REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Şanlıurfa BORANİ YEMEGİ

  1. Yazan: JoLiE
    No Avatar

    REKLAM


    urfa borani - borani yemeği


    Malzemeler:


    • 500 gr. parça et
    • 500 gr. yoğurt
    • 250 gr. kara et
    • 2 kg. pencer (pazı)
    • 1 su bardağı nohut
    • 1 su bardağı lolaz (börülce)
    • 3 diş sarmısak
    • 3 su bardağı bulgur
    • 3 yemek kaşığı sade yağ
    • 1 çay kaşığı kara biber
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 2 su bardağı sıvı yağ
    • 1 yemek kaşığı biber
    • 1 yemek kaşığı un

    Hazırlanışı:
    500 gr. parça et yıkanıp kuşbaşı doğranır, 1 yemek kaşığı sade yağla kavrulur. Nohutlar ayıklanıp yıkanır, ete ilave edilerek25 - 30 dakika yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayıklanıp yıkanan lolaz üç bardak su ile ayrı bir yerde haşlanır. Pancarlar yeşil yapraklarından ayrılır, sadece sapları doğranarak az su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Fazla suyu sıkılarak alınır, 2 yemek kaşığı yağ ile 5 - 10 dakika kavrulur. Haşlanan lolazın suyu süzülerek nohut tenceresine eklenir. Aynı tencereye kavrulmuş pencer eklenip tuz katılarak bir taşım kaynatılır.
    Bundan sonra "boranının yuvalağı"nın (köftesinin) yapımına geçilir. Bunun için de; bir tepsiye üç su bardağı köftelik bulgur, isot, tuz, kara biber, tarçın, döğülmüş kara et konularak az su ile yavaş yavaş yoğrulur. Köfte kıvamına gelince (kavrulurken dağılmaması için) un eklenip yoğurmaya devam edilir. Yoğrulan köfte bir tarafa alınır. Nohut büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlanır. Bir tavaya sıvı yağ konur, yuvalaklar pembeleşinceye kadar kızartılır. Sarmısak az tuz ile döğülüp yoğurda eklenir. Birinci aşamada hazırlanan nohutlu ve pencerli yemekten tabaklara bir miktar alınır, üzerlerine kızarmış yuvalaklar konularak sarmısaklı yoğurt dökülür ve servis yapılır.

    Toplumsal değişme süreci içerisinde, Urfa mutfağının geleneksel türlerinin kaybolmadan yaşatılmasını sağlamak amacıyla tanıtılmaları gerekmektedir. Türler tek tek ele alınıp incelendiği taktirde yörenin yemeklerinin lezzetlerinin güzelliği yanında, besleyici özellikleri ve sağlık açısından değeri de ortaya çıkmış olacaktır.


    Facebook




    Üyelik



  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Boranı-plov
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 05.03.2013, 01:37
  2. Qırmızı kələm və boranı tumundan salat
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 02.02.2013, 03:46
  3. Armudlu boranı şorbası
    Konuyu Açan: Ağgul Laçınlı, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 29
    Son Mesaj : 19.11.2012, 22:41
  4. BORANİ
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Diyet Yemekleri.
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj : 10.02.2007, 11:09
  5. akşam yemegı hazır
    Konuyu Açan: dream_catcher, Forum: Hayvan Resimleri.
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj : 04.01.2006, 20:02

copyright

Soru Cevap

grafimx