2012 YGS Sosyal Bilimler Soruları ve Cevap Anahtarı

  1. 2012 ygs sınavı - ygs soruları ve cevapları - 2012 ygs soruları - 2012 ygs sosyal bilimler soruları




    2012 - YGS / SOS SOSYAL BİLİMLER TESTİ

    1.
    Diyarbakır yakınlarında bulunan Çayönü yerleşim
    yerine ait aşağıdaki bilgilerden hangisinin, erken
    dönemlerde bile malzemelerin yer değiştirdiğine ve
    olası bir ticaretin varlığına kanıt olduğu savunulabilir?

    A)Av etkinliklerinde evcilleştirilmiş köpeklerin kullanılması
    B)Tarımsal etkinliklerde değirmen taşları ve orakların
    kullanılması
    C)Kolye yapımında çeşitli renklerde taş boncuklarla
    deniz kabuklarının kullanılması
    D)Girişleri çatıda olan tahıl ambarlarının bulunması
    E)MÖ 7000 yılına tarihlenen en eski dokuma
    parçasının bulunması

    2.
    Orhun Yazıtları’ndaki Türkçede yabancı dil ögelerinin
    oranı çok azken Uygurlar Dönemi metinlerinde bu oranın
    arttığı görülmüştür.
    Bu durumda aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu
    söylenemez?

    A)Kültürel ilişkilerin artmasının
    B)Türkçe kurallar çerçevesinde sözcükler türetilmesinin
    C)Farklı dinlerin benimsenmesinin
    D)Yabancı dillerin Uygur Türkçesine çevrilmesiyle yeni
    terimlerin girmesinin
    E)Uygur ülkesinde ticaretin artmasının

    3.
    İslam Devleti’nde Hz. Muhammet’ten sonra devlet başkanı
    olan kişiye halife sanı verilmiştir. Ancak Dört Halife
    Dönemi’nin ardından halifenin dinî ve siyasi otoritesi, İslam
    dünyasının tümünde kabul görmemiştir.
    Buna, İslam tarihinde görülen,
    I. Emevi halifelerinin güttüğü Arap milliyetçiliği
    siyasetine karşı tepkilerin ortaya çıkması,
    II. Abbasiler, Fatımiler ve Endülüs Emevilerinde
    olmak üzere aynı anda üç halifenin olması,
    III. Dört Halife Dönemi’nde Kur’an-ı Kerim’in kitap
    hâline getirilmesi ve çoğaltılması
    durumlarından hangilerinin kanıt olduğu savunulabilir?

    A)Yalnız I
    B)Yalnız II
    C)Yalnız III
    D)I ve II
    E)II ve III

    4.
    İslamiyet’i kabul eden ilk Türk devletlerinden biri olan
    Karahanlılarda; hükümdarlık halife tarafından tasdik
    edilmiş, ülkede halife adına hutbe okutulup para bastırılmıştır.
    Böyle olmakla birlikte İslamiyet öncesi yönetim
    gelenekleri de büyük ölçüde devam ettirilmiştir.
    Buna göre, Karahanlılar,
    I. İslamiyet’i kendi kültürleriyle kaynaştıran bir
    siyasi yapı oluşturmuşlardır.
    II. Din ve devlet işlerini birbirinden ayırmışlardır.
    III. Arap kültürünü bütünüyle benimsemişlerdir.
    yargılarından hangilerinin doğru olduğu savunulabilir?

    A)Yalnız I
    B)Yalnız II
    C)Yalnız III
    D)I ve II
    E)I, II ve III

    5.
    Fatih Sultan Mehmet; Fener Ortodoks Kilisesinin varlığını
    sürdürmesine izin verirken, Yahudi ve Ermeni cemaatlerinin
    örgütlenmelerine olanak sağlamıştır. Bosna
    Fransisken Kilisesine verdiği 1463 tarihli fermanda da
    onlara kendi dillerinde ibadet ve eğitim özgürlüğü tanımıştır.
    Bu durumun, aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesi
    olduğu savunulabilir?

    A)Müslüman olmayanların Müslümanlarla eşit haklara
    sahip olduğunun
    B)Ticaretin, Müslüman olmayanların elinde olduğunun
    C)Müslüman olmayanların devlet yönetimine katıldığının
    D)Osmanlı veraset sisteminin değiştiğinin
    E)Müslüman olmayanlara kendi benliklerini koruma
    olanağı sağlandığının

    6.
    Saray içinde bir sanatçı örgütlenmesi olan Ehli Hiref’te
    yer alan nakkaşlar tarafından üretilen desenler, İmparatorluk
    sınırları içinde bulunan çeşitli merkezlerdeki sanatçılar
    tarafından da örnek alınırdı.
    Bu uygulamanın, Osmanlı sanatında aşağıdakilerden
    hangisinde etkili olduğu savunulabilir?

    A)Bezeme örneklerinin minyatürle sınırlı kalmasında
    B)Üslup birliğinin sağlanması ve korunmasında
    C)İç mimaride kalem işi süslemeleriyle yetinilmesinde
    D)Hat sanatının ortaya çıkmasında
    E)Minyatüre yalnız tarihî konulu yazmalarda rastlanılmasında

    7.
    Batı’da başlayan kadın-erkek eşitliği tartışmaları Osmanlı
    toplumunu da etkilemiş, kadın hakları tartışılarak
    kadınlarla ilgili birçok yayın ortaya çıkmıştır.
    Bu durumun, Osmanlı toplumunda aşağıdakilerden
    hangisi üzerinde hızlandırıcı etkisi olduğu savunulabilir?

    A)Kasaba ve köylerde geleneksel aile yapısının
    devam etmesinde
    B)Kadınların harem koşulları içinde eğitimlerini sürdürebilmesinde
    C)Kadının sosyal hayata katılımının giderek artmasında
    D)Kadının çocuk bakımında ailenin en etkin kişisi
    olmasında
    E)Osmanlı kırsal kesiminde kadınların tarım işlerinde
    çalışmasında

    8.
    7 Ekim 1912’de Avusturya ve Rusya; Balkanlarda bir
    savaş çıkarsa zayıf gördükleri Balkan Devletlerini korumak
    için savaş sonunda mevcut sınırların değişmemesi
    gerektiğini ilan etmiş, İngiltere ve Fransa da bu fikri desteklemiştir.
    Ancak İngiltere ve Fransa, Birinci Balkan
    Savaşı sonuçlarına ses çıkarmazken İkinci Balkan Savaşı’nda
    Osmanlı Devleti’nin Edirne’yi geri almasını protesto
    etmiştir.
    Bu gelişmelerin, aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesi
    olduğu savunulamaz?

    A)Osmanlıların İkinci Balkan Savaşı’nda, yitirdikleri
    toprakların bir kısmını geri aldığının
    B)İngiltere ve Rusya’nın ortak bir Balkan politikası
    olduğunun
    C)Ülkelerin kendi menfaatleri doğrultusunda politika
    oluşturduğunun
    D)Avusturya ve Rusya’nın, Osmanlı Devleti’nin Balkan
    Savaşlarında başarılı olabileceğini düşündüklerinin
    E)İngiltere ve Fransa’nın, Osmanlı Devleti’nin genişlemesinden
    rahatsız olduklarının

    9.
    30 Aralık 1919’da İtalyan Epoka Gazetesi’nin, Mebuslar
    Meclisi açılır açılmaz Kuvayımilliye’nin dağılıp dağılmayacağı
    sorusuna Mustafa Kemal “Milletin bu konudaki
    istekleri Sivas Kongresi’nin resmî bildirgesinde açıkça
    belirtilmiştir. Teşkilat, bu istek gerçekleşene kadar görevini
    yerine getirecektir.” demiştir.
    Mustafa Kemal'in, bu sözüyle aşağıdakilerden hangisini
    vurguladığı savunulabilir?

    A)Mebuslar Meclisinin barışı sağlayacağına inanıldığını
    B)Millî cemiyetlerin birleştirilmesinin gerektiğini
    C)Düzenli ordu kurulmasının gerekliliğini
    D)İstanbul Hükûmetinin desteğinin amaçlandığını
    E)Vatanın bölünmez bütünlüğüne yönelik tehlikenin
    bütünüyle yok edilmesinin hedeflendiğini

    10.
    Kurtuluş Savaşı’nın, zamanla Batı Cephesi’nde bir
    Türk-Yunan Savaşı’na dönüşmesinde aşağıdakilerden
    hangisinin etkili olduğu savunulabilir?

    A)Diğer cephelerin kapatılmasıyla tüm kuvvetlerin
    Batı’da toplanmasının
    B)Rusya’nın Osmanlı Devleti’ne yönelik gizli paylaşım
    anlaşmalarını açıklamasının
    C)Batı bölgesinde bazı Kuvayımilliye yanlılarının
    TBMM’ye karşı ayaklanmasının
    D)İşgal bölgelerinde azınlıkların yeni devlet kurmak
    istemesinin
    E)Yunanistan’la Birinci Dünya Savaşı’nda fiilen mücadele
    edilmemesinin

    11.
    Temmuz 1921’de düzenlenmesi planlanan Eğitim Kongresi’nin,
    Eskişehir-Kütahya Savaşlarının şiddetlenmesi
    nedeniyle ertelenmesi önerisi üzerine Mustafa Kemal
    “Hayır ertelemeyin… Cahillikle, ilkellikle savaş, düşmanla
    savaştan daha az önemli değildir.” demiştir.
    Mustafa Kemal'in savaş ortamında söylediği bu
    sözün, aşağıdakilerden hangisine bir kanıt olduğu
    savunulabilir?

    A)Mustafa Kemal’in bir komutan olarak başarısına
    B)Uluslararası ilişkilerde barışın ilke edinildiğine
    C)Ülkedeki etkinliklerin tamamen savaşların durumuna
    göre belirlendiğine
    D)Mustafa Kemal’in eğitim ve öğretime verdiği önemin
    büyüklüğüne
    E)Ülke savunmasında ekonomik koşulların önemine

    12.
    Millî Mücadele Dönemi’nde bir İngiliz tarihçinin “Yenilmiş,
    parçalanmış bir ulusun, bu harabe içinden ayağa
    kalkması ve dünyanın en büyük ulusları ile tam eşit
    şartlar içinde karşı karşıya gelmesi ve Büyük Savaş’ın
    bu galiplerini dize getirerek her istediğini kabul ettirmesi
    şaşılacak şeydir.” diyerek tanımladığı antlaşma aşağıdakilerden
    hangisidir?

    A)Gümrü
    B)Lozan C)Moskova D)Ankara E)Kars

    13.
    Misakımillî sınırları içinde TBMM Hükûmetinden
    başka bir hükûmet olamayacağının aşağıdakilerden
    hangisine temel gerekçe olduğu söylenebilir?

    A)Şeriye ve Evkaf Vekâletinin kaldırılmasına
    B)Hıyânet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılmasına
    C)Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılmasına
    D)Halifeliğin kaldırılmasına
    E)Saltanatın kaldırılmasına

    14.
    Mustafa Kemal “Millî bilincin ayakta kalabilmesi ve uyanık
    tutulması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz.”
    demiştir.
    Mustafa Kemal'in bu sözü doğrultusunda aşağıdakilerden
    hangisinin yapıldığı savunulamaz?

    A)Medeni Kanun’un kabul edilmesi
    B)Türk Tarih Tezi’nin oluşturulması
    C)Millet Mekteplerinin açılması
    D)Yeni Türk alfabesinin oluşturulması
    E)Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin açılması

    15.
    Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı sırasında Enver
    Paşa’nın Arap alfabesiyle okumayı kolaylaştırmak için
    harflerin bitişik değil ayrı yazılması yolundaki girişimini
    “Harp zamanı, harf zamanı değildir. Harp olurken harfle
    oynamak olur mu?” diye eleştirmiştir.
    Yaptığı inkılaplar düşünülerek Mustafa Kemal'in bu
    eleştirisinden aşağıdaki yargılardan hangisine
    ulaşılabilir?

    A)İnkılaplar gerçekleştirilirken kişi veya gruplara ayrıcalık
    tanımamak gerekir.
    B)İnkılap sürecinde ilgililere yetki ve sorumluluk birlikte
    verilmelidir.
    C)İnkılaplarda sonuç alabilmek için eski ile yeniyi birlikte
    sürdürmek gerekir.
    D)İnkılaplarda uygun zamanın seçilmesi önemlidir.
    E)İnkılaplar yapılırken uygulamaların yakından takibi
    sonucu olumlu etkiler.

    16.
    UNESCO “Savaş, insanların düşüncelerinde başlamaktadır.
    Bu nedenle de barışın savunulması öncelikle insanın
    düşüncesinde gerçekleştirilmelidir.” ilkesini tüm
    dünyaya yaymaya uğraşmaktadır.
    Atatürk’ün, UNESCO’nun kuruluşundan yıllar önce
    söylediği aşağıdaki sözlerinin hangisinde bu ilkenin
    dile getirildiği savunulabilir?

    A)Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun bağımsızlıktan
    yoksun bir millet, medeni insanlık karşısında
    uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye layık
    olamaz.
    B)Biz daima gerçeği arayan ve onu buldukça, bulduğumuza
    kani oldukça ifadeye cüret gösteren adamlar
    olmalıyız.
    C)Dünya vatandaşları kıskançlık, açgözlülük ve kinden
    uzaklaşacak biçimde eğitilmelidir.
    D)Her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet
    için en hakiki mürşit ilimdir, fendir.
    E)Her birey istediğini düşünmek, istediğine inanmak,
    kendine özgü siyasal bir fikre sahip olmak… hak ve
    özgürlüğüne sahiptir.

    17.
    Millî güç unsurlarından biri olan siyasi güç; bir devletin
    millî hedeflerine ulaşmak, ulaştığı hedefleri korumak ve
    millî menfaat sağlamak amacıyla kullandığı siyasal kuvvetlerin
    toplamıdır.
    Buna göre aşağıdakilerden hangisinin, bir ülkenin
    siyasi gücünün yüksek olabilmesi için gereken koşullardan
    biri olduğu savunulamaz?

    A)Uluslararası kuruluşlarda etkin olması
    B)İç politikasının güçlü olması
    C)Kanunların yeterli ve uygulamalarının eksiksiz olması
    D)Diğer ülkelerle ilişkilerinde kendi çıkarlarını koruması
    E)Ülkede belli bir gruba ayrıcalıklar tanınması

    18.
    Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim
    içindedir.
    Aşağıdaki durumlardan hangisinin beşerî faaliyetler
    üzerindeki olumsuz etkisi diğerlerinden daha
    fazladır?

    A)İtalya’da Etna Yanardağı çevresinde toprakların
    geçirimli olması sonucu tarımsal ürün çeşitliliğinin
    azalmasının
    B)Şiddetli lodos nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda
    deniz ulaşımının aksamasının
    C)İzlanda’da meydana gelen volkanik patlamalar
    sonucu kül ve toz bulutlarının hava trafiğini
    etkilemesinin
    D)Konya Havzası’nda obrukların oluşumu sonucu
    tarım alanlarının zarar görmesinin
    E)Antalya kıyılarında dalga aşındırması sonucu
    falezlerin gerilemesinin

    19.
    18. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük
    ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır.
    Sporcular bu haritalar ile yer şekillerini belirleyerek
    en kısa zamanda yönlerini ve hedeflerini bulmaya
    çalışırlar.
    Buna göre, Uludağ’da yapılacak bir yarışmada sporcuların
    yarışma alanına ait aşağıda birer parçası verilen
    haritalardan hangisini kullanması daha
    uygundur?




    20.



    Yukarıdaki şekilde Kuzey araleli üzerinde yer
    alan K, L, M ve N merkezlerinde aynı günde ve aynı
    anda güneşin, gökyüzündeki konumu gösterilmiştir.
    Buna göre,


    Diğerlerine göre en batıda yer alan merkez


    ----
    I
    ’dir.
    Diğerlerine göre K merkezinin başlangıç
    meridyenine göre konumu


    ---- .
    II



    Diğerlerine göre güneşin en erken doğduğu
    merkez



    ----

    III

    ’dir.


    cümlelerindeki boş bırakılan yerlere getirilmesi
    gerekenler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak
    verilmiştir?


    I
    II
    III
    A)
    K
    en yakındır
    N
    B)
    N
    belirlenemez
    K
    C)
    M
    en uzaktır
    L
    D)
    N
    en yakındır
    K
    E)
    L
    belirlenemez
    M


    21.
    Batı Meridyeni üzerinde bulunan Samoa Bağımsız
    Devleti’nin başkenti Apia, ülke meclisinin aldığı kararla;

    * Doğu Meridyeni üzerinde bulunan Avustralya’
    nın başkenti Kanberra’nın 21 saat 20 dakika geri-

    * Yeni yıla en son giren başkent iken 2012’ye ilk giren
    başkent olmuştur.

    Bu bilgilere göre, Samoa Bağımsız Devleti aşağıdaki
    kararlardan hangisiyle yukarıdaki her iki durumu aynı
    anda gerçekleştirmiştir?
    Batı Meridyeni üzerinde bulunan Samoa Bağımsız
    sindeyken 2 saat 40 dakika ilerisine geçmiştir.

    A)Tarih değiştirme çizgisi olarak Greenwich’i kabul
    etme
    B)31 Aralık tarihini Samoa için 21 saat 20 dakika
    olarak kabul etme
    C)Tarih değiştirme çizgisini ülkenin doğusuna
    kaydırma
    D)Ülkenin batısındaki başka bir kenti başkent olarak
    kabul etme
    E)28 gün olan şubat aylarını 29 güne çıkarma

    22.



    Yukarıda verilen şekilde bir yerdeki yağışın oluşumundan
    yeryüzüne düşene kadar olan sıcaklık değişimi
    gösterilmiştir.
    Buna göre, bulut ile yeryüzü arasındaki sıcaklık
    değişim grafiği aşağıdakilerden hangisidir?




    22. İsviçre Alplerindeki kayak merkezleri ile kent merkezleri
    arasında balonla uçuş turları düzenleyen firmalar,
    rüzgârların esme yönlerinden yararlanarak yakıttan da
    tasarruf etmeye çalışmaktadır.
    Dağ ve vadi meltemlerini kullanarak düzenlenen bu
    turların uçuş zamanı, rotası ve yararlandığı meltem
    çeşidi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak
    belirtilmiştir?
    Uçuş
    zamanı
    Uçuş rotası
    Meltem
    Çeşidi
    A)Gündüz
    Kent merkezinden
    kayak merkezine
    Vadi
    meltemi
    B)Gece
    Kent merkezinden
    kayak merkezine
    Vadi
    meltemi
    C)Gündüz
    Kayak merkezinden
    kent merkezine
    Dağ
    meltemi
    D)Gece
    Kent merkezinden
    kayak merkezine
    Dağ
    meltemi
    E)Gündüz
    Kayak merkezinden
    kent merkezine
    Vadi
    meltemi


    24.

    Merkez
    Sıcaklık
    (oC)
    Maksimum nem
    (g/m3)
    Mutlak nem
    (g/m3)
    K
    25
    30
    15
    L
    15
    20
    15
    M
    5
    10
    15
    N
    0
    5
    15
    P
    -5
    1
    15


    Bu tabloya göre K, L, M, N ve P merkezleriyle ilgili
    aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A)K’nin bağıl nem oranı % 50’dir.
    B)L’de yağış oluşmamıştır.
    C)M’de yağış oluşmuştur.
    D)En fazla buharlaşma N’dedir.
    E)En fazla yoğuşma miktarı P’dedir.

    25.



    Yukarıdaki haritada numaralarla gösterilen yerler
    hakkında aşağıda yapılan yorumlardan hangisi,
    kıtaların bugünkü yerlerini almadan önce bir arada
    bulunduklarının kanıtı olamaz?

    A)2 ve 3 numaralı yerlerde kıyı çizgilerinin birbirine
    uyacak şekilde olması
    B)6 ve 9 numaralı yerlerde magmatik kayaçların aynı
    yaşta olması
    C)8 ve 10 numaralı yerlerde fiziki koşulların benzer
    olması
    D)1 ve 4 numaralı yerlerde fosillerin aynı yaşta ve
    benzer olması
    E)5 ve 7 numaralı yerlerde yağmur ormanlarının
    olması

    26.
    Bir akarsuyun yıllık akım miktarının, havzasına düşen
    yıllık yağış miktarına bölünmesiyle akarsuyun akış katsayısı
    elde edilir. Akış katsayısının 1 olması, akarsuyun
    havzasına düşen yağış tutarı kadar su taşıdığını gösterir.
    Buna göre, bir akarsuyun akış katsayısının 1’den
    büyük olması aşağıdakilerden hangisiyle
    açıklanabilir?

    A)Yıllık buharlaşma miktarının çok fazla olmasıyla
    B)Akarsu havzasının çok geniş olmasıyla
    C)Akarsuyun eriyen buzul sularıyla da beslenmesiyle
    D)Akarsuyun yatak eğiminin fazla olmasıyla
    E)Havzasının kolları tarafından derince yarılmış
    olmasıyla

    27.
    Nüfus ve yerleşmeyle ilgili olarak aşağıda verilen
    özelliklerden hangisinin ortaya çıkmasındaki temel
    etken doğru olarak verilmiştir?

    Özellik
    Temel etken
    A) Kuzey Yarım Küre’de
    orta enlemler, alçak ve
    yüksek enlemlere göre
    daha fazla nüfusa sahiptir.
    klim

    B) Nil Nehri Havzası’nın ağza
    yakın kısımları, orta ve yukarı
    kısımlarına göre daha fazla
    nüfuslanmıştır.

    Su kaynakları
    C) Ekvator çevresinde yerleşme
    sınırı dünya geneline göre
    daha yüksektir.

    Yer şekilleri
    D) Antarktika’da bilimsel araştırma
    istasyonları
    dışında sürekli yerleşim
    alanları bulunmamaktadır.

    Kara ve deniz
    lerin dağılışı
    E) Avrupa’nın güney kıyılarında
    Kıta’nın kuzeyine göre nüfus
    daha fazladır.
    Bakı


    28.
    Değişik ölçütler göz önüne alınarak çizilen bölgelerin
    sınırları bazı durumlarda birbiriyle örtüşürken bazı
    durumlarda farklılık gösterir.
    Buna göre, aşağıda verilen bölgelerin hangisinde
    sınırların birbirine en fazla benzerlik göstermesi
    beklenir?

    A)Asya’da doğal gaz çıkartılan yerler – Asya’da doğal
    gazın yoğun olarak tüketildiği yerler
    B)Afrika’da yağmur ormanları – Afrika’da nüfusun
    yoğun olduğu yerler
    C)Kuzey Amerika’da göller yöresi – Kuzey
    Amerika’daki zengin petrol bölgeleri
    D)Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerler – Akdeniz’e
    kıyısı olan ülkeler
    E)Güney Amerika’da Amazon Havzası – Güney
    Amerika’da yağmur ormanları

    29.
    Bir yerdeki nüfusu oluşturan kişiler, yaşları büyükten
    küçüğe doğru sıralandığında, ortada kalan kişinin
    yaşına ortanca yaş denilmektedir. Nüfusun yarısı bu
    yaştan küçük, diğer yarısı da bu yaştan büyüktür.
    Aşağıdaki tabloda, Türkiye’nin yaş gruplarına göre
    nüfus oranları ve ortanca yaş değerleri verilmiştir.

    Yıllar
    0-14 (%)
    65+ (%)
    Ortanca Yaş
    1990
    35
    4,28
    22,21
    2000
    29,83
    5,70
    24,83
    2011
    25,27
    7,35
    29,22


    Bu tablodaki bilgilere göre, Türkiye nüfusuyla ilgili
    aşağıdaki yorumlardan hangisi kesinlikle doğrudur?

    A)0-14 yaş grubu nüfus oranının yıllara göre düşmesi,
    nüfus artış hızının yükselmesiyle ilgilidir.
    B)Genç nüfuslu olma özelliğinden, yaşlı nüfuslu olma
    özelliğine doğru gitmektedir.
    C)Ortanca yaşın yıllara göre yükselmesindeki en
    önemli etken, nüfus artış hızının yükselmesidir.
    D)65 yaş üzeri nüfus oranının yıllara göre artması,
    yaşlılığa bağlı ölüm oranlarının artışıyla ilgilidir.
    E)0-14 yaş grubu nüfus oranının yıllara göre düşmesi,
    geri kalmış ülkelerle benzerlik gösterir.


    Dünyada etkili olan doğal afet türleri arasında; tropikal
    siklonlar, taşkınlar ve kuraklık önemli yer tutmaktadır.
    Buna göre, belirtilen doğal afetler göz önüne
    alındığında aşağıdakilerden hangisi kesinlikle
    söylenemez?

    A)İnsanları sosyal ve psikolojik açıdan etkiledikleri
    B)Bir ülke veya bölge sınırları içinde farklı derecede
    etkili oldukları
    C)Tarım ve yerleşim alanlarına zarar verdikleri
    D)Aynı alanlarda etkili oldukları
    E)Önceden tahmin edilebilen meteorolojik afetlerden
    oldukları

    31.
    Türkiye’de tarımsal üretim ve üretilen ürünlerin ekonomiye
    katkısı, tarım bölgelerine göre farklılıklar göstermektedir.
    Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bu farklılıkları
    ortaya çıkaran etmenlerden biri değildir?

    A)Yetiştirilen ürünlerin ekonomik değerlerinin farklı
    olması
    B)Ekili-dikili arazilerin verimliliğinin farklı olması
    C)Bölge iklimlerinin birbirinden farklı olması
    D)Tüketici nüfusun bölgelere göre farklılık göstermesi
    E)Yer şekillerinin bölgesel farklılıklar göstermesi

    32.
    Her bir akı karasından seçerek
    Varlık dağlarını delip geçerek
    Düzde ben bir insan olmaya geldim

    Nimri Dede’ye ait bir şiirden alınan bu dizelerin her
    biri, sırasıyla felsefenin alt disiplinlerinden hangilerinin
    konusu olabilir?

    A)Epistemoloji - ontoloji - etik
    B)Etik - epistemoloji - estetik
    C)Ontoloji - estetik - etik
    D)Etik - epistemoloji - ontoloji
    E)Ontoloji - estetik - epistemoloji

    33.
    Felsefe çok kullanıldığı hâlde anlamı az bilinen bir
    sözcüktür. Söz gelimi Oğuz için arkadaşı “Onun hayat
    felsefesi gününü gün etmektir.” diyor. Bir firma satış
    felsefesini “Müşterileri mutsuz etmektense daha az
    kazanmaya razıyız.” şeklinde özetliyor. Bir banka kendini
    diğer bankalardan farklı göstermek için “Bizim felsefemiz
    hepsinden farklıdır.” sloganıyla reklam yapıyor.
    Felsefenin kelime anlamının dışında kullanılışıyla ilgili
    bu tarz örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Değişik anlamlar
    yüklenen felsefe sözcüğü aslında Herakleides
    Pontikos’un söylediğine göre ilk olarak Pythagoras
    tarafından kullanılmış, Yunanca “philosophia” sözcüğünden
    gelmektedir.

    Dilimize “felsefe” olarak geçen “philosophia”nın
    kelime anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Gerçeklik bilgisi
    B)Yaşam atılımı
    C)Bilgelik sevgisi
    D)Hayat görüşü
    E)Yaşama sevinci

    34.
    İpten yapılmış bir salıncağın üstünde sallanırken ipleri
    kesersem ne olur deyip denemeye kalkmayız. Çünkü
    bunu yaptığımızda yere düşeceğimizi biliriz. Daha önce
    bunu yapan başka birini görmesek hatta yer çekimi
    kanunundan haberdar olmasak bile düşeceğimizi biliriz.
    Çünkü düşen birçok nesne görmüşüzdür, düşmeyle ilgili
    birçok yaşantımız olmuştur.

    Bu parça bilgi kuramının temel sorularından
    hangisini tartışmaktadır?

    A)Doğru bilgi mümkün müdür?
    B)Bilginin kaynağı nedir?
    C)Doğru ile gerçek aynı mıdır?
    D)Doğru bilginin ölçütü nedir?
    E)Bilgi özneye mi süjeye mi bağlıdır?

    35.
    Yardıma muhtaç aç bir çocuğu doyurma eylemini düşünün.
    Birçok insan, bunun ahlaki açıdan iyi bir davranış
    olduğu konusunda hemfikirdir. Peki, birini bunu yaparken
    izlediğimizde tam olarak gördüğümüz nedir? Aç
    birini doyuran kişi, yardıma muhtaç çocuk, çiğneme
    eylemi ve belki de çocuğun gülümsemesi. Ancak göremediğimiz,
    göremeyeceğimiz bir şey vardır, o da eylemin
    aslını oluşturan “iyilik”. Görülemediğine göre yok
    mu sayılmalıdır? Bence hayır. “İyi” olmadığında ahlaktan
    da söz edilemez. Oysa bende bir “iyi” fikri var.

    Bu parçadan hareketle, varlık hakkında aşağıdakilerden
    hangisi söylenebilir?

    A)Bir olandan türediği
    B)Birden çok ilkeden kaynaklandığı
    C)Değişmez olduğu
    D)Düşünülebilir olduğu
    E)Oluş hâlinde olduğu

    36.
    Neden iyilik yapmalıyım? Mutlu veya huzurlu olmak için
    mi yoksa insanları mutlu etmek için mi? Birisi bana iyilik
    yaparsa mutlu olurum, ben de onları mutlu etmeliyim
    diye mi düşünüyorum? “İyilik yap, iyilik bul.” demişler.
    Asıl neden bu mu? Ailem ve tüm tanıdıklarım başkalarına
    iyilik yapmam gerektiğini söylüyor yoksa iyilik
    yapmak toplumsal hayatın vazgeçilmezi mi?
    Bu parçada ahlak felsefesinin hangi temel sorusu
    üzerinde durulmaktadır?

    A)Niçin erdemli olmak gerekir?
    B)Ahlaki eylemin amacı nedir?
    C)Evrensel ahlaktan söz edilebilir mi?
    D)Ahlaki eylemde bulunurken özgür müyüz?
    E)Ahlakla sorumluluk ilişkili midir?

    37.
    Birçok toplumda geçerli olan “Çalmayacaksın!”
    yaptırımı ile karşı karşıya olan bir birey, aşağıdakilerden
    hangisini yaptığında Kant’ın ödev ahlakına
    uygun eylemde bulunmuş olur?

    A)Onu koşulsuz bir buyruk olarak aldığında
    B)Toplumun yararına olacak biçimde davrandığında
    C)Doğruluğundan emin olduktan sonra
    benimsediğinde
    D)İçinden gelen sese kulak verdiğinde
    E)Mutlu olabilecek biçimde davrandığında

    38.
    Sokrates “Adalet nedir?” diye sorduğunda aradığı,
    sadece sözcüğün tanımı değildir. “Adil” sözcüğü her
    çeşit insan, karar, yasa ve anlaşma için kullanıldığına
    göre, bütün bunlarda ortak olan bir şey, hepsinin
    paylaştığı “adalet” denilen ortak bir özellik bulunmalıdır.
    Sokrates’in açığa çıkarmaya çalıştığı şey, bu ortak
    özelliğin niteliğiydi. Öyle ki bunun sonunda tek tek
    olguları, ona ulaşmasına göre adil veya değil diye
    nitelemek mümkün olsun.
    Bu parçada Sokrates’in aradığı ortak özellik aşağıdakilerden
    hangisiyle ifade edilir?

    A)Adaletin sembolü
    B)Adalet duygusu
    C)Fenomen olarak adalet
    D)Oluş olarak adalet
    E)Adalet ideası

    39.
    Giorgione’nin Fırtına adlı tablosuna baktığımızda kompozisyonun
    sanatsal açıdan bir hayli basit olmasına
    karşın figürlerin özel bir dikkatle çizildiğini ve resmin,
    her yere nüfuz etmiş ışık ve hava sayesinde kaynaşıp
    bir bütün oluşturduğunu görüyoruz. Figürlerden bu
    küçük tablonun çoğunu kaplayan manzaraya bakıyoruz,
    sonra tekrar figürlere dönüyoruz. Giorgione, kendisinden
    önce gelenler gibi önce nesneleri ve kişileri çizip
    sonra onları bir mekâna yerleştirmiyor; doğayı, toprağı,
    ağaçları, ışığı, havayı, bulutları ve kentleriyle insanları
    bir bütün olarak düşünüyor.

    Bu parçada anlatılanlara göre Giorgione’nin eserini
    oluştururken güzelliğin hangi niteliğini öne çıkardığı
    söylenebilir?

    A)Yetkin olmak
    B)Orantılı olmak
    C)Aslına uygunluk
    D)Uyumlu bütünlük
    E)Simetrik olmak

    40.
    Bence metafizikçiler ve skolastik dönem düşünürleri,
    masa başında oturup kendi zihinlerinde oluşan materyallerden
    mükemmel teoriler üreten örümceklere benzer.
    Onların gerçeklere büyük bir dikkatle yaklaşmalarını
    bekleyemem. Bu arada mistikleri hiç hesaba katmıyorum
    bile. Ben aynı zamanda, karıncalar gibi hiçbir
    şeye aldırış etmeden bilgi toplayan ancak bunları hipotez
    geliştirmekte kullanmayı düşünemeyen, sözde
    “deneyciler”in yaklaşımını da benimsemiyorum. Bana
    göre bilim insanları arılar gibi olmalıdır: Deney ve gözlemlerden
    veri toplamalı, sonra da doğa kanunlarıyla
    ilintili hipotezleri bir çerçeveye oturtmak için olgularla
    da uygunluklarını araştırmalıdır.

    Bu parçadaki kişinin görüşleri aşağıdakilerden
    hangisine yakındır?

    A)Descartes’ın rasyonalizmine
    B)A. Comte’un pozitivizmine
    C)H. Bergson’un entüisyonizmine
    D)J. Dewey’nin pragmatizmine
    E)J. P. Sartre’ın egzistansiyalizmine



    SOSYAL BİLİMLER TESTİ

    1. C
    2. B
    3. D
    4. A
    5. E
    6. B
    7. C
    8. B
    9. E
    10. A
    11. D
    12. B
    13. E
    14. A
    15. D
    16. C
    17. E
    18. C
    19. A
    20. B
    21. C
    22. B
    23. A
    24. D
    25. E
    26. C
    27. A
    28. E
    29. B
    30. D
    31. D
    32. A
    33. C
    34. B
    35. D
    36. B
    37. A
    38. E
    39. D
    40. B

     

     

    Ay Kız - 04.04.2012 - 17:17
  2. rg

     

     

    asbi - 06.05.2012 - 18:32



Benzer Konular

  1. 2012 YGS Sosyal Bilimler Soruları ve Cevap Anahtarı
    Konuyu Açan: TUBAYER, Forum: Soru - Cevap.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 18.02.2013, 12:41
  2. 2012 YGS Türkçe Soruları ve Cevap Anahtarı
    Konuyu Açan: Ay Kız, Forum: ÖSS.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 04.04.2012, 17:12
  3. 2010 7.sınıf SBS Soruları Ve Cevap Anahtarı
    Konuyu Açan: Gül_yarasi, Forum: Genel Konular.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 08.06.2010, 14:37
  4. AÖF Genel Matematik Deneme Soruları ve Cevap Anahtarı
    Konuyu Açan: Nerqish, Forum: AÖF Açık Öğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 02.12.2009, 14:41
  5. 2008 ÖSS Soruları ve Cevap Anahtarı
    Konuyu Açan: by_@kreP, Forum: ÖSS.
    Cevaplar: 8
    Son Mesaj : 10.06.2009, 15:00

copyright

Soru Cevap