10. Sınıf Psikoloji Ders Testi - Cevapları

  1. psikoloji dersi test soruları - 10 sınıf psikoloji dersi test soru ve cevapları - 10 sınıf psikoloji dersi soruları - psikoloji ders test soruları ve cevapları




    10.Sınıf psikoloji dersi 1.dönem 2.yazılı sınav soruları ve cevapları


    1. “Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir.” sözüne dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?

    A) Bir alandaki gelişim tamamlanmadan diğer alanlardaki başlamaz.

    B) İleri yaşlarda da gelişimsel değişiklikler ortaya çıkar.

    C) Yaşlanma ve gelişim birbiriyle ilişkisiz süreçlerdir.

    D) Biyolojik gelişim sona erdiğinde bilişsel gelişim de sona erer.

    E) Gelişim belirli bir yaşta tamamlansa da etkileri yaşlılığa kadar sürer

    2. Bir gencin aşağıdakilerin hangisini yapmasında doğuştan donanımın rolü diğerlerine göre en fazladır?

    A) Dilini burnuna değdirmesi B) Zeybek oynaması

    C) Bilgisayar klavyesini kullanması D) Geometri problemini çözmesi

    E) Bisiklete binmesi

    3. İki yaşındaki bir çocuğun aşağıdakilerden hangisini yapması, nesne devamlılığı ilkesini kazanmış olduğunun bir göstergesi olamaz?

    A) Yuvarlanan topunu almak için kanepenin arkasına girmeye çalışması

    B) Örtünün altına saklanan şekeri örtüyü kaldırarak alması

    C) Mama iskemlesinden düşen kaşığı, yere bakarak araması

    D) Elma sözcüğünü duyunca mutfağa gidip sepetten bir elma alması

    E) Elindeki biberonu ağzına götürerek emmesi

    4. Ahmet ergenlik dönemini kriz yaşamadan geçirmiş, ailesinin ve akrabalarının sahip olduğu değerleri benimseyerek onlarla uyuşan bir kimlik geliştirmiştir.

    Ahmet’in kimlik bunalımı aşağıdakilerden hangisiyle sonuçlanmıştır?

    A) Başarılı kimlik statüsü B) Kararsız kimlik statüsü

    C) Kimlik kargaşası D) Erken bağlanmış kimlik statüsü

    E) Moratoryum

    5. “Aradığımız, yaklaştığımız, ulaşmak istediğimiz uyarıcılardır. Bu tür uyarıcılara ödül de denir.”

    Yukarıda tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ceza B) Olumsuz hedef C) Olumlu hedef D) Güdülenme E) Sönme

    6. Aşağıdakilerden hangisi derideki alıcıların sağladığı duyumlardan değildir?

    A) Denge B) Basınç C) Acı D) Ağrı E) Sıcaklık

    7. Aşağıdaki algı yanılmalarından hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?

    A) Suya batırılan çubuğu kırık görme

    B) Tren raylarını uzakta birleşiyor görme

    C) Gece çöp tenekesini köpek sanma

    D) Telefon direklerini uzaklaştıkça küçülüyor sanma

    E) Uzaktaki nesneleri yakındakilere göre daha küçük görme

    8. Alışmanın ve duyarlılaşmanın meydana gelmesindeki temel etken aşağıdakilerin hangisidir?

    A) Uyarıcının miktarı

    B) Uyarıcıyı oluşturan enerji türü

    C) Uyarıcıyla ilk kez karşılaşılması

    D) Uyarılan duyu organının hangisi olduğu

    E) Uyarıcının tekrarlanması

    9. İşlevselliğini yitirmiş davranışlar, pekiştireçler verilmediği zaman, giderek zayıflar ve sonunda ortadan kalkar. Bu duruma ne ad verilir?

    A) Ceza

    B) Ödül

    C) Güdülenme

    D) Pekiştireç

    E) Sönme

    10. Aşağıdakilerden hangisi duyum ve algının ortak özelliklerinden biridir?

    A) Uyarıcının tam bir kopyası olma

    B) Bilgi işlemleme aşamalarında gerçekleşmesi

    C) Bellekten kısa sürede silinme

    D) Uyarıcıyı anlamlandırma

    E) Beklentilere göre değişme

    11.” Farklı bireyler aynı uyarıcıyı birbirlerinden farklı algılayabilir. Belirli bir uyarıcı aynı birey tarafından da farklı koşullarda farklı algılanabilir.”

    Bunun nedeni aşağıdakilerin hangisindeki farklılık olamaz?

    A) Beklenti

    B) Dürtü ve güdüler

    C) Öğrenme

    D) Uyarılan duyu organı

    E) Dikkat

    12. Bir bireyin aşağıdaki gereksinimlerinden hangisini diğerlerine göre en önce gidermeye çalışması beklenir?

    A) Fizyolojik gereksinimler

    B) Güvende olma gereksinimi

    C) Bilişsel gereksinimler

    D) Kendini gerçekleştirme gereksinimi

    E) Birlikte olma gereksinimi

    13. Aşağıdakilerden hangisi “duyarsızlaşma”ya örnek verilebilir?

    A) Teneffüs zili çaldığında öğrencilerin dışarı çıkması

    B) Bireyin, karşıdan karşıya geçmek için yeşil ışığın yanmasını beklemesi

    C) Önceleri uçağa binmekten korkan birinin zamanla korkusunun geçmesi

    D) Sıcak ütüye elleyen bir çocuğun, bir daha ütüye sıcakken dokunmaması

    E) Sınıfını geçince ailesinden hediye alacağını bilen çocuğun derslerine iyi çalışması

    14. Boynuna uzun süre kolye takan bir kişi, bir süre sonra boynunda kolye olup olmadığını fark etmez.

    Parçada verilen anlatılan durum, aşağıdakilerden hangisine örnek olur?

    A) Aşırı uyarılma B) Unutma C) Duyarsızlaşma

    D) Alışma E) Yetersiz uyarılma

    15. Aşağıdaki duyu organlarından hangisinin aldığı “duyum” yanlış verilmiştir?

    A) Göz - Görme B) Burun–Tatma C) Kulak – İşitme D) Deri – Dokunma E) İç kulak-Denge

    16.“Bireyden bireye farklılık gösteren, hatta aynı bireyde zamanla değişebilen; bireyin, iki uyarıcı arasındaki farkı ayrıt edebildiği nokta”ya ne ad verilir?

    A) Eşik B) Duyum eşiği C) Üst eşik D) Farklılaşma eşiği E) Alt eşik

    17. “Televizyonda gördüğümüz bir kişiyi kaş, göz ve kulak şeklinde parçalar halinde algılamayız, bir bütün olarak algılarız.”

    Parçada örneklendirilen durum, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Algıda değişmezlik

    B) Algı yanılması

    C) Algıda bütünlük

    D) Algıda seçicilik

    E) Algı

    18. Aşağıdakilerden hangisi dürtüler için söylendiğinde doğru olmaz?

    A) Öğrenilmeden yapılan davranışlardır

    B) Canlı tarafından nedeni bilinen davranışlardır

    C) Doğuştan donanımla kazanılır.

    D) Türün bütün bireylerinde aynı şekilde görülür

    E) Bilinçli olarak yapılmazlar

    19.“Bakma ayrı, görme ayrıdır” bu ikisi arasındaki fark aşağıdaki kavramlardan hangilerine karşılık gelir?

    A) Duyum- algı B) Duyum- içgüdü C) Güdü- refleks

    D) Duyum eşiği- uyum E) Duyum- alışkanlık

    20. Davranışın ortaya çıkma olasılığını arttıran uyarıcılara ne ad verilir?

    A) Güdü B) Duyum C) Algı D) Sönme E) Pekiştireç

    Cevaplar:


    1-B

    2-A

    3-E

    4-D

    5-C

    6-A

    7-C

    8-E

    9-E

    10-B

    11-D

    12-A

    13-C

    14-D

    15-B

    16-D

    17-C

    18-B

    19-A

    20-E

     

     

    Ay Kız - 26.05.2012 - 17:58



Benzer Konular

  1. Psikoloji Dersi Test Soru ve Cevapları
    Konuyu Açan: Ay Kız, Forum: Lise.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 26.05.2012, 18:51
  2. 10.Sınıf Sıfatlar Konu Testi - Cevapları
    Konuyu Açan: Ay Kız, Forum: Lise.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 10.05.2012, 15:22
  3. 8.Sınıf Matematik Testi Ve Cevapları
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Matematik.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 19.05.2011, 20:24
  4. 6. Sınıf Olasılık Testi Soruları ve Cevapları
    Konuyu Açan: Nehir, Forum: Matematik.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 20.03.2011, 17:20
  5. 10. Sınıf Psikoloji Ruh Sağlığı Testi Soruları
    Konuyu Açan: Gül_yarasi, Forum: Genel Konular.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 05.06.2010, 14:43

copyright

Soru Cevap