Turşu Yapımı Turşu Tarifleri




  1. TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
    İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur
    Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez
    Salamura hazırlanırken;
    %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz
    1 litre suda eritilir Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise,
    suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır
    Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8
    tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5
    yemek kaşığı silme tuz hesap edilir
    %10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir


    Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz


    Sebze Seçerken;


    Turşu yapacağınız sebzeleri
    seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş
    olmasına özen gösterin Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun
    dayanma süresi de o kadar artar Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya
    tuzunu kullanın Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına
    neden olur
    Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin


    Turşu olgunlaştıktan sonra, daha
    serin bir yerde muhafaza edin Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar
    halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin


    SALATALIK TURŞUSU (3 litrelik kavanoza tam geldi)

    Malzemeler:
    1 kilo kornişon salatalık
    su (mümkünse kaynak suyu)
    4-5 çorba kaşığı kaya tuzu
    1 çorba kaşığı toz şeker
    10 diş sarımsak
    2 çay bardağı sirke
    10-12 al maydanoz
    Yapılışı;
    Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın En uygun çesit “kornişon”dur İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak vb kirleri yıkayın
    Salatalıkları kavanoza doldurun
    tuzunu uzerine ilave edin
    Sarımsaklarınıkavano za yerleştirin
    Sirkeyi içine boşaltın
    Suyunu salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edin
    Maydanozu kapak yapın ve kavanozun
    kapağını kapatın Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün
    bekletin ki suyu azalırsa ki azalacaktır: üzerine biraz daha su ilave
    edin
    Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra kullanabilirsiniz
    ***Salatalık turşusunun yenilecek
    olgunluğa geldigi şöyle anlaşılır salatalıkl arın rengi sarıya döner;
    ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam
    görünüştedir Ayrıca tat, koku ve ekşilikteki değişme ile de
    anlaşılabilir


    KARISIK TURŞU( 2 adet 5 litrelik kavanoz)


    Malzemeler:
    1 kg havuç
    1 kg salatalık
    1 kg körpe yeşil biber
    1 kg yeşil domates
    5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
    1 su bardağı sirke
    10-12 diş sarımsak
    Yapılışı:
    Havuçların dışını kazıyın
    Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin
    Salatalıkların baslarını alın
    Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın
    Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin
    Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin
    Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın
    Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın
    Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin


    DOMATESLİ ACI BİBER TURŞUSUMalzemeler:

    2 kilo ufak açık yeşil acı biber
    1 kilo domates (salçalık)
    1 su bardağı sirke
    15 diş sarımsak
    6 çorba kaşığı kaya tuzu
    Yapılışı:
    Domatesleri ikiye bölerek geniş bir kabın içine rendeleyin
    Biberlerin sapını kesin
    Domates rendesinin içine tuzunu,
    sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp güzelce tüm malzemeleri
    harmanlayın ve ufak kavanozlara doldurun
    Maydanozu üzerine yerleştirin ve
    kapağını sıkıca kapatın(Domates asit yapacağı için kavanozları bir
    tepsi üzerine yerleştirirseniz 2-3 gün kadar kavanozdan sızma
    yapabilir Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin Azaldığı kadar su
    üzerine ilave edebilirsiniz
    Serin bir yerde muhafaza edin
    Afiyet olsun

     

     

    1sidelya - 30.06.2009 - 12:05
  2. tesekkurler

     

     

    muharrem. - 06.07.2009 - 23:19
  3. ALLAH RAZI OLSUN YAPTIM VE HARİKA OLDU; HAZIRDAN BİLE GÜZEL 1:

    kardeşim çok teşekkür ettim sana yaptım 25-30 gün önce yaklaşık 1-2 haftadır açtım yedim çok harika oldu şimdi 2.sini kurcam söylediğiniz gibi yaptım suyu bile hazır aldım mağzeme güzeldi taze tuz ve sirkeyide o sizin oranla yaptım litrede %9 kulladım 2sinin ortası olsun dedim ve mükemmel oldu.
    Tekrar çok teşekkür bütün herkeze öneririm başka yerlere farklı tariflere bakmayın test edildi onaylandım

     

     

    grafiker.kemal - 14.09.2010 - 18:03



Benzer Konular

  1. Yağlı Turşu
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Turşular Ve Konserveler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 30.06.2012, 16:32
  2. Karışık Turşu
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Turşular Ve Konserveler.
    Cevaplar: 7
    Son Mesaj : 16.09.2011, 15:02
  3. Karışık Turşu
    Konuyu Açan: Nehir, Forum: Turşular Ve Konserveler.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 28.03.2011, 16:16
  4. Turşu Aşı
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Turşular Ve Konserveler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.12.2010, 20:47
  5. Turşu Yapımı
    Konuyu Açan: Nehir, Forum: Turşular Ve Konserveler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.09.2009, 15:24

copyright

Soru Cevap