Dengeli Ve Düzenli Beslenme

  1. Neden dengeli ve düzenli beslenmeliyiz - Sağlıklı beslenme - Yeterli beslenme - Düzenli beslenme

    Tüm yiyecek ve içecekler hiçbir şekilde vücudumuz için gerekli bütün maddeleri içermemektedir. Bu nedenle yiyecekleri gruplandırmak ve ona göre hareket etmek gerekir. Yiyecek ve içecekler şu gruplardan oluşmaktadır: Et, süt, ekmek ve tahıl, meyve ve sebze, şeker ve yağ grubu. Bu saydığımız tüm gruplar, insan organizması için gerekli olup, bunların dengeli olarak alınması çok önemlidir. Bu yiyeceklerden herhangi birinin daha çok veya daha az alınması, ilerde sağlık ve estetik sorununa sebebiyet vermektedir.

    Birçok diyet programına göre, gelişi güzel yapılan kilo verme gayretleri neticesinde genellikle istenen sonuç alınamamaktadır. Söz konusu diyet programlarından sonra vücut açlık hissini devamlı hissettiğinden, kendi koruma mekanizmalarını harekete geçirerek, eski kilonun da üzerinde bir kiloya kadar kendini ayarlamakta ve diyet sonunda süratle o noktaya doğru kiloyu yönlendirmektedir. Bu sebepten, vücudun koruma mekanizmasını harekete geçiren ve vücudu devamlı aç bırakarak, metabolizmayı yavaşlatan ve yağ yakma sürecini pasif hale getiren beslenme programlarından kaçınmak gerekir.

    Burada doğru olan uygulama vücudun bütün fonksiyonlarının normal çalışabilmesini sağlayıp, metabolizmayı koruyan ve yağların azaltılarak, kas hacmini arttıran yeni bir yaşam tarzına yönelmektir.

    Beslenmemizde, temel gıdaları hiç ihmal etmememiz gerekmektedir. Bu konuda önemli olan yağ alımını yeterli ölçüde sınırlamaktır. Bugün dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde insanlar, günlük kalorilerinin %40-90’ını yağlardan almakta ve bu nedenle şişmanlık denilen sorunu yaşamaktadırlar.

    Bu durumu dikkate alırsak, yağ alımınızı günlük kalori ihtiyacınızın %20-30’u civarında sınırlayarak, hiçbir sağlık sorunu olmadan kilo verme çabalarında sağlam adımlar atmış olursunuz.

    Örneğin günlük yiyeceklerimiz içinde önemli bir yer tutan ve kilo aldırıcı hiçbir etkisi olmayan salatanın içine ilave edilen soslar, onu tam bir kilo aldırıcı yiyecek haline getirmektedir.

    Bunun dışında akşamları içilen bir bardak içkinin yanında alınan yağlı kuruyemişler ortalama %75 yağ içerdiklerinden zayıflama diyetlerinin baş düşmanı olabilmektedirler. Örneğin bir avuç fıstık ortalama 400 kalori vermektedir. Halbuki kuruyemiş alırken yapılacak ufak bir ayarlama bu fazla kalori alma konusunu tamamen ortadan kaldıracaktır. Bunun yerine alınacak 3 adet kestanenin yağ oranı ise yağ oranı 1 gramdan az olup, kalorisi de yalnızca 66’dır.

    Yine yeme alışkanlıklarımızdan olan pastadan vazgeçemiyorsanız, çikolatalı ve kremalı pasta yerine meyveli tart yiyerek bu damak tadınızı sağlayıp daha bilinçli hareket ederek yağların kalorisinden kurtulmuş olursunuz.

    Şimdi sıra şekere gelmektedir. Bu da son derece dikkat edilmesi gereken bir maddedir. Günlük yiyeceklerimizde şeker ve benzeri gıdaları düşük oranda tutmak, kilo kontrol ve zayıflamada en önemli hususlar arasındadır. Fakat burada unutulmaması gereken nokta şudur; aynı miktarda alınan yağ, söz konusu şekerin iki mislinden daha fazla kalori vermektedir.

    Burada çok önemli unsurlardan bir diğeri de lifli gıdalardır. Beslenmenizde lifli gıdalara önemli bir yer ayırırsanız sayılamayacak kadar çok fayda sağlamış olursunuz. Örneğin lifli gıdalar sizi birçok barsak hastalığından koruduğu gibi, kan şekerinin ve kolesterolünün de düşmesini sağlayarak önemli bir sağlık avantajı kazandırmaktadır. Ayrıca, lifli gıdaların çoğu sindirilirken verdikleri enerjiden daha fazlasını harcatmaktadır.

    Dikkat çekici olan bir konu da ekmek hakkındaki yanlış inanıştır. Ekmek önemli bir tahıl grubu yiyeceği olup, sanıldığı gibi, yenmesinin kilo aldırma açısından bir riski yoktur. Yapılan diyetlerde, birçok kişi, ekmek yerine peyniri tercih etmektedir. Halbuki aynı miktardaki peynir, ekmeğe göre 5 kat daha fazla kilo aldırmaktadır. Ancak ekmek alımının da ölçülü, dengeli, kepekli ve koyu renk olması daha uygundur.

    Pirinç, makarna, tahıllar, taneli yiyecekler, sebze ve meyvelerden oluşan ve hayvani yağları azaltılmış yiyeceklerden oluşturulan menü, yeterli kalori alımıyla uygulandığında ve yeterli ölçüde sıvı ile (En az iki litre) takviye edildiğinde, dengeli beslenme ve ideal bir yaşam tarzı için en önemli mesafeyi katetmiş ve bu noktadan itibaren fazla kilolarınızın atılması ve sağlıklı yaşam yolunda emin adımlar atmış olursunuz.

    Yeme konusunda çok önemli bir diğer husus da yenen öğünlerin yeterince uygun miktarda olması ve vücuda açlık sinyalleri verdirilmemesidir. Aynı zamanda günlük öğün miktarı da en az 4-6 kez olmalıdır.

    Dengeli Beslenmenin Püf Noktaları

    Sebze ve kuru baklagiller pişirilirken haşlama sularını atmayın. Çünkü eğer haşlama suları atılırsa, bu besinlerde bulunan ve suda eriyen vitaminler kayba uğrar.
    Un, şeker ve tuz bileşim açısından dengesiz besinlerdir. Un ve şeker sadece enerji kaynağıdır. Hem dengesiz beslenmeye neden olur, hem de aşırı alımları nedeniyle sağlıksız bir şekilde ağırlık artışına, dolayısıyla şişmanlığın neden olacağı hastalıklara zemin hazırlar. Tuz ise sadece çeşni vericidir ve fazla miktarda alımı tansiyon yüksekliğine neden olur.
    Süt ve mamulleri kalsiyumun en iyi kaynağı olduğu için iskelet yapısının gelişmesinde ve korunmasında her yaş grubu için çok önemlidir. Ayrıca iyi bir protein kaynağıdır.
    Konserve gıdalar suları dökülmeden kendi suları ile birlikte tüketilmelidirler. Çünkü suda eriyen vitaminler konservenin suyu ile birlikte atılmış olur ve besin değeri düşer.
    Besinler gölgede kurutulmalıdır. Besinler eğer güneşte kurutulursa ışığa hassas olan A vitamini başta olmak üzere diğer vitaminlerde kayıplar olur.
    Yumurta çiğ yenilirse bileşiminde bulunan avidin maddesi insan vücudunda biotinin yerini alarak biotin eksikliğine neden olmakta, aynı zamanda sindirimi güçleştirmektedir. Diğer taraftan yumurtanın sarısının etrafı yeşilleninceye kadar haşlanması ile hidrojen sülfür oluşarak hem kötü kokmasına neden olmakta, hem de bileşiminde bulunan demirin bağlanması nedeniyle demirden yaralanmayı azaltmaktadır.
    Hamurların mayalandırılması, hamurdan yapılan besinlerin besin değerinin artmasına neden olur, çünkü tahıllarda bulunan fitatlar eğer mayalandırma olmazsa demirle birleşerek suda erimez bileşikler yapıp, demirin emilimini güçleştirir.
    Meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini havanın oksijeninden kolayca etkilenip oksidasyona uğrayan bir vitamindir. Bu kaybı önlemek için meyveler kesildikten veya suyu sıkıldıktan sonra hemen tüketilmelidir.
    Dengeli beslenme için güne iyi bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Böylece hem günlük etkinlikler için gerekli enerji baştan sağlanmış, hem de öğle ve akşam öğünlerinde daha az yemek yenerek sindirim organlarının yükü hafifletilmiş olur. Bazı Batı ülkelerinde kahvaltı öğle yemeğinin yerini alan başlı başına bir öğündür. Kahvaltıyı, dışarı çıkmadan önce aceleyle yudumlanan kahve yerine, süt yoğun ya da sütlü bir içecek, ekmek, bal ya da reçel ve isteğe göre biraz meyve ile yapmak daha yerinde olur.
    Bol ve sağlıklı içme suyu ve içecekler tüketmeye özen gösterin.
    Öğün atlanmamasına, her gün en az 3 öğün yemeye özen gösterilmelidir.
    Besinleriniz sağlıklı ortamlarda saklanmalı ve eller yıkanmadan besinlere dokunulmamalıdır.
    Besin satın alırken etiket okumaya özen gösterilmelidir



    beslenme nedir
    beslenme ve düzenli
    dengeli beslenme
    dengeli beslenme ile
    dengeli beslenme nedir
    dengeli beslenme ve
    dengeli düzenli beslenme
    dengeli sağlıklı beslenme
    dengeli ve yeterli beslenme
    düzenli beslenme
    düzenli beslenme nedir
    düzenli ve dengeli beslenme
    düzenli ve dengeli beslenme nedir
    hamilelikte beslenme
    sağlık beslenme
    sağlık ve beslenme
    sağlıklı beslenme
    yeterli beslenme
    yeterli dengeli beslenme

     

     

    LEVIS-501 - 28.09.2008 - 17:03
  2. Örneğin günlük yiyeceklerimiz içinde önemli bir yer tutan ve kilo aldırıcı hiçbir etkisi olmayan salatanın içine ilave edilen soslar, onu tam bir kilo aldırıcı yiyecek haline getirmektedir.

    Hepsi tamamda salatada yağsız tuzsuz bişeye benzemiyo ki yaa :((

     

     

    Pedaliza - 28.09.2008 - 17:22
  3. Günlük öğün miktarı 2 benim. Ekmeği bol yerim.
    Ne dengesiz beslenmem varmış. Kilo alma harici kilo alamama sorunu da teşkil ediyor.

     

     

    Sylar - 28.09.2008 - 17:34
  4. Öncelikle sağlığımız için dengeli beslenmeliyiz.

    sağlığımız yerinde olmadığı zaman geleceğimizde tehlike içindedir.

    paylaşımın için teşekkürler

     

     

    CA-CHALLENGE - 28.09.2008 - 18:42
  5. bir insanin ortalama günlük kalori ihtiyaci 2000kcal. olmasina ragmen mc donalds da bir ögünde asagi yukari bu kadar kalori aliyoruz.bunun sagliksiz oldugunu bile bile.

     

     

    TS-61 - 28.09.2008 - 19:56
  6. mc donalds Mecbur kalmadikca hic ugramam sehir disinda olunca türk lokantasi bulamayinca

    bazen mecburiyetten gidiyoruz iste

     

     

    MaRaBoGLu61 - 28.09.2008 - 20:06
  7. evet mecburiyetten gidip kalorileri löpür löpür götürüyoruz.bazen insanin cani cekmiyorda degil

     

     

    TS-61 - 28.09.2008 - 20:13
  8. Sanirim bu konuda dengeli besleniyorum diyebilirim az yagli sebze yemekleri,beyaz et severek yedigim besinlerdir heleki sebze brokkoli ye bayilirim
    Arada Mc Donalds veya Turk Lokantasindan yiyorum oda cok nadir
    Ileri yaslarda sorun yasamak istemiyorsak beslenmemize cok dikkat etmeliyiz ozellikle kadinlar 30 yasindan sonra gunde 1 bardak sutu ihmal etmemeliler kemik erimesi cok buyuk risk.
    Bide sut icebilsem :(

     

     

    Nerqish - 28.09.2008 - 20:40
  9. bilgi için teşek ederim

     

     

    nalus - 28.09.2008 - 20:53



Benzer Konular

  1. Dengeli ve Düzenli Beslenme
    Konuyu Açan: acil ödev isteyen, Forum: Soru - Cevap.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 22.12.2012, 19:48
  2. Dengeli ve Düzenli Beslenme
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 25.04.2012, 00:46
  3. Dengeli ve Düzenli Beslenme
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.01.2012, 02:44
  4. Dengeli ve Düzenli Beslenme
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 24.12.2009, 18:01
  5. Dengeli ve Düzenli Beslenme
    Konuyu Açan: KaRaKıZ, Forum: İlköğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 14.11.2009, 13:53

copyright

Soru Cevap