OMEGA 3 ve MARİNCAP 500 MG HAPI

  1. Doymamış yağ asitlerinden olan omega-3 yağ asitleri, vücut için gerekli (esansiyel) olup gıdalardan elde edilmek zorundadır. İnsan beslenmesinde yer alan önemli omega-3 yağ asitleri olarak α-linolenik asit, eikosapentaenoik asit (EPA), ve dokosaheksaenoik asit (DHA) sayılabilir.

    Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca bu ihtiyaç devam eder.

    omega-3 terimi ("n-3", "ω-3" olarak da kullanılır) ilk çift bağın, karbon zincirin ucundaki (ω) metil grubundan itibaren sayılınca 3. karbon-karbon bağı olduğu anlamına gelir.
    İnsan beslenmesinde önemli olan omega-3 yağ asitleri şunlardır: alfa-linolenik asit (18:3, ALA), eikosapentaenoik asit (20:5, EPA) ve dokosaheksaenoik asit (22:6, DHA). Bu üç doymamış yağda, sırasıyla 18, 20 veya 22 karbonlu bir zincirde 3,5, veya 6 çift bağ vardır. Çift bağların hepsi cis-biçimindedir, yani hidrojen atomları çift bağın aynı tarafındadır.
    Omega-3 yağ asitlerindeki çift bağlar onların enekliğini azaltır. Hücre zarında omega-3 yağ asitlerini içeren fosfolipitler doymuş yağ asitli fosfolipitlere kıyasla daha gevşek bir şekilde istiflenirler ve bu yüzden bunlardan oluşan membranlar (zarlar) daha akışkan olurlar. Sıvı fazda olan membranlarda proteinler birbiriyle daha serbestçe etkileşebilir, sinir hücrelerinde ise membranların yalıtkanlığını arttırdığı öne sürülmüştür

    Omega-3 yağ asitleri sayesinde

    Trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.
    Bağışıklık sistemi güçlenir
    Kansere karşı koruma sağlanır
    Beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir
    İnsülin kullanımını artar (diyabet için faydalı)
    Kanı inceltir ve akışını kolaylaştırır, kanın pıhtılaşmasını önler
    Yangı önleyici etkisiyle romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar

    Anne-bebek sağlığında rolü

    Omega-3 yağ asitleri, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimine aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Bebeğin beyin ve retina gelişiminin desteklenmesi
    Erken doğum riskinni azaltılması
    Hamilelik süresinin ve bebeğin doğum ağırlığının artırılması
    Doğum sonrası depresyonundan korunulması
    Omega-3 yağ asitleri ayrıca çocuğun matematik zekasının geliştirilmesine, okuma, telaffuz ve yazma beceresini artırılmasına yardımcı olabilir.

    Zihin sağlığında rolü

    Omega-3 yağ asidinin beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasındaki etkileri yapılan pek çok araştırmada ortaya konmuştur. Omega-3, beyin ve sinir sisteminde başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Depresyon tedavisini desteklemesi
    Bunama ve Alzheimer hastalığı riskinin azaltmasına yardımcı olması
    Ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına karşı yardımcı olması
    Saldırganlık azaltmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olması
    Mizaç, tepkisellik ve kişilik üzerinde olumlu etkisi olması

    Göz sağlığında rolü

    Yüksek doz omega-3 alımı gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hasarları riskini önleyebilmektedir. Omega-3 yağ asitleri eksikliğinde, retinada görme fonksiyonunun azaldığı tesbit edilmiştir.

    Kemik-eklem sağlığında rolü

    EPA ve DHA’nın antienflamatuar etkisi vardır, ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. Omega-3 kemik ve eklem sağlığında başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerinin sağlanması
    Eklem iltihabı ve kıkırdağa zarar veren enzim aktivitesinin azaltılması
    Eklemlerde hassasiyet ve sabah sertliğinin azaltılması
    Romatoid artritli hastada ilaç ihtiyacının azaltılması

    Kalp-damar sağlığında rolü

    Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin dengeli alımının özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından yararlı olduğu vurgulanmaktadır. Omega-3 tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümler daha düşük bulunmuştur. Omega-3, kalp ve damar sağlığında başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Kalp damar hastalığı riski olanların ya da bu hastalığa yakalanmış olanların kalp sağlığını korumaya yardımcı olması.
    Damar sertliği oluşumunun yavaşlatılması
    Trigliseritlerin kan düzeyini düşürülmesi
    Kalp hastalıklarında "kötü kolesterol"ün (LDL) düşürülüp, "iyi kolesterol"ün (HDL) artırılması.
    Kalp krizi sonrası felç, ikinci bir kalp krizi ya da ölüm riskinin azaltılması

    Bulunduğu besinler

    Omega-3 : Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, Ada Çayı (%64), Kivi (%62), Perilla(%58), Semizotu(%35) daha az oranlarda ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.


    http://www.ilacrehberi.com/cgi-bin/v...iew=6&keyword=

     

     

    CA-CHALLENGE - 08.01.2008 - 16:59
  2. paylaşımın için teşekkürler.

     

     

    SU-PERISI - 08.01.2008 - 19:00
  3. emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım

     

     

    kuber - 08.01.2008 - 21:50
  4. tşekkürler.

     

     

    metrogolden - 14.03.2010 - 22:23
  5. eline sağlık paylaşım için

     

     

    BiR-DOST - 15.03.2010 - 03:10
  6. Emeğine sağlık

     

     

    AYIŞIĞI - 07.10.2010 - 19:34



Benzer Konular

  1. Omega 3 Hapı - Omega Hakkında Bilgi
    Konuyu Açan: Leyl-i Lal, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 22.09.2010, 16:59
  2. Omega - Omega 3 Haplarının Kullanımı
    Konuyu Açan: Gül_yarasi, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 22.09.2010, 16:39
  3. Meksika Biberi Zararlari - Biber Hapi Hakkinda
    Konuyu Açan: Leyl-i Lal, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 05.01.2010, 17:11
  4. Balık Yagı Hapi
    Konuyu Açan: ultimatom, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 22.05.2009, 05:16
  5. Hapi yuttum
    Konuyu Açan: MaRaBoGLu61, Forum: Fıkralar.
    Cevaplar: 13
    Son Mesaj : 21.10.2007, 18:11

copyright

Soru Cevap