REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Tarhana Yapımı

  1. Yazan: BiR-DOST
    BiR-DOST - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    tarhana nasıl yapılır - tarhana çeşitleri - kaç çeşit tarhana vardır - tarhana yapmanın püf noktaları

    Tarhana da bulgur gibi Türklere özgü bir gıda maddesidir. Yaz aylarında üretilen tarhana kışın tüketilmek üzere stok edilir. Yüksek besin değerinin yanı sıra tat ve kokusuyla beğenilen ve ülkemizde tüketimi fazla olan bir çorba çeşididir.
    Tarhana; buğday unu veya buğday kırması (buğday tanesinin hiçbir kısmı ayrılmadan öğütülmüş hali) veya irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber (kırmızı etli biber ve/veya yeşil sivri biber), tuz, kuru soğan, domates, tat ve koku verici sağlığa zararsız bitkisel maddelerin (dereotu, nane, tarhana otu, vb) karıştırılıp yoğrulduktan ve fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen besinsel değeri yüksek olan bir gıda maddesidir. Duyusal özellikler açısından isteğe bağlı olarak, tarhana üretiminde fermentasyonun gelişimi için ekmek mayası kullanılabilir.
    Tüm malzemelerin yoğrulmasıyla elde edilen hamur mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca küçük parçalara bölünüp temiz bir bezin üzerine konularak kurutulur. Hafif kuruyan parçalar ufalanarak toz haline getirilip torbalara konularak kışa saklanır.
    Tarhana yapımında kullanan hammaddelere göre ülkemizde oldukça değişik tarhana çeşitleri (un tarhanası, göce tarhanası, irmik tarhanası, karışık tarhana, vb.) yapılır.

    Un Tarhanası

    Un tarhanası, tarhana tarifinde belirtilen buğday kırması ve irmik dışında diğer gıda maddeleri kullanılarak üretilir. Genelde batı bölgelerimizde yapılır. Tarhanaya katılacak aroma otları, soğan, domates, kırmızı veya yeşil biber irice parçalar halinde doğranarak tuz ve az su katılıp, pişirilir. Buna “harç“ denir. Harç soğuduğunda yeteri kadar un, yoğurt ve ekmek mayası ile yoğrulur. 3–4 gün fermentasyona bırakılır. Bu arada her sabah akşam hamur tekrar yoğrulur. Süre sonunda topaklar halinde, un serpilmiş çarşaf üzerinde gölgede kurutulur ve ambalajlanır. Kurumaya başlayınca ufalanıp elenir ve tekrar kurutulur. Ekmek mayası yerine ekşi maya da katılabilir, fakat fermentasyon süresi daha kısa tutulmalıdır.


    Göce Tarhanası

    Göce tarhanasına buğday unu ve irmik katılmaz. Göce, dış kabukları dibeklerde tahta tokmaklarla ayrılmış buğday kırması (yarması veya gendirme) demektir. Tarhanaya katılacak göcenin yarısı, tuz, nane, domates ve yoğurt ile birlikte tencere veya kazanlarda pişirilir. Göce yoğurt oranı her zaman ½ olmalıdır. Soğumaya bırakılır. Ilık hale geldiğinde buna kalan göce ve ekmek mayası katılarak iyice yoğrulur. Karışım fermentasyona bırakılır. Ekşilik durumuna göre fermentasyona son verilir. Temiz çarşaf üzerine iri parçalar halinde serilir, ufalanabilecek hale gelinceye kadar kurutulur. Daha sonra kalburdan geçirilip güneşte iyice kurutulur ve ambalajlanır.

    İrmik Tarhanası

    İrmik tarhanası, tarhana tarifinde belirtilen buğday unu ve buğday kırması dışında diğer gıda maddeleri kullanılarak üretilir.

    Karışık Tarhana


    Karışık tarhana, buğday unu, buğday kırması ve irmikten en az ikisi ile yukarıda tarhana tarifinde belirtilen diğer gıda maddeleri kullanılarak üretilen tarhana çeşididir. Karışık tarhanaya örnek olarak domatesli tarhananın yapılışı aşağıda verilmiştir:

    Domatesli Tarhana

    • 1,5 kg yağlı yoğurt
    • 2 kg domates
    • 3–4 acı biber
    • 3–4 adet soğan
    • Aldığı kadar un
    • Nane, maydanoz, tuz

    Soğanlar doğranır, geniş bir tencereye konulur. İçine doğranmış biber, domates, nane, maydanoz ve 1–2 bardak su ilave edip iyice kaynatılır. Tencere ateşten alınır, soğuyunca içine yoğurdu ve aldığı kadar unu koyup hamur yapılır. Ağzını kapatıp 3–4 gün mayalanmaya bırakılır. Bu süre zarfında belli aralıklarla hamur yoğrulur. Sonra hamur küçük parçalara ayrılıp kurutulur. Hafif nemli iken elek veya kalburdan geçirilir. Tekrar bez üzerine konularak kurutulur. Tamamen kuruduktan sonra torbalara koyup saklanır.

    Ülkemizde evlerde yaygın olarak yapılan tarhananın, artan ihtiyaç ve gelişen teknoloji ile birlikte, sanayide üretimi her geçen gün daha da artmaktadır.


    alıntı


    Facebook




    Üyelik

  2. Yazan: vural
    No Avatar
    emeginiz icin tesekkurler
  3. Yazan: BiR-DOST
    BiR-DOST - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    tarhana nedir - tarhana hakkında bilgiler - yörelere göre tarhana yapımı - tarhana yapmanın püf noktaları - tarhana yapımı

    Tarhana çorbası, Karadeniz bölgesinin (özellikle kastamonu) meşhur çorbasıdır. Sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir.

    Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayandığı söylense de tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiyede Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz.Ülkemizde Denizli, Kahramanmaraş yörelerinde ve Beypazarında ünlüdür.

    Tarhana Yapımı:

    Yörelere göre değişmekle birlikte genellikle şu şekilde yapılır. Yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, istenirse soğan iyice kıyılıp parçalanarak karıştırılır. Ovularak hamur haline getirilen harç, bir kap içinde üstü bir bezle örtülerek mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bekleme süresi tarhananın türünü belirler.

    Görece daha uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana olur, daha az bekletilerek kurumaya alınan (işleme sokulan) tarhana tatlı tarhana olur. Mayalanan harç, parçalar halinde bir yörük dokuması ya da bez üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek, bazı yörelerde ise daha büyük parçalar ya da simit halinde kurutularak saklanır.

    Türkiyenin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz.


    alıntı
  4. Yazan: BiR-DOST
    BiR-DOST - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    tarhana kültürümüz - geleneksel tarhana tarifleri - tarhana hamuru nasıl hazırlanır

    Tarhana Malzemeleri:

    Yarım kilogram yoğurt (kaymaklı)
    3 olgun domates
    3 orta boy soğan
    7-8 adet acı sivri biber

    Yapılışı:

    Tuz, nane, maydanoz, aldığı kadar un Domates, biber yıkanır. Soğan soyulur.

    Hepsi doğranır. Buna tuz ve yoğurt konup karıştırılır. Elenmiş un ile katı hamur yapılır.

    Mayalanması için düzgün bir kaba alınıp üzeri örtülür. Her gün karıştırılır, sulanırsa ihtiyaca göre un ilave edilir. 10-12 gün bekletilir.

    Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür. Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür. En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur.

    Bez torbaya konup saklanır. Tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur.

    alıntı


  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Evde Tarhana Yapımı
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 01.07.2013, 17:41
  2. Yaş Tarhana Yapımı
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 23.09.2011, 17:57
  3. Tarhana Nasıl Yapılır - Ev Yapımı Tarhana
    Konuyu Açan: Leyl-i Lal, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 08.09.2011, 17:41
  4. Ev Yapımı Tarhana
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 05.09.2011, 19:05
  5. Evde Tarhana Yapımı
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 26.07.2011, 13:39

copyright

Soru Cevap

grafimx