DGS Gıda Mühendisliği - Gıda Mühendisliği Maaşlar

  1. DGS Gıda Mühendisliği seçimi - Gida teknikeri



    1. olarak eğitim alacağınız üniversite çok önemli değil ama tercih edilen üniversitelere baktığınızda Odtu,İtu,hacettepe,ankara ve akdeniz ilk 5 sırayı alıyor.
    Odtu ve Itu de mühendsilik eğitimi daha ağır,mesleki bilgiler yeterli düzeyde verilemiyor,en azından Odtu bu şekilde.
    Hacettepe isimden kazanan ünilerden birisi.
    Akdeniz Otel bölgesinin cazipliğinden iş alanı en geniş grupta yer alıyor.
    Genel olarak şirketimiz çapında yapılan anketin bu mesleği tercih etmeyi düşünen adaylar için yeterli bilgiyi verdiği düşüncesindeyim.
    bu ankette: genel olarak mezunların %92 sinin gıda sektöründe çalıştıgı,ve mezun olan her 100 kişiden 97 sinin gıda sektöründe iş bulabildiğini görüyoruz.
    Geri kalan 3 kişi veya ayrı dalları seçen %8 lik kesimin kendine has nedenleri,
    maddi imkanları,fırsatları nedeniyle farklı alanlara yöneldiğini belirtmek istiyorum.
    Geleceğin mesleği olacağı konusunda birçok web sayfasında makaleler okuyabilirsiniz.
    Şu anda Danone bünyesinde sadece Türkiye'de 34 gıda müh. çalışıyor.Ana fabrikamızda 11 gıda müh,18 gıda teknikeri ile üretimi gerçekleştiriyoruz.
    Geleceğin mesleği olacağı konusunda şüphe duyup duymamak sizin elinizde ben sadece bilgiye dayalı yönlendirme yapıyorum:
    -Türkiye'de yeni açılan üretim tesisi/fabrika sayısı ortalama olarak 211/yıl.
    -Bu tesislerin 114 ü gıda alanında faliyet gösteriyor.
    ortalam oalrak Türkiye şartlarında fabrika başına 3 gıda müh. düşüyor. 114*3=342. Devlet sektörü 10-30 arası alım yapıyor sanırım 342+30=372
    Her sene kurulan ortalama 61 gıda laboratuvarına 2 şer gıda müh alımı oluyor(ortalama)=121
    372+121=493
    Yıllık kurulan 190 otelimiz içinde 380 sayısını bulabiliriz(4 yıldız ve daha üstü)493+380=873
    Fırın,büyük çaplı fabrikasyona ulaşmayan işletmeler,ambarlar vb ünitelerde ortalam senelik kayıtlara göre 521 gıda müh alımı oluyor.
    873+521=1394
    Kendid iş hayatına atılan arkadaşlarımızda fabrikasyona/üretime daha dogrusu ticarete atılanların sayısıda küçümsenemez. 121
    1394+121=1515
    ortalama 65 arkadaşımızında askeriyede devam ettiği bilgisi eklenince 1570 .
    2007 yılı kayıtlarıdır,ve tamamen Danone arge bünyesinde yapılmıştır.1975 mezun veren üniversitelerimizde 1570/1975 oranı küçümsenmeyecek orandır.
    son 3 yıla baktığımızda mezun oranı %34 artarken,istidhamın %28 le yakınen takip ettiği görülüyor.
    Bu kadar hızlı büyüyen başka sektör yok.Tamamen kendi görüş ve fikirlerimdir.
    Maaş aralığınıda belirteyim.
    4 farklı dalda üretimi gerçekleştiriyoruz Danone bünyesinde
    Bu dalların her birinde 2 'şer üretim mühendisi(total 8) çalışıyor. Mikrobiyoloji laboratuvarında 1 üretim mühendisimiz,kalite kontrol aşamasında 1 üretim mühendisimiz,hijyen sorumlusu/yönetici olarak 1 üretim mühendsimiz bulunmakta.
    Bünyemizde çalışan Gıda/üretim müh. lerimizin;
    3'ü Odtu
    2'si Hacettepe
    2'si Akdeniz
    2'si İtü
    1'i Harran
    1'i Ankara üni mezunudur.

    Ortalama olarak Gıda müh. lerimiz 3200 ytl,yine ortalama olarak Gıda teknikerlerimiz 980 ytl maaş la çalışmaktadır.


    -------------------------------------------------------------------
    2. olarak bir gıda mühendisi ile gıda teknikerinin farklılıkları nelerdir bunu objektif olarak değerlendirmeye çalışayım.Bunlarda benim 9 yıldır gördüklerim:

    Statü farkı olarak incelenirse:
    -Gıda mühendisi 0-sonsuz beygir üretim aralığına sahip sistemlere sahip tüm işletmelerde imza yetkisine sahiptir.myo mezunları ise 0-35 beygir arasında bu imza yetkisini kullanabilir.Kurumsal şirketler-büyük fabrikalar vb işletmeler en az 65 beygirle çalıstıgı için bünyesinde gıda mühendisi bulundurmak zorundadır.
    Misal olarak ben konumum nedeniyle(gıda teknikeri) imza yetkim yok.
    -Gıda mühendisi 5-bölgesel olarak maximum 6 yerde sorumlu yöneticilik görevini icra edebilir.
    Myo mezunları ise 2-bölgesel olarak maximum 3.
    -Teknikerler genel olarak üretimin içinde değil,özellikle kurumsal şirketlerde laboratuvar kısmında çalışır.
    Mühendsiler ise,masa başı,üretim içi,tekniker yönlendirme,yönetici konumlarında çalısır.
    -5 gıda teknikerinin bir arada çalıştığı bir kuruluşta en az teknikerin %20 si kadar gıda mühendisi bulunmak zorundadır.(tekniker yönlendirme)
    Fakat gıda mühendisinin çalıştıgı bir kurumda gıda teknikerinin çalışmasına yasal olarak gerek yoktur.
    -Kurumsal şirketlerde her 5 tekniker 1 gıda mühendisine aylık üretim raporunu,vergi bileşen içeriğini aylık sunmak zorundadır(yasal olarak)
    -65 beygirden küçük işletmelerde ürünün sanitasyn kurallarına uyup uymadığını
    teknikerler tek basına onaylayamaz,fabrika bünyesindeki gıda mühendisine imzalatarak onaylatmak zorundadır,bünyede gıda mühendisi yoksa bulunan ilin tarım il müdürlüğüne gidilip gıda müh. e imzalatılır.

    ...gibi sıralayabilirz.


    Özellikle küçük çaplı şirketlerle başlayan statü konusuna detaylı bir şekilde bakılınca,ne kadar yanlış olsada ara elemanların neredeyse bir lise mezunu ile aynı kefeye konuldugunu görüyoruz.
    E birazda yasalar sayesinde.
    Halbuki bu ülkede ara elemana daha çok ihtiyaç var,bu da açık.
    Fakat öncede bahsettiğim gibi o kadar çok gıda işletmesi varki,deneyimli gıda mühendisi sayısıda çok az.Ve bu fabrikasyonlardan belli beygirin üzerinde üretim yaptığı için,myo mezunlarının imza yetkisi bulunmuyor,ve değer görmüyorlar.
    Objektif olarak bakıldıgında maaş farklarıda açıkça belli oluyor.
    Bir nevi usta-çırak ilişkisi gıda müh-tekniker ilişkisi,en azından öyle uygulanıyor.

    alinti

     

     

    Leyl-i Lal - 04.02.2011 - 14:09
  2. ben gıdacıyım ama ıs yokkkkkkkkkkk

     

     

    elıffatıh - 27.02.2011 - 01:45
  3. bu yıl mezun oldum. sınawlar açıklandı pazartesi tercihler başlıyacak malum.çok karasızım sizce gıda nasıl ? yardımcı olursanız sewinirim

     

     

    mine94 - 21.07.2012 - 11:07



Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.05.2012, 21:26
  2. Gıda Mühendisliği Maaşları 2012
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Güncel Sorunlar Ve Hayat.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 05.02.2012, 20:43
  3. Meslek - Gıda Mühendisliği
    Konuyu Açan: Kayıtsız Üye, Forum: Soru - Cevap.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 29.07.2011, 15:21
  4. Bursa Gıda-Gıda Tek 2009
    Konuyu Açan: CADIKIZ, Forum: Kültür Ve Sanat Etkinlikleri.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 26.04.2009, 20:25
  5. Gıda Mühendisliği
    Konuyu Açan: FreddyKrueger, Forum: Meslekler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 17.09.2008, 19:38

copyright

Soru Cevap