Balıkların Anotomisi

  1. Balık Nedir- Balıkların Anatomisi:

    BALIKLARIN ANATOMİSİ

    Register


    Balık nedir; Biz insanlar veya diğer karada yaşayan canlılar gibi hayatlarını idame ettirebilmeleri bakımından yiyeceklerini çiğneyebilmeleri için değişik tiplerde ağızları olan, sağ ve sol taraflarında suyun oksijenini ve mikro organizmaları içeriye alabilmesini ve bunlarla solunum yapabilmesini sağlayan solungaçları olan, soğuk kanlı, vücut ısıları bulundukları suların ısısına göre farklılıklar gösteren, yürekleri çift gözlü olan, bir kısmının vücudu pullu ve derileri renkli olabilen, genellikle yumurta ile üreyen, değişik sayılarda yüzgeçleri olan, insanlar için fevkalade bir geçim kaynağı ve yüksek ekonomik değeri bulunan, denizlerin dip tabanlarında yaşıyan yassı türden değişik türleride bulunan, tatlı, tuzlu ve acı sularda yaşayan , omurgalı ve kıkırdaklı canlılara verilen ortak bir isimdir.


    Acı, tuzlu ve tatlı sularda da yaşayan tüm balıkların hepsinin vücut yapıları, anatomileri birbirlerinin aynı olmasına rağmen, sadece yunus ve balina gibi memelilerin anatomi yapıları, balıkların vücut yapılarından daha farklılıklar göstermektedir. Ayrıca solunum yapıları itibari ile de farklılıklar göstermektedirler. Sadece bunun dışında kalan tüm vücutlarının organları, balık organlarının aynısıdır.

    Balıkların yüreklerinde(Kalplerinde), 1 adet karıncık ve 1 adet kulalçık bulunmaktadır. Bu nedenledir ki, balıkların yüreklerinde herzaman kirli kan bulunmaktadır. Yürekten çıkan kirli kan balığın solungaçlarından temizlenir ve balığın vücudunda be nedenle temiz kan bulunmaktadır.

    Ağızdan alınan su solungaçlardan geçerek arkadan dışarı atılırken , bu esnada sudaki çözünmüş olan oksijen kana gönderilir. Aynı anda sudaki besinlerde yutularak balık beslenmesinide tamamlamış olur. Tuzlu su balıklarının az dahi olsa su içtikleri, tatlı su balıklarının ise su içmedikleri tesbit edilmiştir.

    Köpek balıklarının bir farklı özelliği ise; suyun hem ağızdan hemde birinci solungaç yarığından girmesidir. Balıklar ihtiyaç duydukları suyu solungaç zarlarından OSMOZ denilen sistemle alırlar ve içtikleri suyun tuzunu da solungaçları ile ayırırlar.

    Balıkların bir diğer özellikleri de, Karın ve göğüs yüzgeçleri çift olup, Anal, sırt ve kuyruk yüzgeçleride tekdir. Balıkların hareket etmesini sağlayan, motorlardaki pervane gibi hareket eden kuyrukları mevcuttur. Yapılan çalışmalarda balıkların hareketini sağlayan 3 çeşit kuyruk olduğunu göstermiştir.

    Balıklar Omurğalı canlılar aleminde sayı olarak fazla olmalarına karşın, cins sayılarınında ortalama olarak 35 - 40 bin dolayında olduğu tesbit edilmiştir.
    Balıklar aleminde özellik arzeden bir balık türüde uçan balıklardır. Bunlar gögüs yüzgeçlerini açarak 1 dakika kadar havada uçabilirler.
    Bu türlerin yanında Çamura gömülü olarakta yaşayabilen, Elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleride mevcuttur.

    Diğer bir anatomik özellikleride balıkların Pullarının mevcudiyetidir. Bu pullar Hamsi ,Kefal,Sardalya,Tekir gibi balıklarda, yarım halka şeklinde birbiri üzerine binmişlerdir. Bu pullar yapısal olarak sert karakterdedirler ve antiseptik özellikleride mevcuttur.

    Balıkların insanlar için en önemli unsurları, etlerinin harika lezzette olup besleyici olmaları, Omega yağları A ve D vitamini gibi diğer vitamin ve mineralleri barındırmalarıdır. Ayrıca çok büyük bir ekonomik kazanç kapısıdırlar. Diğer bir yönleride akvaryumlarda fevkalade görsel manzaralar ve dinlendirici bir ortam yaratmalarıdır.

    Tanrının bir lütfu olarak bu canlılar , dünyanın tüm denizlerinde ve okyanuslarda sıcak ve soğuk ortamlarda çok rahat yaşayabilmektedirler. Işığın ulaştığı vede ulaşamadığı 10000 metre gibi derinliklerde dahi yaşayabilen canlıların var olduğu tesbit edilmiştir.

    Balıkların beslenmeleri de, tıpkı insanoğlu gibi, Etçil- Otçul vede hem et hemde bitki ile beslenme olmak üzere 3 çeşittir. Ayrıca balıkların ağız ve çene yapılarıda beslenme durumlarına göre farklılıklar göstermiştir. Köpek balığının, Kofana ve Lüfer gibi balıkların çenelerinde çok keskin olan sivri dişleri bulunmaktadır. Diğer taraftan Mersin balığında olduğu gibi bazı balıklardada diş bulunmaz, bunların yutakları vasıtasıyle bu görevlerini yerine getirirler.

    Balıkların diğer bir özelliğide görme organlarının , diğer canlılarda olduğu gibi burnun
    sağında ve solunda olmasıdır. Ancak kalkan ve dil balığı gibi dip balıklarında gözler vücudun ön sağ tarafında adeta yan yana oluşmuştur. Balıklarda göz kapağı ve göz yaşı bulunmamaktadır.

    Gözler balıkların yaşantılarına göre çok farklılıklar arzeder. Işığın ulaşmadığı bazı derinliklerde gözler kapanmıştır bunun yerini duyu organları antenleri almıştır. Su derinleştikçe buralarda yaşayan balıkların gözleride daha fazla büyümektedir. Hatta bazen teleskop gözlü balıklarada rastlanmıştır.

    Balıklar dinlenme durumundayken yakını gördükleri halde uzağı göremezler. Bazı sazanlarda gözler uzunlamasına ortadan ikiye bölünmüş olup üst kısım havayı, alt kısım suyun içini görmeyi sağlamaktadır.

    Balıkların tat alma duyuları ise; dudaklarında, bıyıklarında , burunda gelişmiş olup, balıkların dilleri bulunmamaktadır. Ayrıca bıyıklar duyu organı görevide yaparlar tekir balığında olduğu gibi dokunarak besinlerinide bulabilirler. Ayrıca derileri üzerinde küçük halkalar şeklinde tomurcuklar mevcut olup bunlar yanına yanaşan diğer balıkları ve suyun ısısını farketmeye yararlar.

    Balıklarda dış ve içkulak yoktur. İşitme organı olarak bir iç kulak mevcuttur. Bu iç kulak sudaki titreşimleri algılar ve balık bu duruma göre kendine yeni bir yer bulur ve dolayısıyle kaçar. Ayrıca balıkların derilerinin altında balık boyunca uzanan yanal çizgiler mevcuttur. Bu çizgiler sudaki ses dalgalarını anında sinirleri vasıtası ile iç kulağa gönderirler ve böylece beyin devreye girerek balık kendisi içi gereken kaçma hareketini yapar ayrıca bu yanal çizgiler sayesinde tüm balıklar aynı anda sağa sola topluca hareket edebilirler.

    Diğer çok önemli bir husus ise ; Denizlerimizde ve dünya denizlerinde, akarsu ve göletlerindeki balıkların korunması ve Populasyonlarının devam etmesinin sağlanmasıdır.
    Bu noktadan hareketle Tarım ve Köy işleri Bakanlığımızın çıkartmış olduğu 1380 sayılı yasanın 2/1 nolu sirkülerinde, hangi balıkların nezaman nerelerde ve hangi boylarda avlanacağını açıkça belirmiştir. Hatta avlanma sırasında kullanılacak ağların şartlarınıda dile getirmiştir.
    Bunlara aykırı hareket edenlerede yine 5326 sayılı kanunun 17. maddesi gereğince büyük miktarlarda para cezaları verileceği açıkça ifade edilmiştir.

    Register

    Şekil: Balık anotomisi


    Register

    1. Kafatası 11. Yüzme kesesi
    2. Alt çene 12. Karaciğer
    3. Omurga 13. Safrakesesi
    4. Sırt yüzgeç bağlantıları 14. Böbrek-idrar yolu
    5. Sırt yüzgeç kılçıkları 15. Yumurtalık
    6. Beyin 16. Vücut
    7. Omurilik 17. Kalp
    8. Göz 18. Solungaç arterleri
    9. Burun boşluğu 19. Solungaç aralıkları
    10. Mide 20. Aort

     

     

    nuri deniz - 04.05.2010 - 20:28



Benzer Konular

  1. Panik Atak Anotomisi Ve Terapisi
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Ruh Sağlığı.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 09.05.2011, 22:24
  2. Balıkların Anatomisi
    Konuyu Açan: SusKunN, Forum: Akvaryum.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 13.09.2010, 01:10
  3. Balıkların Servisi
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 26.06.2010, 02:15
  4. Balıkların dünyasi
    Konuyu Açan: laremmm, Forum: Akvaryum.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 13.10.2009, 14:49
  5. Balıkların Değerlendirilmesi
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Avcılık.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 16.08.2009, 18:53

copyright

Soru Cevap