Yaş Tarhana Nasıl Yapılır

  1. Yaş Hamur Tarhanası Nasıl Yapılır - Kastamonu Tarhanası - Ev Tarhanası - Ev Yapımı Yaş Tarhana

    Yoğurdu için:

    5 kilo yogurt

    4 top dereotu

    4 top taze nane

    4 top maydonoz

    2 top fesleğen

    10 adet sogan

    2 kilo domates

    1 kg kırmızı biber

    Yarım kg sivri biber

    2 avuç tuz



    Diğer malzemeler:

    7 kg un

    1 kg domates salçası

    1 paket kimyon ( 50 gr )

    1 paket pul biber ( 50 gr )

    1 paket karabiber (50 gr )

    Yaş maya (42 gr yarısı)



    Yapılışı :

    Yoğurdu için verdiğim malzeme listesindeki yoğurt ve fesleğen sapları hariç diğer malzemeleri robottan çekin ve bu karışımı yoğurda ilave edip tuzunuda koyun. İyice karıştırıp bir bidona boşaltın ve ağzını kapatıp 1 hafta bekletin. Daha sonra beklemiş yoğurda unu karabiberi pul biberi kimyonu salçayı ve suda erittiğiniz mayayıda ilave ederek karıştırıp iyice yoğurun. Tarhana hamurunuz hazır şimdi bu hamuru bir bidonun yarısını dolduracak şekilde boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın. Tarhana kabaracağı için bidonun yarısı boş kalmalı. 3-4 gunde bir tarhanayı karıştırınki taşmasın.



    alıntı

     

     

    BiR-DOST - 17.09.2010 - 12:13
  2. kuru tarhana nasıl yapılır - kuru tarhananın yapılışı

    Malzemeler

    Su 2 su bardağı 400 gram
    Tuz 4 yemek kaşığı 48 gram
    Soğan 5 büyük boy 500 gram
    Domates 4 orta boy 500 gram
    Taze kırmızı biber 5 orta boy 250 gram
    Un 8 su bardağı 880 gram
    İrmik 5 ½ su bardağı 860 gram
    Yoğurt 5 su bardağı 1100 gram


    Yapılışı

    Tencereye 2 su bardağı su ve tuzu koy, kaynamaya bırak. Soğanı soy, yıka domates ve biberi yıka, biberin saplarını ayır. Sebzeleri 3 santimetre küp irilikte doğra, kaynayan karışıma ekle, iyice yumuşayana değin, 40-45 dakika pişir, soğut, süzgeçten veya blenderden geçir. Un ve irmiği geniş bir kaba koy, karıştır, ortasını aç, yoğurt ve ezilmiş sebzeleri koy, karıştırarak hamur yap, 7-8 dakika yoğur.

    Üzerini kapat. Oda sıcaklığında 3 gün mayalandır, bu süre içinde, her gün üç kez yoğur. Hamuru, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp, temiz bir bez üzerine koy. Gölgelik havadar bir yerde hafif nemli kalacak biçinde kurut. Her hamur parçasını iki avuç arasında ovarak küçük parçalara ayır, tekrar kurut. Elekten geçir, kurutma işlemini tekrarla.

    Tarhana yapımı, temelde aynı olmakla beraber yöresel özellikler gösterir.Genel yoğurt, tahıl karışımı veya yoğurt, tahıl, sebze karışımı şeklinde hazırlanan ve mayalandırarak kurutulan hazır çorbalık besindir. Yapımı sırasında içine aroma veren çeşitli otlar eklenebilir.

    Tahıl olarak dövme, un, irmik, tek veya karışık halde; sebze olarak da soğan, domates, taze kırmızı biber kullanılır. Mayalandırılmış karışım düşük sıcaklıktaki fırında da kurutulabilir. Diğer bir tarhana türü yarma veya göce tarhanasıdır. Yarma yoğurtla pişirilir, küçük parçalar şeklinde veya yuvarlak yassı biçim verilerek hazırlanır, kurutulur, pişirileceğinde suda bir süre ısıtılması, pişmeyi kolaylaştırır. İçine küçük doğranmış, pancar, haşlanmış nohut eklenerek de pişirilir.

    alıntı

     

     

    BiR-DOST - 16.09.2011 - 21:19



Benzer Konular

  1. Yaş Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Çorbalar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 23.09.2011, 17:56
  2. Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır - 2
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Çorbalar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.09.2011, 15:10
  3. Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır - 1
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Çorbalar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.09.2011, 15:07
  4. Tarhana Nasıl Yapılır - Ev Yapımı Tarhana
    Konuyu Açan: Leyl-i Lal, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 08.09.2011, 17:41
  5. Tarhana Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: 888888, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 05.09.2011, 18:58

copyright

Soru Cevap

grafimx