Kastamonu Usulü Yaş Tarhana

  1. yaş tarhana nasıl yapılır - kastamonu tarhanası - yaş tarhana nasıl saklanır

    MALZEMELER:

    2 kg. yoğurt( özellikle tam yağlı ve kaymaklı olanını tercih etmeli. Eskiden saraylarda yapılan tarhanaya özellikle kaymak katılırmış.)

    4 çorba kaşığı iri deniz tuzu

    1 kg. soğan

    1 kg. domates

    750 gr. karışık biber ( kırmızı ve yeşil- acı ve tatlı)

    3 kg. un

    Tarhana otu, çörtük, darak dalı: Bunlar tarhanaya güzel koku vermek için kullanılan kuru otlardır. Darak dalı dereotunun tohuma bırakılmış halinden elde edilir.

    Saklamak için steril cam kavanozlar.

    YAPILIŞI:

    İlk gün: Soğanları ince piyazlık şeklinde kesiyoruz. Domates ve biberleri ufak ufak doğruyoruz,(robottan çekebiliriz) tuz, darak dalı, çörtük ve tarhana otunu da ekledikten sonra yoğurdunu da katıp hepsini iyice karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp mutfağımızın bir köşesinde tarhanamızın zeminini oluşturan bu karışımı ekşimeye bırakıyoruz. 2 gün bekletiyoruz.

    2 Gün sonra: Ekşimiş olan karışıma yavaş yavaş unu yediriyoruz. Bunun için hazırladığımız karışımı içinde bulunduğu kaptan 3-4 kat daha büyük bir kaba veya tencereye alıyoruz ki unla karışan tarhana mayalanınca taşmasın.

    Bir hafta sonra: Bu ara havalar çok sıcak olduğundan biz 3-4 gün bekledikten sonra mayalanmış olan tarhanamızı daha fazla ekşimeden dolaba kaldırdık.

    Tamamen mayalanan tarhanamızı sterilize edilmiş kavanozlara dolduruyoruz. Ancak kavanozları tepeleme doldurmamaya dikkat ediyoruz, çünkü tarhanamız buzdolabında da olsa daha bir süre mayalanmaya devam edebilir. Buzdolabında saklıyoruz. Eğer derin dondurucuda yeriniz varsa bu yöntemi de uygulayabilirsiniz: Her birine 3 yemek kaşığı olacak şekilde minik poşetlere dolduracağınız tarhana hamurunu uzun süre bozulmadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu minik poşetler yaklaşık bir pişirimlik olduğundan erittiğiniz tarhanayı hemen tüketmiş olursunuz.


    alıntı

     

     

    BiR-DOST - 04.10.2011 - 02:04



Benzer Konular

  1. Tarhana Nasıl Yapılır - Ev Yapımı Tarhana
    Konuyu Açan: Leyl-i Lal, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 08.09.2011, 17:41
  2. Kaynatma Usulü Tarhana Yapımı
    Konuyu Açan: 888888, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 11.07.2011, 19:04
  3. Kastamonu Usulü Paça
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Sakatat Yemekleri.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 06.07.2011, 14:54
  4. Kastamonu Usulü Talaş Böreği
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Hamur İşleri.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 17.12.2010, 10:39
  5. Kastamonu Yaş Tarhana
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 16.10.2010, 10:57

copyright

Soru Cevap

grafimx