Evde Dondurma Hazırlama Rehberi

  1. evde dondurma yapımı - evde dondurma nasıl yapılır



    Register

    Dondurma yapmak için hangi malzemeler gerekir?

    Dondurma temel olarak süt, kıvam verici madde ve şekerle yapılır. Dondurmanın türüne göre değişmek üzere, kıvam verici madde olarak nişasta, nişasta ve yumurta sarısı ya da sahlep kullanırız. Kıvam verici kullanmadan sadece süt kremasını şekerle çırparak (krem şanti) yapılan dondurmalar da vardır. Dondurmaya kuruyemiş, taze meyve de dahil olmak üzere akla gelen, damak tadına uyan herşey konulabilir.

    Dondurma nasıl yapılır?

    Dondurma iki yöntemle yapılır. İlki pişirilerek, ikincisi de pişirilmeden sadece çırparak (daha önce de söylediğim gibi süt kremasından krem şanti elde ederek). Pişirilen dondurmalar da çeşitlidir. Meşhur Roma ve Maraş dondurmaları hep pişirilerek yapılır. İkisinin de tarifini yazının devamında vereceğim.

    İyi dondurma yapmanın püf noktaları nelerdir?

    İyi dondurma yapmanın püf noktası süt seçimi ve soğutma aşamasıdır. Yoksa yapımı oldukça kolaydır. İyi dondurma yağlı sağma sütten olur. Eski usül dondurma üreten ve iyi dondurma yapan dondurmacılar bu iş için keçi sütünü kullanır ve önerirler. Maraş dondurmasının sırlarından biri de bu süttür. Maalesef bu sütü bulmak bizler için çok zor. Biz sağma süt bulabiliyorsak çok şanslıyız. Bulamıyorsak da pastörüze sütten iyi dondurma yapmak için süt kremasını mutlaka ama mutlaka kullanmamız gerek. Bildiğiniz gibi süt kremasını hemen hemen bütün marketlerde bulabiliyoruz.

    Hazır dondurmaların ev yapımı dondurmalardan farkı nedir?

    Hazır dondurmaların pek çoğunun ev dondurmalarından farkı krem şantiyle yapılan dondurmalar gibi pişirilmeden üretilmesi ve içlerinde bulunan katkı maddeleridir. Kıvam ve tat için bizim evde kullandığımız bildik maddeleri kullanmazlar. Bunun yerine pek çok bisküvi ve abur cubur paketilerinin üzerinde görmeye alıştığımız ve anlamlarını pek çoğumuzun bilmediği katkı maddeleri kullanırlar. Ancak içinde gerçek süt ya da meyve suyu bulunmayan dondurmalar teorik olarak dondurma mıdır, bunu gerçekten bilmiyorum. Eski usül dondurma üretenlerin yöntemlerinin ise geleneğe sadık olduğunu sanıyorum.

    Ev dondurmasının bir diğer farkı da yoğurma ve dondurma aşamasıdır. İyi bir soğutucu ve azimli kollar(ya da dondurma makinesi) olmazsa dondurmamız hafif buz kristalli olabilir. Kristalleşme olmasın diyorsanız, dondurmayı yapan kişinin güce veya kolları güçlü bir gönüllüye ihtiyacı olacaktır.

    Dondurma nasıl servis edilir?

    Dondurmanın nevine ve kişinin zevkine göre değişir bu. Maraş dondurması çok katı olması dolayısı ile genelde keserek servis edilir. Roma dondurması diye tabir edilen nişastalı ya da yumurtalı dondurmalar da dondurma kaşığıyla top şekli vererek servis edilir. Ülkemizde genel teamül üzerine çikolata sos dökmek ve fındık fıstığa bulamaktır. Benim en sevdiğim dondurma sunum şekli meyveli olanlardır. Özellikle sarı kavunu ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarıp, yarım kavun içine dondurmaları doldurup, üzerini antep fıstığıyla süsleyerek yapılan sunum favorimdir. Çift misafir ağırlayacak olanlara öneririm.

    Bir de kup şeklinde sunumlar vardır. Kış aylarında muhallebi ve meyve püre ya da pelteleriyle yaptığımız sunumu, muhallebi yerine dondurmayla yapmak çok hoş oluyor.

    Son yıllarda yaygınlaşan kahve dükkanları da bize yeni sunum örnekleri sağlıyor. Kahve ve buzla yapılan bir soğuk kahve tarifini evde sade, çilekli ya da herhangi sevdiğiniz meyveli bir dondurmayla denemenizi tavsiye ederim.

    Maraş dondurmasının diğerlerinden farkı nedir? Maraş dondurması nasıl yapılır?

    Maraş dondurmasının diğer dondurmalardan temel farkları;

    1. keçi sütünden yapılması,
    2. sahlep kullanılması (Anadolu’da yetişen bir tür orkidenin soğanından elde edilir),
    3. döverek soğutulmasıdır.

    Keçi sütü lezzet ve yağlılık bakımından dondurmayı özel kılar. Sahlep kıvam verici olarak kullanılır ve bu sahlepin tadı da dondurmaya ayrı bir tat katar. Ayrıca sahleple hazırlanan dondurma daha sert ve macun kıvamında olur. Evde hazırlansa bile daha az buz tutar. Maraş dondurması döverek, çekerek, yoğurarak soğutulabildiğinden, kıvamı diğer tüm dondurmalara hiç benzemeyen özel bir dondurmadır.

     

     

    Şayeste - 07.09.2009 - 14:22



Benzer Konular

  1. Evde Doğal Cilt Temizleyicisi Hazırlama
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Kadınca.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 20.02.2012, 10:18
  2. Evde Yüz Maske Hazırlama
    Konuyu Açan: Almira, Forum: Makyaj Ve Güzellik.
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj : 12.12.2011, 02:06
  3. Evde Frigo Dondurma
    Konuyu Açan: Ay Kız, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 21.08.2011, 23:10
  4. Evde Yılbaşı Süsü Hazırlama
    Konuyu Açan: sevil1903, Forum: Hobiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 31.12.2010, 11:36
  5. Evde Dondurma Yapım Yöntemleri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.06.2010, 01:53

copyright

Soru Cevap