REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

  1. Yazan: Şayeste
    Şayeste - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    evde elma sirkesi yapımı - elma sirkesi yapılışı - elma sirkesi tarifi




    Aslında sabır isteyen bir iştir sirke yapmak ama herkes kendi sirkesini yapmak ister sanırım. Çok kolaydır sirke yapmak sadece sabırla beklemesini bileceğiz o kadar.

    Register


    Malzemeler:

    1. İstenilen kadar elma.
    2. Elmanın yarısı miktarında su. (örneğin 2 kilo elmaya 1 lt su)

    Elmaları yeterince küçük şekilde doğruyoruz. Boyutu önemli değil sadece hem pişerken hem de sirke olma zamanını kısaltmak adına doğruyoruz. Sonra bunları bir kapa koyup üzerine suyumuzu ilave ediyoruz. 2 kilo elmaya 1 lt su koyuyoruz. Oranı siz çoğaltıp azaltabilirsiniz. Bunlar kaynayınca komposto kıvamına gelecek. Sonra bu karışımı tatmanızda yarar var. Karışımınız yani kompostonuz tatlı olmalı. Eğer tatlı değilse sirkeniz dönmez yani olmaz. O yüzden tadına bakın içilecek kıvamda tatlı olmalı. Sonra bu karışımı bir kaba koyunuz. Tercihen şişe, bidon, vb kaplar. Üzerini sakın kapatmayın bu karışım sirke oluncaya kadar hava almalı. O yüzden ince bir bezle sıkıca kapatınız ki bu sadece içine istemediğimiz şeyler kaçmasın. Son olarak bunu bir kenarda saklayınız.
    Sirkemizin olduğunu nasıl anlarız? Çok basit üzerinde beyaz bir tabaka oluşacak. Bu tabaka tamamen oluştuğunda sirkenizi tadınız. Sirke hazır olmuştur.


    Elma sirkesinin bir farklı ve basit bir yolu da şu;

    Yediğiniz elmaların kabuklarını bir kavanoza doldurun. Ve üzerine 1litre kadar su ilave edin. Eğer 3 elmanın kabuğundan daha azını kavanoza koyduysanız daha az su ilave edebilirsiniz. Ve son olarak da üzerine bir tatlı kaşığı tuz ile bir dilim bayat ekmek ilave edip kavanozu kapayın. Zaman zaman yediğiniz elmaların kabuklarını ilave edebilirsiniz. Hem bu sayede kavanoz hava alacağı için içindeki gaz da atılmış olacak. Kavanozu soğuk yerde bekletmeye dikkat edin. Birkaç hafta sonra tadına bakın ve sirke tadına ulaşana kadar bekletin. Sirke kıvamına geldiğinde süzgeçten geçirin. Turşu ve salatalarda artık kendi hazırladığınız elma sirkesini kullanabilirsiniz.


    Facebook




    Üyelik

  2. Yazan: Şayeste
    Şayeste - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    * Öncelikle kullanacağınız elmaları çok iyi yıkayın.Elmaları kabukları ve çekirdekleri ile dilimleyip,yumuşayana dek üzerini geçecek kadar suda pişirin.10-12 saat dinlendirin.Bir süzgeçle ezmeden tüm suyunu süzün.Ilıyan suyu,çok iyi temizlenmiş ve kurulanmış,büyükçe bir kavanoz(veya tahta küp) dökün.(Annem posa kısmını bu şekilde süzerek alır ama posasıda eklenerek konulabilir)

    * 1 su bardağı elma sirkesini(özellikle ev yapımı bulunursa daha iyi olur) maya olarak içerisine ilave edin.1 yemek kaşığı tuz ve 1 çay bardağı nohut ekleyin.

    * Ara sıra evde arta kalan ve çürümeye yüz tutmuş elmaların çürük kısımlarını alıp bu şekilde hazırlayıp yine suyunu buna ilave edin.

    * Arta kalan şeker şerbetlerini,reçel artıklarını(tüketilmeyen) çok az sulandırıp,kavanoza ilave edin.Lezzet verir.

    * Kavanozu 18-25 ºC sıcaklıkta doğrudan güneş almayan havadar bir yerde bekletin.Ağzını ilk iki hafta hava alabilecek şekilde,ama dış etmenlerden koruyacak bir sıkı tülbent parçası ile kapatın.Bu sürede hareket ettirmeyiniz.Daha sonraki haftalarda üzerine bu şekilde iken tam oturtmadan kapağını örtün(bir şekilde yine hava ile teması sağlanmalı)

    * Yaklaşık 8-10 ayda sirkeniz olgunlaşacaktır.Bu süre tabi ,üzerine eklediğiniz her malzeme ile uzayacak veya kısalacaktır(eklediğiniz her malzemenin steril olmasına dikkat ediniz)

    * Eğer daha çabuk olmasını dilerseniz bir kerede doldurup ilave etmeyin.Bu da en az 8-10 hafta sürecektir. Posaları ile hazırladıysanız;bu süre sonunda sık sık kontrol edilip,eğer olgunlaştı ise fermantasyonun sürmemesi yani gittikçe keskinleşmemesi süzgeçten geçirilir.

    * Sirkeniz olgunlaştığında, kullanmadan önce,üzerinde oluşan sirke anası denilen kaygan ve saydam bir tabakayı alın.

    * Eğer elmaları pişirmeden yapmak istiyorum derseniz:elmaların suyunu çıkarıp(meyve sıkacağı da çok iyi yınıp dezenfekte edilmeli) posasıyla birlikte kavanozlanır ve diğer işlemler aynen tekrarlanır.Birkaç hafta sonra üzerindeki duru su süzülüp başka bir kavanoza alınır.Üzeri tülbetlenip olgunlaşması beklenir.


    Not:Piyasada doğal diye satılan elma sirkelerinin içinde kanser yapan E223 ya da E224 maddeleri var.Özellikle zayıflamak ve birçok hastalığa sifa bulmak için bal ile karıştırılarak içilen elma sirkenizi kendiniz yapmanızda yarar var.
  3. Yazan: Terakkiperver
    Terakkiperver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ben de evde elma sirkesi yapmayı düşünüyorum.Eğer başarabilirsem her zaman yapacağım doğal elma sirkesini..

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...
  4. Yazan: Şayeste
    Şayeste - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ben öyle özenerek elmaları da doğramam..
    Sadece kabuklarından ve reçeldir pekmezdir tabakta kalmış artıklardan da içine döker ve çok güzel sonuç alırım..
    Size de kolay gelsin, inşallah istediğiniz gibi olur Terakkiperver..
  5. Yazan: selentere
    No Avatar
    Elma sirkesi tarifi için teşekkürler. Ben de bu sene heveslendim. İnşaAllah başarılı olurum.


  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.12.2012, 00:42
  2. Elma Sirkesi Nasıl Yapılır - 2
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 10.08.2011, 18:59
  3. Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 10.08.2011, 18:31
  4. Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 24.03.2011, 18:30
  5. Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
    Konuyu Açan: 888888, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 19.08.2010, 17:33

copyright

Soru Cevap

grafimx