REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Sağlam Və Balanslı Bəslənmə qaydaları

  1. Yazan: Nerissa-Su
    Nerissa-Su - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    sağlam qidalanmanın əhəmiyyəti - balanslı bəslənmə təklifləri - qidalanma və sağlamlıq əlaqəsi


    Gündəlik istehlak etdiyiniz qidaların çox müxtəlif olmasına diqqət gösterin.Bu qidaların əksəriyyətini heyvani qidalar yerinə bitki mənşəli qidalardan seçin.

    * Qidalardan ən yaxşı şəkildə istifadə etmək üçün, mövcud olan müxtəlif qidaları bir yerdə istehlak etməyə diqqət nümayişin.

    * Gündə səhər, günorta və axşam olaraq 3 dəfə bəslənin. Səhər yeməyi günün ən əhəmiyyətli öğünüdür, pay atlamayın və nizamlı bəslənin.

    * Daha çox təbii və təzə qidaları seçin.
    Gündəlik bəslənmənizdə çörək və taxıl qrupu qidaların (yarma, misir, düyü, makaron və s.) tapılmasına diqqət nümayişin.

    * Gündəlik enerji ehtiyacının ən az 55%-i karbohidratlardan təmin olunmalıdır. Kafi miqdarda karbohidrat (kompleks karbohidratlar) və sıxa ehtiva edən qidalar istehlak edin.
    Hər gün bir neçə dəfə müxtəlif təzə tərəvəz və meyvə yeyin (gündə 5-7 boşqab).

    * Tərəvəz və meyvələr; vitamin-mineral və sıxa gereksiniminizi qarşılayır. Posa xüsusilə bağırsaq hərəkətlərini nizamlar, qan şəkəri və xolesterol səviyyələrinin düşməsinə köməkçi olur.

    * Hər payda mütləq təzə tərəvəz və meyvə yeyin.

    Hər gün orta səviyyədə fiziki fəaliyyət edərək bədən ağırlığınızın tövsiyə edilən sərhədlərdə tutun (Bədən Kütlə İndeksi 20-25 olmalıdır).

    * Qidanlarla aldığınız enerji miqdarı ilə xərclədiyiniz enerji miqdarını dengeleyerek bədən ağırlığınızın qoruya bilərsiniz. Bədən ağırlığınızın boyunuza uyğun olmasına diqqət edin.Bunun üçün aşağıdakı düstura görə uyğun bədən ağırlığınızın təyin edə bilərsiniz.

    * Kafi və balanslı qidalanma birlikdə nizamlı olaraq edilən fiziki fəaliyyət, ürək və tənəffüs funksiyalarını nizamlar, osteoporozu önləyər və fərdlərin sağlam qalmasına kömək edir.
    * Hər gün nizamlı olaraq gediş edin.

    Gündəlik istehlak etdiyiniz yağ miqdarını nəzarət edin.Yağdan gələn enerji miqdarı, ümumi enerjinin% 30 unu keçməyəcək şəkildə olmalıdır. Yeməklərinizdə heyvani qaynaqlı yağlar yerinə, doymamış yağ turşularından zəngin bitki mənşəli maye yağları (zeytun yağı, günəbaxan, qarğıdalı və s.. Yağları) istifadə edin.

    * Yeməklərinizi bişirərkən qaynatma, qızartma və sobada bişirmə üsullarını istifadə edin, qızartma və qovurma üsullarından qaçının.

    * Etli bişirdiyiniz yeməklərə ayrıca yağ əlavə etməyin.
    Yağlı ət və ət məhsulları (sosiska, salam, sosis və s..) Yerinə balıq, toyuq, hind toyuğu əti və ya quru paxla, noxud, mərcimək kimi quru paxla seçin.

    * Yağ və xolesterol ilə zəngin olan heyvani qaynaqlı qidalar yerinə paxla seçin. Beləcə yağ və xolesterol alışını azaltmış olarsınız.

    * Gündəlik zülal alımınızı heyvani və bitki mənşəli qaynaqlardan balanslı olaraq alınmasına diqqət gösterin.Diyette daha çox tərəvəz / meyvə, taxıl məhsulları və quru paxlalılar istehlak edilərək kompleks karbohidrat, vitamin / mineral və sıxa alışı artırılmalıdır.
    Yağsız və ya az yağlı süd və süd məhsullarını (qatıq, pendir, kefir və s.) yeyin.

    * Nizamlı olaraq süd və ya qatıq istehlak edilməsi sümük sağlamlığınız üçün də çox əhəmiyyətlidir.

    * Pasterizə və ya sterilizə süd üçün.

    Az şəkərli qidaları seçin, qənd kimi rəfinə şəkərləri mümkün qədər qəbul etməyin, şirniyyatlar və şəkərli içkilərin istehlakını sınırlandırınız.

    * Rəfinə şəkər, şəkərli içkilər, şirinlər, tort, keks vs. qidalar Tərkibindəki şəkər və müxtəlif souslar (karamel sous, şokolad sous və s..) səbəbiylə yüksək enerji ehtiva etməkdədirlər. Bu qidaların məğlubiyyət sıxlığını azaldaraq bədən ağırlığınızın idarə altında yapış.
    Gündəlik duz alımınızı azaltınız (orta hesabla 1 çay qaşığı).

    * Süfrədə Yeməklərinizin dadına baxmadan duz əlavə etməyin.

    * Salamura, konserv, zeytun və turşu kimi duz ehtiva edən qidaların istehlakını azaldın.
    Mümkünsə spirt kullanmayın.Eğer istifadə minimuma yükləyin.

    * Bir qram spirt 7 kalori verməkdədir. Spirt ilə birlikdə enerjisi yüksək olan qidaların (çərəz, quruya bilmiş və bəzi yağlı qidalar) istehlak edilməsi alınan enerjini artıraraq kilo alışına səbəb olmaqdadır.

    Besinlerinizin hazırlanması, bişirilməsi zamanı gigiyena qaydalarına diqqət ediniz.Yiyeceklerinizi bişirərkən qaynatma, sobada və buxarda bişirmə üsullarını istifadə edə bilərsiniz. Qızartmalardan qaçının. Beləcə yeməklərinizə əlavə yağ, duz və şəkər miqdarını azaltmış olarsınız.

    Bebeklerinizi ilk 6 ay yalnız ana südü ilə besleyiniz və 6 aydan sonra uyğun qidalara başlayaraq kafi və balanslı bəslənmələrində təmin edin.

    götürmə


    Facebook




    Üyelik



  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Sağlam həyat - Balanslı Bəslənmə
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 10.02.2012, 09:59
  2. Balanslı Bəslənmə qaydaları
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 07.02.2012, 15:00
  3. Lokantalarda Sağlam və Balanslı Bəslənmə
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 31.01.2012, 11:24
  4. Sağlam və balanslı bəslənmə Təklifləri
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 31.01.2012, 11:23
  5. Balanslı Bəslənmə qaydaları
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Qadınlar üçün.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 14.12.2011, 15:27

copyright

Soru Cevap

izmit düğün salonları - grafimx