Geçmişte ve Günümüzde Yiyeceklerin Saklanması

  1. Geçmişten Günümüze Kadar Besinlerin Korunması - Yiyeceklerin Saklanması - Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması - Yiyecekler Nasıl Saklanır

    Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır. Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır. Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır. Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur.

    Taze besinler , hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar. Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler. Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır. Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır. Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır. Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir.


    Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması
    Besin Saklama Süresi

    Meyveler:
    1. Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta
    2. Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün
    3. Kiraz 1-2 gün
    Sebzeler:
    1. Ispanak, marul, domates 2-3 gün
    2. Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün
    3. Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün

    Etler:
    1. Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)
    2. Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise)
    3. Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez

    Süt ve ürünleri:
    1. Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
    2. Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün


    Diğerleri:
    Yumurta 1-2 hafta
    Pişmiş et yemekleri 1-2 gün
    Kremalı pastalar 1-2 gün
    Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
    Taze sebzeler bekletilmez

    Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir.
    Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir.

    Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır.

    alıntı

     

     

    BiR-DOST - 02.10.2011 - 22:30



Benzer Konular

  1. Geçmişte Çektiğimiz Acılar
    Konuyu Açan: DeRDeST, Forum: Resimli Sözler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 24.11.2013, 12:27
  2. Herşey Geçmişte Kalıyor
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Resimli Sözler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 15.09.2013, 12:02
  3. Geçmişte Kalana Biz
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Derin Duygular.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 20.07.2010, 10:44
  4. Geçmişte çocukların oyunları
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Bebek Resimleri.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 30.07.2009, 02:38
  5. Geçmişte Kalan Aşk
    Konuyu Açan: kurtjara, Forum: Sinema.
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 23.08.2007, 07:27

copyright

Soru Cevap

grafimx