Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

  1. bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bitkiler - bağışıklığı güçlendiren yiyecekler



    İşte mucize bitkiler

    Kanserden saç dökülmesine kadar her türlü sağlık sorununa alternatif çözüm doğada gizli



    Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi, özellikle salgın hastalıklar döneminde giderek artarken,
    bunun en önemli yolunun sağlıklı beslenmeden geçtiği bildirildi.

    Sağlıklı beslenmek için sofralardan eksik edilmemesi gereken besin
    maddeleri ise badem, elma, yaban mersini, brokoli, kırmızı mercimek, somon,
    ıspanak, tatlı patates, sebze suyu, buğday tohumu şeklinde sıralandı.


    ABD'nin önde gelen sağlık merkezlerinden Mayo Clinic tarafından
    hazırlanan ve internette yayımlanan listedeki bu 10 besin maddesinin iyi birer
    vitamin, lif, mineral kaynağı olması, A ve E vitaminleri, beta karoten gibi
    fitonütrien ve antioksidan bileşikler olması, kalp hastalığı başta olmak üzere
    diğer hastalıkların riskini düşürmesi ve düşük kalorili olması şeklinde özetlenen
    "altın" kurallardan en az üçünü karşıladığı belirtildi.

    Mayo Clinic uzmanları, 10 mükemmel besini neden sofralardan eksik
    edilmemesi gerektiğini şöyle açıklıyor:

    -KALBİN EN İYİ DOSTU, BADEM-

    Mayo Clinic uzmanlarının, "gözyaşı" şeklinde tanımladığı bademin tam
    bir magnezyum, demir, kalsiyum, lif ve bazı kanserlerin gelişmesini ve kansızlığı
    önleyen, vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım
    eden riboflavin içerdiği ifade ediliyor.

    Bademin bir porsiyonunda (23 adet) 75 miligram kalsiyum bulunuyor.


    Ayrıca, yine bir porsiyon badem, günlük alınması tavsiye edilen E vitamini
    ihtiyacının yarısını karşılıyor. Tüm kuruyemişler gibi badem en iyi bitkisel
    protein kaynaklarından biri ve kalbin "en iyi dostu". Badem yağı doymamış yağ
    olması nedeniyle kandaki kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı oluyor.

    -KANSERİN DÜŞMANI, ELMA-

    Elma, vücuda prostat, kolon ve akciğer kanser hücrelerini büyük oranda
    öldüren moleküler parçacıklar salan ve bu sayede kanserin vücutta ilerlemesine de
    engel olan pektin maddesinin "mükemmel" kaynağı olarak gösteriliyor. Elmada
    kandaki kolesterol ve glikoz düzeyini düşüren lifler bulunuyor.

    Taze elma aynı zamanda çok iyi C vitamini kaynağı ve hücreleri koruyan
    bir antioksidan. Ayrıca bağ dokusunu, damarları korumaya ve demir emilimini
    sağlamaya yardımcı oluyor.


    -KUVVETLİ ANTİOKSİDAN VE VİTAMİN ZENGİNİ BROKOLİ-

    Brokoli, iyi birer kalsiyum, potasyum, folik asit ve lif kaynağı
    olmasının yanında kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik
    hastalıkların önlenmesine yardımcı olan fitonütrienler içeriyor.

    A ve C vitamini içeren brokoli, ayrıca hücre koruyucu antioksidanlar
    ihtiva ediyor.

    -SAĞLIKLI YAŞLANMA İÇİN YABAN MERSİNİ-

    Yaban mersini zengin bir fitonütrien bitkisel bileşik olarak
    gösteriliyor.Kızılcık gibi yaban mersinindeki fitonütrienler idrar yolu
    enfeksiyonları önlemeye yardımcı oluyor. Yaban mersini hafızayı güçlendirmeye
    yardımcı olurken, sağlıklı yaşlanma için vazgeçilmez bir besin olarak
    gösteriliyor.

    Yaban mersini ayrıca düşük kalorili lif ve vitamin kaynağı. 84 kalori
    olan 1 fincan taze yaban mersini 3,6 gram lif ve 14 miligram C vitamini
    içeriyor.

    -MERCİMEK KALBİN DOSTU, KANSERİN DÜŞMANI-

    Kırmızı mercimek iyi bir demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve
    merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynayan thiamin (B1
    vitamini) kaynağı.

    Düşük kalori ve yağ içeren, protein ve lif kaynağı olan kırmızı mercimek,
    aynı zamanda kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkları önleyen
    fitonütrien içeriyor.

    -SOMON, MÜKEMMEL BİR PROTEİN VE OMEGA-3 KAYNAĞI-

    Somon kalp krizini önleyen Omega-3 yağ asitleri açısından mükemmel bir
    kaynak. Omega-3, ani kardiyak ölümlere neden olabilen düzensiz kalp atışlarını
    önlüyor, trigliserid düzeyini düşürüyor, arter plaklardaki tıkanmanın büyümesini
    önlüyor, kan basıncını düşürüyor, inme riskini azaltıyor.

    Mükemmel bir Omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra somon, düşük kolesterol
    ve doymuş yağ içeren mükemmel bir protein kaynağı olarak gösteriliyor.

    -ISPANAK BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR, SAÇLARI VE CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR-

    Ispanak yüksek oranda vitamin A ve C ve folik asit içeriyor. Vücudun
    enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım eden bir vitamin
    olan riboflavin içermesinin yanı sıra, aynı zamanda B-6 vitamini, kalsiyum, demir
    ve magnezyum açısından iyi bir kaynak.

    İçeriğindeki bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirirken, sağlıklı saç
    ve cilt için de yardımcı oluyor.

    -KANSER VE YAŞLANMA KARŞITI, TATLI PATATES-

    Tatlı patatesin koyu turuncu-sarı renginin yüksek antioksidan ve beta
    karoten seviyesini gösterdiği bildirildi.

    Patatesteki A vitaminin yapı taşı olan beta karoten, yaşlanmayı
    yavaşlatıyor, bazı kanser risklerini önlüyor. İyi bir lif kaynağı olan patates,
    B6, C ve E vitaminleriyle folik asit ve potasyum ihtiva ediyor.

    Tüm sebzeler gibi tatlı patates de düşük yağ oranı ve kalorisiyle
    beslenme programının "olmazsa olmazı" şeklinde gösteriliyor. Küçük bir tatlı
    patateste sadece 54 kalori bulunuyor.

    -KALP KRİZİNE KARŞI SEBZE SULARI-

    Sebze suyu en çok vitamin, mineral ve besin değerleri açısından sebzede
    bulunan tüm yararlı bileşenleri içeriyor ve sebzeleri beslenme programına dahil
    etmenin oldukça kolay yolunu sunuyor.

    Domates suyu ve domates içeren sebze suları iyi bir likopen kaynağı. Kalp
    krizi, prostat başta olmak üzere bazı kanser türlerinin riskini azaltan
    antioksidanlar içeriyor.

    Başta hazır satılan domates suları olmak üzere bazı hazır sebze suları
    çok yüksek oranda sodyum içerebiliyor, dolayısıyla düşük sodyum çeşitlerinin
    seçilmesi öneriliyor.

    -BUĞDAY TOHUMU BEYNE, CİLDE VE SİNDİRİME İYİ GELİYOR-


    Çok önemli bir tahıl çeşidi olan buğdayın çok küçük bir parçası bile
    vitamin B-3 olarak da bilen ve yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye
    dönüştürülmesinde rol oynayan, beyin fonksiyonları, sağlıklı cildin korunması ve
    sindirim sistemi için önemli bir vitamin olan niasin zengini olarak
    tanımlanıyor.

    B1 vitamini olarak bilinen ve merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta
    önemli bir rol oynayan, zihinsel fonksiyonun korunmasını sağlayan, yetersiz
    alınması durumundaysa gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı yaratan thiamin,
    buğday tohumunda bolca bulunuyor.

    Bu besin maddesi aynı zamanda bazı kanserlerin gelişmesini ve kansızlığı
    önleyen, vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım
    eden riboflavin, E vitamini, folik asit, magnezyum, fosfor, potasyum, demir ve
    çinko açısından çok konsantre bir kaynak olarak gösteriliyor.

    Buğday tohumu protein, lif ve bazı yağlar da içeriyor.

     

     

    Şayeste - 02.12.2009 - 22:23



Benzer Konular

  1. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 27.03.2013, 13:26
  2. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 29.02.2012, 19:01
  3. Bağışıklık Sistemi - Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitkiler
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 06.06.2010, 18:17
  4. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitamin
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 03.11.2009, 11:09
  5. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 27.08.2009, 22:09

copyright

Soru Cevap