REKLAM




+ Konuyu Cevapla

İstanbul yöresel yemekleri

  1. Yazan: SU-PERISI
    SU-PERISI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    İstanbul Yöresel Yemek - Yöresel Mutfak - İstanbul Yöresel Kültürü - İstanbul Yemekleri



    İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmalı mutfağı her gün zenginleşmektedir.
    İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir.
    İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır. Ayran, en meşhur Türk milli içkisidir. Ayran sulandırılmış yoğurttan imal edilen serinleticidir.
    Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. "Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır" sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.


    Lakerda
    Malzemeler:
    1 kg. torik veya palamut
    Tuz

    Hazırlanışı:
    Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir. Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir. Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır. En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır. Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir. Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir.

    İstanbul Pilavı
    Kullanılan Malzemeler:
    2 su bardağı pirinç
    125 gr. tereyağı
    1 adet tavuk göğsü
    1 çay bardağı bezelye
    2 su bardağı tavuk suyu
    1/2 çay bardağı safran
    1 tutam zencefil
    2 çorba kaşığı kıyılmış antep fıstığı
    2 çorba kaşığı kabukları soyulmuş badem
    tuz

    Hazırlama Şeklî:
    Pirinci bir saat sıcak tuzlu suda bekletip, nişastası gidene kadar bol suyla yıkayalım.
    Diğer yanda tavuğu haşlayıp, etlerini küçük parçalara ayıralım.
    Bademleri yağda kavurup, kağıt peçete üzerine alalım. Sonra bu yağa safran ilave edip bir dakika kavuralım.
    Daha sonra bu yağa tavuk suyunu ekleyelim, kaynayınca pirinci ilave edelim. Tavuk etlerini de ekleyip, kaynayınca ateşi kısalım ve 20 dakika pişirelim.
    Piştikten sonra bezelyeyi, bademi, fıstığı ve zencefil ilave edip karıştıralım.
    Sıcak olarak servis yapalım.

    BEYİNLİ BEYKOZ KEBABI
    1 Fincan un
    6 Çorba kaşığı çiçek yağı
    750 Gram koyun eti
    4 Patlıcan
    2 Orta boy soğan
    2 Buçuk bardak su
    1 Çorba kaşığı sade yağ
    1 Koyun beyni
    2 Orta boy domates
    1 Kaşık Tuz

    Patlıcanları uzunlamasına dörder halinde doğradıktan sonra bunların üzerine tuz serperek yarım saat dinlendirin ve bu süre sonunda sıkıp yağda yalnız bir tarafları pembeleşinceye kadar kızartın. Sonra da bir kepçeyle patlıcanları tavadan süzdürerek çıkartıp bir tarafa bırakın.
    Öte yandan etin kemiğini çıkararak altı parçaya bölün ve bunu da da kızgın yağda karartmadan kızartın: Sonra tavaya iki baş centilmiş soğanla birlikte, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılarak ufak ufak doğranmış domatesleri koyup bunları tavayı sallayarak üç dakika kadar pişirin. Sonra da içinde kebapları pişireceğiniz tencereye aktarma edin.
    Tenceredeki domatesli etlere sadeyağ, tuz ve ılık su koyarak iki saat kadar pişirin. Etler yumuşayınca tencereyi ateşten alın ve iyice süzerek etleri bir başka kaba koyun bir tarafa bırakın. Etler ılınınca bunları teker teker teker alın ve üzerlerine kızarttığınız patlıcan dilimlerini serin. Diğer bir dilimi de aksi yönden ete sarın. İkişer patlıcan dilimine sarılmış bu etleri daha sonra ufak bir tepsiye düzgün olarak yerleştirin.
    öte yanda zarı soyulmuş ve haşlanmış beyni altı eşit parçaya bölerek patlıcan sarılı etlerin üzerine koyun, bunların da üzerine domates dilimleri oturtun ve tepsiye etlerin pişirildiği salçayı dökerek, kapağını kapatıp yarım saat hafif ateşte pişirin.

    KEFAL PİLAKİSİ
    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    1 kilo kefal balığı,
    2 küçük kereviz kökü,
    2 körpe havuç,
    2 sarı patates,
    2 baş soğan,
    5 diş sarımsak,
    2 kahve fincanı zeytinyağı,
    1 limon,
    1 demet maydanoz,
    3 bardak su,
    yeteri kadar tuz.

    Yapımı: Soğanların kabuklarını soyduktan sonra yarım ay biçiminde ve ince ince doğrayıp bir kahve fincanı zeytinyağıyle birlikte bir tavaya koymalı ve orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta bir kaşıkla karıştırarak beş dakika kadar kavurmalı. Soğanların rengi iyice pembeleşince kabın içine üç bardak su dökmeli ve kabın ağ. zını örterek yirmi dakika kadar pişirmeli. Sonra tahta kaşıkla iyice ezerek ince delikli bir süzgeçten geçirmeli. Beri yanda yayvan bir tencereye kabukları soyulduktan sonra dörde bölünmüş patatesleri, kerevizleri, üstü kazındıktan sonra ikiye, üçe bölünmüş havuçları, kabukları ayıklanmış tüm sarımsakları koymalı. Üstlerine süzgeçten geçirilmiş yağlı soğan suyunu katmalı ve tencerenin ağzını örttükten sonra sebzeleri yirmi dakika kadar pişirmeli.
    Sebzeler pişerken balığı veya balıkları, pullarını kazıdıktan, yüzgeçlerini kesip attıktan, içlerini çıkardıktan sonra bol akarsuda iyice yıkamalı. Balık iriyse ince ve yuvarlak dilimlere doğramalı (küçükse tüm olarak pişirmeli).
    Sebzeler iyice yumuşayınca balıkları veya balık dilimlerini düzenli bir biçimde sebzelerin üstüne yaymalı. Üstüne halka halka kesilmiş limonu da koyduktan sonra kalan zeytinyağını dökmeli. Tuzunu da serptikten sonra tencerenin kapağını örtmeli ve balıkları onbeş dakika kaynatmalı. Balık pişerken maydanozu temizleyip yi. kamalı ve kuruttuktan sonra ince ince doğramalı.
    Pilâki pişince tencereyi ateşten indirmeli. Balık servis küreğiyle balıkları altında sebzesi olduğu halde alıp servis tabağına düzenli bir biçimde yerleştirmeli. Kıyılmış maydanozu da yemeğin üstüne serptikten sonra soğumaya bırakmalı.





    Çengelköy Salatası
    Kullanılacak malzeme:
    4 yumurta,
    1 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir,
    1 bardak zeytinyağı,
    1 limonun suyu, orta irilikte
    3 salatalık,
    1 demet dereotu,
    1 demet maydanoz,
    2 domates,
    8 adet marul yaprağı,
    yeteri kadar tuz.

    Yapılışı: 2 adet yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve yeteri kadar tuzdan yararlanarak bir mayonez hazırlanır. Diğer tarafta iki yumurta katı olacak şekilde haşlanırken salatalıkların da kabukları soyulur ve uzunlamasına ortadan ikiye bölündükten sonra içleri özel aletiyle veya bir bıçakla boşaltılarak birer kayık haline getirilir. Salatalıkların çıkartılan iç kısımları ise ufak parçalara doğranıp suyu sıkıldıktan sonra mayoneze katılır. Bu işlem yapılırken ince kıyılmış iki marul yaprağı, dereotu, maydanoz, ezilmiş peynir ve kıyılırcasına ince doğranmış katı yumurtalar katılarak mayoneze yedirilir. Sonra bu karışımla salatalıkların içleri doldurulur. Salatalıklar servis tabağına konan marul.yapraklarının üstüne yerleştirildikten sonra aralarına domates dilimleri konur ve böylece servis yapılır.
    Arzuya göre salatalıkların içlerine doldurulan harca kapari, zeytin ezmesi veya balık ezmesi de katılabilir. Ancak, gerçek Çengelköy salatası yukarıdaki harçla yapılanıdır.

    İstanbul Usulü Patlıcan
    2 kemer patlıcanı
    1 su bardağı ayçiçekyağı
    3-4 dal taze soğan sapı
    3-4 dal maydanoz
    1-2 diş sarımsak
    150 gr küçük mantar
    1.5 çorba kaşığı tereyağı
    2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    Tuz, karabiber

    1. Patlıcanları yıkayıp saplarını kesin. Uzunlamasına ortadan ikiye kesip etli kısımlarını bıçakla çizin ve içlerine tuz serpin. Acısının çıkması için 15 dakika bekletin. Yıkayıp kurulayın.
    2. Ayçiçek yağını tavada kızdırıp patlıcanları kızartın ve kağıt havlu üzerine alın.
    3. Patlıcanların iç kısımlarını çıkarıp küçük küçük doğrayın. Taze soğan sapları, maydanoz ve sarımsakları temizleyip kıyın. Doğradığınız patlıcan içlerine ekleyip karıştırın. Mantarları temizleyip ince ince doğrayın.
    4. Bir tavada tereyağını eritip mantarları ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip hafifçe kavurun. Hazırladığınız soğanlı karışımı ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip karıştırın. 1-2 dakika sonra ateşten alın.
    5. Fırın tepsisini hafifçe yağlayın. Patlıcanları tepsiye dizip ortalarını iç malzemeyle doldurun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

    Sütlü Dil balığı
    500 gr dilbalığı fileto
    35 gr tereyağı
    1 çay bardağı un
    1 su bardağı süt
    2 yumurta sarısı
    1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
    Yarım limonun suyu
    2 dal dereotu
    Tuz

    1. Bir çorba kaşığı tereyağını tavada kızdırın. Dilbalığı filetoyu önlü arkalı kızartıp başka bir tabağa alın. Kapağı kapalı olarak bekletin.
    2. Bir tavada 1.5 kaşık tereyağını kızdırın. Unu ilave edip karıştırarak kavurun. Un hafif esmerleşince süt ve yumurta sarısını ekleyip çırpın. Tuz ve limon suyunu ilave edip çırpmaya devam edin. Biraz koyulaşınca tavayı ocaktan alın.
    3. Balık filetolarını fırın kabına alıp üzerini beşamel sosla kaplayın. Kalan yağı küp küp kesip rendelenmiş kaşarpeyniriyle birlikte üzerine serpin. Kabı fırına verip üzeri hafif kızarıncaya kadar 8-10 dakika pişirin. Fırından alıp dereotu eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

    Palamut Köftesi
    1 palamut
    3 soğan
    2 orta boy patates
    Yarım demet maydanoz
    1 kahve fincanı dolmalık fıstık
    1 kahve fincanı kuşüzümü
    2 yumurta
    1 çorba kaşığı yenibahar
    1 çorba kaşığı un
    Kızartma için sıvıyağ
    Galeta unu
    Tuz, karabiber

    1. Palamutu temizleyin. İyice yıkayıp süzgece alın. Soğanları soyun. 1 bütün soğan ve balığı tuzlu suda 20 dakika haşlayın. Balığı süzgece alıp soğutun. Derisini, siyah kısımlarını ve kılçıklarını ayıklayın. Beyaz etleri bir kaba alıp didikleyin.
    2. Kalan 2 soğanı rendeleyip suyunu sıkın. Patatesleri haşlayıp soyun ve rendeleyin. Maydanozu temizleyip kıyın.
    3. Soğan, patates, maydanoz, fıstık, kuşüzümü, 2 yumurta, 1 kaşık un, tuz, yenibahar ve karabiberi balığa ekleyip yoğurun. Elinizle uzun köfteler hazırlayın. Galeta ununa bulayıp sıvıyağda kızartın. Sıcak servis yapın.

    Nohut Topu
    Yarım kg nohut
    1 su bardağı tahin
    3 soğan
    Kişniş, dolmalık fıstık
    Yarım demet maydanoz
    Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar

    1. Nohudu akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kabuklarını soyup ezerek püre haline getirin. 3 kaşık tahin ve 1 tutam tuz ekleyip iyice yoğurun.
    2. Soğanları soyup halka şeklinde doğrayın. Su dolu bir tencereye alıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğanları süzüp soğumaya bırakın ve haşlama suyunu saklayın.
    3. Maydanozu temizleyip kıyın. Kalan tahini bir kaba alın. Tuz, karabiber, yenibahar, kişniş, dolmalık fıstık ve maydanozu ilave edip karıştırın. Soğanları ekleyip tekrar karıştırın.
    4. 20x20 cm ebadındaki tülbentleri suyla ıslatıp düz zemine yayın. Üzerlerine nohut püresini paylaştırıp 2-3 mm kalınlığında yayın ve düzeltin. Ortalarına tahinli soğandan paylaştırıp tülbentleri yukarı toplayın ve ağızlarını iple bağlayın.
    5. Bir tencerede su kaynatıp nohut toplarını içine salın ve 20-30 dakika pişirin. Kaynar sudan çıkarıp soğanları haşladığınız suda soğuyana kadar bekletin.
    6. Nohut toplarını tepsiye alın. Tülbentleri çıkarıp servis tabağına yerleştirin. Üzerlerine tarçın serpip servis yapın.

    Lüfer Pilavı
    2 orta boy lüfer balığı
    1 su bardağı pirinç
    1.5 su bardağı su
    3 çorba kaşığı sıvıyağ
    1 çay kaşığı tarçın
    Tuz, karabiber

    1. Balıkları temizleyin. İyice yıkayıp ortadan ikiye kesin. Hafif tuzlayıp süzgece alın.
    2. Pirinci yıkayıp süzün. Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip yarım saat bekletin. Süzüp duru su bırakıncaya kadar iyice yıkayın.
    3. Yayvan bir tencereye 1.5 bardak su ekleyin. Su kaynamaya başlayınca sıvıyağ, pirinç, tuz ve karabiberi ilave edin. Hafif karıştırıp balıkları üzerine dizin. Kapağı kapalı olarak 1 dakika harlı ateşte pişirin. Ateşi kısıp 10-15 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alıp üzerine kâğıt havlu serin ve 10 dakika demlendirin.
    4. Balıkları bir servis tabağına alın. Pilava tarçın serpip hafif karıştırın. Pilavı servis tabaklarına paylaştırıp üzerlerine balıkları yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.

    Kuru Fasulyeli Ispanak
    1 kg ıspanak
    1 su bardağı kuru fasulye
    1 kahve fincanı sıvıyağ
    1 su bardağı et suyu
    1 su bardağı su
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 tutam tuz

    1. Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın ve suyunu süzün. Ispanakları yıkayın. İnce ince doğrayıp kaynar suda hafif haşlayın ve süzgece alın.
    2. Bir tencerede sıvıyağı kızdırıp salçayı kavurun. Fasulye ve ıspanağı ekleyip karıştırın. Et suyu ve 1 bardak su ilave edip tuz serpin. Orta ateşte 15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

    Kaymaklı Beyaz Çevirme Tatlısı
    1 kg tozşeker
    1 su bardağı su
    Yarım limonun suyu
    2 çay kaşığı vanilya
    1 lüle kaymak (200 gr)

    1. Şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Bir tabağın ucuna bir damla akıttığınızda damla dağılmıyorsa kıvamını bulmuş demektir. Limon suyunu ekleyip karıştırın ve tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
    2. Uzun saplı tahta bir kaşıkla şurubu hep aynı yöne doğru yaklaşık 15 dakika karıştırın. (Bir süre sonra şurup saydamlığını kaybeder, süt renginde koyu bir kremaya dönüşür ve katılaşıp bembeyaz olur. Tatlı kıvamını bulmuştur.)
    3. Tatlıya kaymak ve vanilyayı ekleyip yedirinceye kadar iyice karıştırın. Cam servis kâselerine paylaştırıp buzdolabında muhafaza edin.


    Beykoz kebabı
    500 gr. kuzu eti
    2 adet soğan
    40 ml. zeytinyağı
    3 adet domates
    3 adet patlıcan
    1 adet koyun beyni
    Tuz

    Patlıcanları alaca soyun. Kalın olarak her patlıcanı uzunlamasına 4 parçaya kesin. Tuzlu suya koyun. Soğanları küp kesin. 2 adet domatesi rendeleyin. Tencereye 20 mi. yağı koyun. Isınınca soğanları ve kemiksiz etleri ekleyip çevirin. Kızarmaya başlayınca domatesleri ekleyin. Tuzlayın. Kalan yağı tavaya koyun. Kuruladığınız patlıcanları kızartın. Etleri patlıcan dilimlerine sarın. Beyinin zarını soyun, akar su altında yıkayın. Her patlıcan bohçasının üzerine birer parça beyin yerleştirip kalan domatesi dilimleyip beyinlerin üstüne yerleştirin. 200° C'deki fırında 20 dakika pişirip servis yapın.

    Safranlı İstanbul Pilavı
    MALZEMELER
    2 Bardak pirinc
    125 gr. margarin
    2,5 su bardagi tavuksuyu
    2 kahve fincani badem
    1 corba kasigi yesil fistik
    1 adet haslanmis tavuk gögsü (küp küp dogranmis)
    1 cay kasigi safran
    25 gr. margarin
    1 tatlli kasigi tuz
    2-3 damla limoon suyu

    YAPILIŞ TARİFİ
    Pirincin nisastasi giderilerek yikanir.125 gr. margarinde pirincler saydamlasana dek kavrulur.(Bu yöntem pilavin kokulu ve bir birine yapismamasini saglar. )Safran 2,5 su bardagi sicak tavuk suyunda eritilir.Sicak tavuk suyu pirince ilave olunur.Tuz,limon suyu ve kesme seker eklenip pilav pisirilir.Bir tavada 25 gr.margarin eritilir. Badem ile yesil fistik pembelesinceye kadar kavrulur. Haslanip dogranmis tavuk eti eklenip 2 dk. tavada cevrilir.Kavrulmus badem ve tavuk eti pisirmis oldugunuz safranli pilava eklenip, karistirilarak servise hazir edilir.

    Ístanbul Kebabı
    MALZEMELER
    750 gr. yagsiz kusbasi koyun eti
    4 adet domates
    8 adet sivri biber
    6-7 dal taze sogan
    1 demet maydanoz
    1 tatli kasigi kekik
    Karabiber, kirmizi biber, tuz
    2 tabaka yagli kagit
    Garnitür için:
    5 adet patates
    1 fincan zeytinyagi
    ½ limon suyu
    1 tutam muskat

    YAPILIŞ TARİFİ
    Garnitürün Yapilisi:
    Garnitür için patatesleri haslayip soyun. Rendeleyin. Limon suyu, tuz, zeytinyagi katip iyice yogurun. Iri iri yuvarlayin. Kavrulmus susama bulayip etin yagiyla servis yapin.
    Yesil soganlari yarim el kalinliginda dograyin. Biberleri ve maydanozu ince kiyin. Domatesi küp seklinde dograyin. Hepsini etlere ilave edin. Tuz, karabiber, kirmizi biber, kekigi katip hepsini harmanlayin. Yagli kagitlari 4 parçaya bölün. Her parçaya esit miktarda harci bölüstürün. Bohça gibi katlayip firin tepsisine yerlestirin. 200°C firinda, kagitlarin üzeri kizarincaya kadar pisirin. Firindan çikarip kagitla birlikte, garnitürle servis yapin.


    Facebook




    Üyelik

  2. Yazan: AYIŞIĞI
    AYIŞIĞI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ellerine sağlık , teşekkürler canımRegister
  3. Yazan: love_cc
    No Avatar
    Çok teşekkr. Register Register
  4. Yazan: aslan457
    No Avatar
    çok teşekkürler
  5. Yazan: bertan 01
    No Avatar
    Register


  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. İstanbul Yöresel Yemekleri
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: İstanbul.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 26.04.2012, 17:53
  2. Eskişehir'in Yöresel Yemekleri
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Eskişehir.
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 26.05.2011, 20:10
  3. Van Yöresel Yemekleri
    Konuyu Açan: FreddyKrueger, Forum: Van.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 04.11.2009, 18:26
  4. Iğdır Yöresel Yemekleri
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Iğdır.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 02.07.2009, 00:02
  5. Çanakkale Yöresel Yemekleri
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Çanakkale.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 03.05.2009, 17:54

copyright

Soru Cevap

grafimx