Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız

  1. sağlığımızı nasıl koruyabiliriz - sağlıklı beslenme - sağlıklı olmak için nasıl beslenmeliyiz - sağlıklı olmak hakkında - sağlığımızı kormak hakkında


    Vücudumuzu hastalıklara karşı korumak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz, vitamin ve mineral takviyeleriyle desteklememiz gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Baş Toktay; sağlık koruma bilgilerini paylaşıyor!

    Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, patojen (bakteri, virüs vb.) ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır.



    A vitamini: Anti tümör aktivitesi, savaşçı hücreler (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor tepkisinin artırılması dâhil pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kişiler özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta önemli kaynaklarıdır.



    Betakaroten: Serbest radikallerin tutulmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler önemli kaynaklarıdır.



    C vitamini: Bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşilbiber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır.



    E vitamini: Serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb. yağlı tohumlar önemli kaynaklarıdır.



    B6 vitamini: Yetersizliği bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur.



    Folik asit –B12 vitamini: Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona nede olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit özellikle ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller önemli kaynaklarıdır. B12 kırmızı et, balık, yumurta, tavuk, süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır.



    Demir eksikliği: Lenf bezlerinin yapısının bozulması, savaşçı hücrelerin işlevinin azalması gibi bağışıklık sisteminde önemli bozukluklara neden olur. Özellikle kırmızı et, yumurta da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki kullanım oranı bitkisel kaynaklı demire göre daha yüksektir.



    Çinko: Birçok virüs cinsinin çoğalmasını engeller. Pek çok bağışıklık sistemi reaksiyonunda hayati rolü vardır. Yumurta, et ve sütte yoğun bulunur.



    Selenyum: Bağışıklık sisteminin tüm parçaları üzerinde etkisi vardır.



    Aşırı vitamin tüketiminin zararlı etkileri olabilir. Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) vücutta depolandığı için uzun süre yüksek doz alımları durumunda toksik etki görülebilir. Aşırı C vitamini bazı organlarda sorunlara, B6 vitamini geri dönüşsüz sinir sistemi hasarına neden olabilir.

     

     

    ZELAL - 10.05.2012 - 00:51



Benzer Konular

  1. Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 11.10.2012, 14:14
  2. Hangi Damardan Kan Alınır
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 12.05.2012, 03:08
  3. Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 03.01.2012, 13:29
  4. bitkileri nasıl korumalıyız
    Konuyu Açan: Kayıtsız Üye, Forum: Soru - Cevap.
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 12.05.2010, 15:17
  5. Kış aylarında gözlerimizi nasıl korumalıyız
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 04.11.2006, 21:58

copyright

Soru Cevap