Et Marinesi

  1. Et Marinesi Nasıl Yapılır - Et marinesinde Tercih Edilen Baharatlar - Et Marinesinde Hangi Baharatlar Kullanılır


    Bazı insanların özellikle ete karşı aşırı tutkunluğu vardır ve bazen “et yemeden doymuyorum” şeklinde yorumlarda dahi bulunurlar. Et tutkunu kişiler kadar ayda birkaç defa et tüketen kişiler dahi kullandıkları eti marine ederek, çok daha lezzetli bir yemek hazırlayabilir. Et marinesi için halk arasında doğru bilinen yanlışlardan birisi de; her etin marine edilemeyeceğidir. Satın aldığınız her çeşit et, doğru yöntemler kullanılarak marine edilebilir.

    Et marine etmenin sağladığı en büyük iki fayda; etin çok daha yumuşak bir hale gelmesi ve etin lezzetinin önemli oranda atmasıdır. Her et marine edilebilir ancak kuzu eti, biftek ve pirzola gibi et türlerinin marine edilmesi genellikle tercih edilmez. Etin marine edilmesinde her şefin kendine has bir yöntemi vardır ve bu marinasyon tekniklerini bir sır gibi saklar. Ancak etin marine edilmesinde kullanılan temel maddeler; süt, soda, yoğurt, soğan ya da soğan suyu gibi asit değeri yüksel olan maddelerdir. Çünkü etin marine edilerek yumuşatılmasını sağlayan bu tür maddelerin yüksek asit değerleridir.

    Asit değeri yüksek olan maddelerin marinasyon için kullanılması; etin lezzetinin artmasını, etin dinlenmesini ve etin içerisindeki sinirlerin yumuşamasını sağlayarak çok daha iyi bir sonuç alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca genel olarak tüm şefler et marinesi için zeytinyağı kullanır. Zeytinyağı etin tüm yüzeyini kaplayarak, hava ile temasın kesilmesini sağlar ve böylece marinasyonunun çok daha etkili bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.

    Etin marine edilerek sadece yumuşaması değil lezzetinin de artmasının sağlandığından bahsetmiştik. Bu lezzet artışını da, etin marinasyonunda kullanılan baharatlar sağlamaktadır. Genel olarak et marinesinde en çok tercih edilen baharatlar; karabiber, kekik, biberiye, kişniş, kırmızı toz biber ve arzu edilirse pul biberdir. Et marinasyonunda önemli olan bir diğer faktör de, etin ne kadar süre boyunca dinlendirileceğidir. Marine ettiğiniz etin yeterince yumuşaması ve içerisinde konan baharatların lezzetini alması için en az 8 saat boyunca dinlendirilmesi gerekmektedir. Marine ettiğiniz etin sağlık açısından kesinlikle buzdolabında dinlendirilmesi ve 48 saat içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

     

     

    SU-PERISI - 02.02.2012 - 22:33




copyright

Soru Cevap