Fiilimsilere İlgili Test Soruları

  1. Fiilimsiler - dilbilgisi test soruları - fiiller - fiilimsi soruları - fiilimsi ile ilgili test soruları





    1. Gözlerimiz giderek yalnızlaşıyor
    Fermanlı bir deliliğe karışır gibi
    Gözlerimiz yıldızlara hücum ediyor

    Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

    a)Bağ – fiil
    b)Kurallı bileşik eylem
    c)Türemiş eylem
    d)Yardımcı bileşik eylem
    e)Çekimli birden çok eylem

    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat – fiil kullanılmamıştır?

    a)Gündüzün geceyle buluşan noktasında
    Yaklaşıyor musikisi eteklerinin
    b)Ey pembe akşamların kara sevdalıları
    Güzelliklerine doyulmamış zamanlar
    c)Bir bahar sabahının karanlığında ussuz
    Gökte diz çökmüş, iki titrek ışıklı yıldız
    d)Besteler, kıllarım vatan ırmaklarından
    Sazlara sinmiş bir şarkıdır belki dönüşün
    e)Gözlerin kararan yollarda üzgün
    Ve bir zambak kadar beyazdır yüzün

    3. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?

    a)Yolunu şaşırmış meltemlerle gelen
    Bir eski şarkı dolanır kıyılarımda
    b)Sararmış dağ çiçeklerine ve hatıralara
    Bir mavi yağmur gibi damlar
    c)Ay gibi bir söz doğar içime yollarda
    Işığında zamanlar sohbete durmuş
    d)O beni bilmezse seyrederken uzaktan
    Yaşamak üstüne türküler yakardı
    e)Oysa susturulmuş bir orkestradır yüreğim
    Bir boşansa akıllı kızın türküsünü söyler

    4. “-acak, -ecek” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde gelecek zaman çekim eki olarak kullanılmıştır?

    a)Defterinde yazacak yer kalmamıştı.
    b)Dikilecek kumaşları terziye götürdü.
    c)Köyde ekilecek birkaç tarla kalmıştı.
    d)Paket yarın gelecek, çocuklar.

    5. Ad – eylemler de adlar gibi iyelik eki alabilir.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya bir örnek vardır?

    a)Çalışmanın gerekliliğini hiç unutmayın.
    b)Müdürün konuşması bitince yarışma başladı.
    c)Araba kullanmayı babam öğretmişti.
    d)Bu görüşü benimseyenle hiç de az değil.
    e)Öğrencilere dayanışmanın önemin kavratılmalı.

    6. Bir insanın konuşmasından ya da yazdıklarından eğitimi, dünya görüşü ve bilgi birikimi kolayca anlaşılabilir.

    Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

    a)bileşik eylem
    b)belirteç
    c)ilgeç
    d)bağlaç
    e)belgisiz önad

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok bileşik eylem vardır?

    a)Kimi benim gibi erir derinden
    Kimi senin gibi çok mutlu olur.
    b)Bahsetti derinden ona halim
    Aşkın bu onulmaz yarasından
    c)Soldu günden güne sessiz soldu
    Dediler hep: “Kıza bir hal oldu.”
    d)Bir öğreniversin aşkı
    Ağacı o vakit seyredin
    e)Dalıveriyoruz arada bir
    Belli, bir şey var aramızda

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi yoktur?

    a)Damlaya damlaya göl olur.
    b)Atılan ok geri dönmez.
    c)Ateş demekle ağız yanmaz.
    d)Deveden büyük fil var.

    9. Aşağıdakilerin hangisinde isim – fiil vardır?

    a)Ekmek parası için çalışıyoruz.
    b)Dolmuş çok hızlı gidiyordu.
    c)Gülmek sana yakışıyor.
    d)Annem çok güzel dolma yapar.

    10. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilimsi yoktur?

    a)Bir sürçen atın başı kesilmez.
    b)Aşk olmayınca meşk olmaz.
    c)Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıp.
    d)Deliye her gün bayram.



    CEVAPLAR: 1.b 2.c 3.c 4.d 5.b 6.c 7.d 8.d 9.c 10.d

     

     

    BiR-DOST - 11.04.2010 - 19:27
  2. çok saol emeğine saqlık

     

     

    maidenur - 15.11.2010 - 16:41



Benzer Konular

  1. Isı Ve Sıcaklık İle İlgili Test Soruları
    Konuyu Açan: Nirvana, Forum: Fizik.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 14.08.2011, 00:52
  2. Üreme İle İlgili Test Soruları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: İlköğretim.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 04.11.2010, 19:08
  3. Boşaltım İle İlgili Test Soruları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Biyoloji.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 30.07.2010, 00:52
  4. Minerallerle İlgili Test Soruları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Biyoloji.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 30.07.2010, 00:35
  5. Vücudumuzla İlgili Test Soruları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Biyoloji.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.07.2010, 17:51

copyright

Soru Cevap