Enginar Pişirmenin Püf Noktaları

  1. enginar pişirirken - enginar nasıl pişirilir - enginar pişirmek




    Enginar (cynara)
    bileşikgillerden, kökü yıllarca yaşayıp, her ilkbaharda yeniden süren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen iri topuz biçimindeki yeşil çiçeğidir. Killi, kumlu ve rutubetli toprakalarda yetişir. Enginar sağlığa oldukça yararı dokunan iyi bir besindir. İçeriğinde "cynarine" vardır. Bitkinin en eski yetiştiği bölge batı ve orta Avrupa'dır. Doğu Avrupa'da daha sonraları yetişmeye başlamıştır.

    Enginar kandaki üre ve kolestrolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Özellikle şeker hastaları için çok faydalıdır. Bedenî ve ruhi yorgunluğu giderir. Vücuda dinçlik verir ve ayrıca sinir sistemini güçlendirir.

    Enginarın yararları görüldüğü gibi saymakla bitmiyor. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Böbreklerdeki kumların dökülmesinde yardımcı rol oynar. Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikayetlerini geçirir. Mide ve bağırsakları temizler. İshali keser. Emzikli kadınlar, böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir.

    Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin'in prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtiyorlar. Enginarın içinde fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri belirtiliyor.

    Yani sağlıklı ve genç bir beden için enginarı sofranızın baş tacı yapmanız gerek.
    Enginarı nasıl soyacaksınız?
    Bir tencereye 2 litre (10 su bardağı) civarında su konur ve içine üç limonun suyu (enginarların kararmasını önlemek için) sıkın. Enginarların kökleri, elle, dibinden kırılır (kökteki kılçıklar çıkar). Enginarın dışındaki yeşil yapraklar, elle kopartın. Bıçakla, dönerek, yeşil kabuğu derine inmeden soyun, yalnız beyaz kısmının kalmasını sağlayın. Tüylü kısmın denginden kesip, tüylü yerleri bir kaşık yardımıyla sökerek atın. Kararmaması için, soyulmuş enginarları hemen limonlu suya koyun.



    http://www.main-board.eu/sebze-yemek...i-enginar.html

     

     

    AYIŞIĞI - 28.04.2009 - 19:54
  2. hmm yapraklarini atiyormusunuz simdi bu tarifde...cok yazik bence enginara hic el sürmeden sadece uzun kökunu kesip tencereye yerlestirilir sekilde yikayip tencere icine dizmekle vede ic hazirlamakla onun tum vitamininle pisirmek daha sihhatlidir...ben bir tarifini koyacagim...

     

     

    Minik SeRCe_ - 29.04.2009 - 06:17



Benzer Konular

  1. Kek Pişirmenin Püf Noktaları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 11.07.2013, 12:40
  2. Et Pişirmenin Püf Noktaları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 11.12.2012, 18:15
  3. Yumurta Pişirmenin Püf Noktaları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 19.04.2012, 00:14
  4. Sarma Pişirmenin Püf Noktaları
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.04.2012, 23:59
  5. Süt Pişirmenin Püf Noktaları
    Konuyu Açan: CA-CHALLENGE, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 17.04.2010, 19:46

copyright

Soru Cevap