Sağlam bəslənmək üçün 7 möcüzə qida

  1. Sağlam bəslənmək üçün 7 möcüzə qida!

    İmmunitet sistemini gücləndirmənin əhəmiyyəti, xüsusilə epidemiya xəstəliklər dövründə gedərək artarkən, bunun ən əhəmiyyətli yolunun sağlam bəslənmədən keçdiyi bildirildi.

    Sağlam bəslənmək üçün süfrələrdən əskik edilməməsi lazım olan qida maddələri isə badam, alma, qırmızı mərcimək, ispanaq, şirin kartof, tərəvəz suyu, buğda toxumu şəklində sıralandı.

    ÜRƏYİN ƏN YAXŞI DOSTU, BADAM-
    Mayo Clinic mütəxəssislərinin, "gözyaşı" şəklində təyin etdiyi badamın tam bir maqnezium, dəmir, kalsium, lif və bəzi xərçənglərin inkişafını və qansızlığı qarışısın alan, bədənin enerji istehsalında əhəmiyyətli rol oynayan kömək edən riboflavin ehtiva etdiyi ifadə edilir.

    Badamın bir boşqabında (23 ədəd) 75 milliqram kalsium var. Ayrıca, yenə bir boşqab badam, gündəlik alınması tövsiyə edilən E vitamini ehtiyacının yarısını qarşılayır. Bütün quruyemişlər kimi badam ən yaxşı bitki mənşəli zülal qaynaqlarından biri və ürəyin "ən yaxşı dostu". Badam yağı doymamış yağ olması səbəbiylə qandakı xolesterol səviyyəsini salmağa köməkçi olur.

    XƏRÇƏNGİN DÜŞMƏNİ, ALMA-
    Alma, bədənə prostat, kolon və ağciyər xərçəng hüceyrələrini böyük nisbətdə öldürən molekulyar parçacıqlar salan və bu sayədə xərçəngin bədəndə irəliləməsinə də mane olan çox idin maddəsinin "mükəmməl" qaynağı olaraq göstərilir. Alma qandakı xolesterol və glikoz səviyyəsini salır.

    Təzə alma eyni zamanda çox yaxşı C vitamini qaynağı və hüceyrələri qoruyan bir antioksidan. Ayrıca bağ toxumasını, damarları qorumağa və dəmir emilimini təmin etməyə köməkçi olur.

    -MƏRCİMƏK ÜRƏYİN DOSTUDU, XƏRÇƏNGİN DÜŞMƏNİ-
    Qırmızı mərcimək yaxşı bir dəmir, maqnezium, fosfor, kalium, mis və mərkəzi sinir sistemi sağlamlığını qorumaqda əhəmiyyətli bir rol oynayan thiamin (B1 vitamini) qaynağı.

    Aşağı kalori və yağ ehtiva edən, zülal və lif qaynağı olan qırmızı mərcimək, eyni zamanda ürək xəstəliyi və xərçəng kimi xroniki xəstəlikləri qarşısın alır fitonütrien ehtiva edir.

    -İSPANAQ İMMUNİTETİ GÜCLƏNDİRİR, SAÇLARI VƏ DƏRİNİ GÖZƏLLƏŞDİRİR-İspanaq yüksək nisbətdə vitamin A və C və folik turşu ehtiva edir. Bədənin enerji istehsalında əhəmiyyətli rol oynayan və toxu təmirinə kömək edən bir vitamin olan riboflavin ehtiva etməsinin yanında, eyni zamanda B-6 vitamini, kalsium, dəmir və maqnezium baxımından yaxşı bir qaynaqdı.

    Tərkibindəki mürəkkəblər immunitet sistemini gücləndirərkən, sağlam saç və dəri üçün də köməkçi olur.

    -XƏRÇƏNGƏ QARŞI, ŞİRİN KARTOF-Şirin kartofun tünd sarı rənginin yüksək antioksidan və beta karoten səviyyəsini göstərdiyi bildirildi. Kartofdakı A vitaminin quruluşu olan beta karoten, yaşlanmağı yavaşladır, bəzi xərçəng risklərini qarşısın alır. Yaxşı bir qaynağı olan kartof, B6, C və E vitaminləriylə folik turşu və kalium ehtiva edir.
    Bütün tərəvəzlər kimi şirin kartof da aşağı yağ nisbəti və kalorisiylə bəslənmə proqramının "olmazsa olmazı" şəklində göstərilir. Kiçik bir şirin kartofda yalnız 54 kalori var.

    -İNFAKTA QARŞI TƏRƏVƏZ SULARI-Tərəvəz suyu ən çox vitamin, mineral və qida dəyərləri baxımından tərəvəzdə olan bütün faydalı komponentləri ehtiva edir və tərəvəzləri bəslənmə proqramına daxil faktorun olduqca asan yolunu təqdim edir.

    Pomidor suyu və pomidor ehtiva edən tərəvəz suları yaxşı bir likopen qaynağı. İnfakt, prostat başda olmaq üzrə bəzi xərçəng növlərinin riskini azaldan antioksidanlar ehtiva edir. Başda hazır satılan pomidor suları olmaq üzrə bəzi hazır tərəvəz suları çox yüksək nisbətdə natrium ehtiva edə bilir, bu səbəbdən aşağı natrium növlərinin seçilməsi təklif edilir.

    -BUĞDA TOXUMU BEYNƏ, DƏRİYƏ VƏ HƏZMƏ YAXŞI GƏLİR-
    Çox əhəmiyyətli bir taxıl növü olan buğdanın çox kiçik bir parçası belə vitamin B-3 olaraq da bilən və yağ, zülal və karbonhidratların enerjiyə çevrilməsində rol oynayan, beyin funksiyaları, sağlam dərinin qorunması və
    həzm sistemi üçün əhəmiyyətli bir vitamin olan niasin zəngini olaraq təyin olunur.

    B1 vitamini olaraq bilinən və mərkəzi sinir sistemi sağlamlığını qorumaqda əhəmiyyətli bir rol oynayan, zehni funksiyanın qorunmasını təmin edən, qeyri-kafi alınması vəziyyətindədirsə gözlərdə gücsüzlük, zehin bulanıqlığı yaradan, buğda toxumunda bolca var.

    Bu qida maddəsi eyni zamanda bəzi xərçənglərin inkişafını və qansızlığı qarşısın alan, bədənin enerji istehsalında əhəmiyyətli rol oynayan və toxu təmirinə kömək edən riboflavin, E vitamini, folik turşu, maqnezium, fosfor, kalium, dəmir və baxımından çox konsentrə bir qaynaq olaraq göstərilir. Buğda toxumu zülal, və bəzi yağlar da ehtiva edir.

     

     

    Lady_rap - 20.02.2010 - 16:37
  2. çok güzel anlatmışsın
    iki saatte okudum

     

     

    berfinay - 21.02.2010 - 00:12



Benzer Konular

  1. Əmizdirən ananın sağlam qida vərdişləri
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 26.11.2012, 14:58
  2. sağlam olduğu sənədlərlə sübut 14 qida
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 24.04.2012, 10:16
  3. Beyin üçün qida faydası
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 16.02.2012, 19:17
  4. 5 ən sağlam qida məhsulu
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 06.01.2012, 06:16
  5. Dietologiya - Sağlam qida
    Konuyu Açan: Leyl-i Lal, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 31.10.2010, 19:02

copyright

Soru Cevap