Karbonhidratlar

  1. Karbonhidratlar


    GÖREVLERİNE GÖRE BESİNLER
    1)Enerji vericiler 2)Yapıcı onarıcılar 3)Düzenleyiciler
    -karbonhidratlar -proteinler -vitaminler
    -yağlar -karbonhidratlar -mineraller -proteinler -yağlar -su

    1)KARBONHİDRATLAR
    -Yapılarında C,H ve O bulunur.(Cn H2n On)
    -Enerji vericidirler.Fazlası karaciğerde yağa dönüştürülür.
    -Az miktarda yapıya da katılırlar.(ATP,RNA,DNA,hücre zarı ve çeperi gibi)
    -Yapı taşları monosakkaritlerdir.
    -Yapı taşları arasında glikozid bağı bulunur.
    -3 gruba ayrılırlar.
    A)MONOSAKKARİTLER;
    (Tek şekerliler)Sindirilmeden hücre içerisine alınabilirler.Vücutta enerji üretiminde en fazla kullanılan monosakkarit glikozdur.

    Monosakkaritlerin hücre zarındaki difüzyon hızları
    Galaktoz-Glikoz-Fruktoz
    Monosakkaritleri 5C’lular (pentozlar) 6C’lular(Heksozlar) –Riboz(RNA,ATP,NAD,FAD) -Glikoz(üzüm şekeri)
    -Deoksiriboz(DNA) -Galaktoz (süt şekeri)
    *Enerji verici olarak kullanılamazlar. –Fruktoz(meyve şekeri)
    *Sadece yapıya katılırlar. *Enerji verici olarak kullanılırlar.


    1983-ÖYS
    Baygınlık geçiren bir insana, çabucak şeker verilmesi gerekiyorsa,aşağıdakilerden hangisini kullanmak en uygun olur?
    A)Sakkaroz B)Maltoz C)Laktoz D)Glikoz E)Glikojen
    Cevap D şıkkıdır
    B)DİSAKKARİTLER;2 molekül monosakkaritin aralarında glikozid bağı kurup 1 molekül su çıkarmasıyla meydana gelen reaksiyonlardır.
    Bitkisel kaynaklı disakkaritler; Maltoz+su = Glikoz + Glikoz
    (üzüm şekeri)
    Sakkaroz + su= Glikoz + Fruktoz
    (çay şekeri) (sükroz)
    Hayvansal kaynaklı disakkaritler;Laktoz +su = Glikoz + Galaktoz
    (süt şekeri)
    *Hidroliz reaksiyonu;Büyük moleküllü yapıların daha küçük moleküller meydana getirebilmeleri için su ile parçalanmaları reaksiyonudur.Bu esnada ortamdaki su azaldığı için yoğunluk artmaktadır.ATP harcanmaz,enzim kullanılır.
    *Dehidrasyon reaksiyonu;Küçük moleküllü yapıların daha büyük moleküllü yapılar meydana getirmeleri esnasında açığa su çıkardıkları reaksiyonlardır.Bu esnada ortamda su miktarı arttığından yoğunluk azalmaktadır.Enzim kullanılır,ATP harcanır.
    *Disakkaritler sindirilmeden hücre içerisine alınamazlar.Sindirilince monosakkaritlere dönüşürler.
    1981-ÖYS
    Çok miktarda laktozlu besinler yiyen normal bir insanda, aşağıdaki maddelerin hangisinin ince bağırsaktan kana geçişi fazlalaşır?
    A)Fruktozun B)Laktozun C)Glikozun D)Maltozun E)Sakkarozun
    Cevap C şıkkıdır


    karbonhidratlar,karbonhidratlar yağlar,sağlıklı karbonhidratlar,karbonhidratlar nedir,karbonhidratlar nelerdi,rkarbonhidratlar proteinler,karbonhidratlar vitaminler,karbonhidratlar ile,karbonhidratlar ppt,karbonhidratlar ve,karbonhidratlar ve yağlar,protein ve karbonhidratlar,karbonhidratlar hakkında,karbonhidratlar nelerde bulunur,karbonhidratlar nelerde,karbonhidratlar ve proteinler,karbonhidratlar yağlar proteinler,karbonhidratlar hangi,karbonhidratlar hangi besinlerde,karbonhidratlar neler,basit karbonhidratlar,karbonhidratlar ile ilgili,kompleks karbonhidratlar,karbonhidratlar ve özellikleri,biyoloji karbonhidratlar,organik kimya karbonhidratlar,kimya karbonhidratlar,

     

     

    MaRaBoGLu61 - 13.09.2008 - 10:29
  2. saolun

     

     

    dragonit - 01.11.2008 - 17:40



Benzer Konular

  1. Karbonhidratlar Dost mu Düşman mı
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 01.11.2012, 10:56
  2. Karbonhidratlar ve Şeker
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 17.04.2012, 09:57
  3. Karbonhidratlar Nerede Sindirilir
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Biyoloji.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 28.09.2011, 21:40
  4. Karbonhidratlar
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: İlköğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 31.01.2011, 18:04
  5. Karbonhidratlar
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Biyoloji.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.12.2010, 00:37

copyright

Soru Cevap

grafimx