REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Köme - Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır

  1. Yazan: BiR-DOST
    BiR-DOST - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    cevizli sucuğun yapılışı - üzüm pekmezi ile cevizlzi sucuk yapmak - köme nasıl yapılır - cevizli sucuk üretimi - cevizli sucuğun bileşimi

    Cevizli sucuk, taze üzüm şırasının veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine iplere dizilmiş iç ceviz, fındık, fıstık veya badem gibi kuruyemişlerin birkaç kez batırılıp çıkarılması ve kurutulması ile elde edilen geleneksel gıdalarımızdan birisidir.


    Register

    Geleneksel gıdalarımızdan biri olan cevizli sucuk besin bileşimi açısından değerlendirildiğinde enerji ve besin öğeleri yönünden zengin bir gıdadır.

    İçerisine giren yağlı tohumlar nedeniyle protein, yağ (özellikle doymamış yağ asitlerinden zengin) ve antioksidanözelliği olan yağda eriyen E vitamini, mineraller ve diğer vitaminler ile üzüm şırası ve pekmezin bileşiminde bulunan mineraller ve vitaminlerden dolayı besleyici değeri yüksek enerji veren bir gıdadır.


    Enerji gereksinimi fazla olan bireylere (zayıf olanlara, sporculara, gebelere, ağır işte çalışan işçilere) önerilebilecek besleyici değeri yüksek bir gıdadır.

    Sadece enerjisi yüksek, besleyici değeri olmayan ve dengesiz beslenmeye yol açan hazır ürünlere (şekerlemeler, şekerli içecekler, cipsler, bisküviler vb.) yerine tercih edilmesi önerilebilir.

    Cevizli Sucuğun Yapılışı:

    Cevizli sucuk ülkemizde maraş sucuğu, köme, bandırma ve şeker sucuk gibi değişik isimlerle üretilmektedir. İplere dizilen cevizler ya üzüm şırasının nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine daldırılarak hazırlanır.


    Cevizli sucuğun bileşimi:

    Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteince zengindirler. Yağ içerikleri yüksek olmalarına karşın bitkisel kaynaklı oldukları için kolesterol içermezler. Fındık tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olup, ceviz tekli doymamış yağ asitleri ile birlikte omega-3 yağ asitlerinden de zengindir.


    Ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar doymamış yağ asitleri, E vitamini içerdiği için koroner kalp hastalığı ve kanserriskini azaltırlar. Ayrıca içerdiği protein önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Ceviz besin değeri yönünden oldukça zengindir. 651Kcal enerji verir. Kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, tiamin, niasin ve askorbik asit içermektedir.


    Ceviz, üzüm şırası ve pekmez vücudun normal metabolik süreçleri için gerekli birçok minerali de yoğun olarak içermektedir. Ceviz, üzüm şırası ve pekmez kemiklerin ve dişlerin yapımı ve gelişimi, kas ve sinir sistemi ve kan pıhtılaşmasında önemli rolü olan kalsiyum kaynaklarındandır. Cevizli sucuk tüketilerek kalsiyum gereksinmesinin bir kısmı karşılanabilir.


    Demir büyük çoğunlukla hemoglobin yapısında bulunduğundan yetersizliğinde hücrelere oksijen taşınamamakta bu da bitkinlik ve kansızlıkla sonuçlanmaktadır. Bitkisel gıdalardaki demirin emilimi düşük olduğundan ekonomik nedenlerle hayvansal gıdaları yeterince tüketemeyen kişilerde kansızlık ortaya çıkabilmektedir. Cevizli sucuk gibi mineral içeriği yoğun gıdalar tüketilerek günlük demir ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.

    alıntı


    Facebook




    Üyelik



  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: Şayeste, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj : 14.09.2012, 23:15
  2. Evde Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır?
    Konuyu Açan: Ay Kız, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 25
    Son Mesaj : 11.06.2012, 15:35
  3. Cevizli Sucuk - Köme
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Diğer Yemek Tarifleri.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 10.11.2011, 15:24
  4. Köme (Cevizli Sucuk) Tarifi
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 24.01.2011, 16:59
  5. Evde Sucuk Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 10.09.2010, 13:46

copyright

Soru Cevap

grafimx