Gaziantep Baklavası


  1. Gaziantep baklava tarifi - gaziantep baklava yapılışı - Antep baklavası - Antep baklava resimleri - Antep baklava tarifi ve yapılışı










    Gaziantep baklavası ile ünlüdür. Baklavanın tarifi:
    Malzemeler: 1 kg. buğday unu, 50 gr. Nişasta, 1 kg. tereyağı, 500 gr. Antep fıstığı, 3 adet yumurta, 10 gr. Tuz.




    Kaymak için: 500 gr. Süt, 50 gr. İrmik, 750 gr. Şeker, 350 gr. Su.




    Baklava kaymağının hazırlanması; 500 gr. süt ateş üzerinde kaynatılır.Sonra irmik yavaş yavaş boşaltılır ve devamlı karıştırılıp soğumaya bırakılır.





    Un yoğurma kabının içerisine dökülerek ortası çukur şekilde açılır.Üç yumurta tuz ile çırpılarak su ilave edilerek unla yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir el ile yassılaştırılır.Tekrar hafif nişasta serpilerek üst üste konur. Bu hamurlar açılır. Hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru inceltilir.Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca elle nişasta serpilerek hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 boyu 120-140 cm. kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en pürüzsüz olan iki tanesi yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir.Tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklava ile iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanan kaymak tepsiye dökülüp iyice yayılır. Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir.Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üzerinde gezdirilir ve fırına verilir ve 230-260 derece sıcaklıkta pişirilir. Fırında baklavalar yer değiştirerek sürekli çevrilir. Baklava 45 dakika sonra hazır olur. Daha sonra dilim halinde kesilen yerlerin arası bıçak ile açılır.Ateş üzerinde 2-3 dakika tutulur ve şeker verme işlemine başlanır.1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır. Kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır hale gelir.

     

     

    ultimatom - 27.03.2009 - 22:47
  2. ee artık bir gün yaparsında yeriz
    değilmi antepli kardeşimm

     

     

    AYIŞIĞI - 28.03.2009 - 00:33
  3. Tabiii yaparım ne demek ...

     

     

    ultimatom - 28.03.2009 - 02:21
  4. ultimatom güzel baklava tarifin için teşekkürler,Gaziantep baklavası ile ünlü bir ilimiz.

     

     

    SU-PERISI - 28.03.2009 - 20:17



Benzer Konular

  1. Ev Baklavası
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 30.04.2013, 20:59
  2. Ev Baklavası
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 01.03.2013, 13:55
  3. Ev Baklavası
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 18.05.2011, 22:23
  4. Ev Baklavası
    Konuyu Açan: Nerqish, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 10.06.2009, 22:20
  5. Lor Baklavası
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj : 21.09.2006, 11:17

copyright

Soru Cevap