Divan Edebiyatı Nazım Şekilleri İle İlgili Test Soruları 2

  1. Divan Edebiyatı Nazım Şekilleri İle İlgili Test Soruları 2 - Divan Edebiyatı - Nazım Şekilleri - Test Soruları - Divan Edebiyatı Test Soruları - Nazım Şekilleri İle İlgili Test Soruları



    01.
    I. Medhiye
    II. Hicviye
    III. Mersiye
    IV. Semai
    V. İlahi
    Yukarıdakilerden hangileri divan edebiyatında kullanılan nazım türlerinden değildir?
    A) IV ve V B) III. ve IV C) I ve II D) II ve IV E) II. ve IIII

    02.
    I. Siham-ı Kaza - Nedim
    II. Leyla vü Mecnun – Baki
    III.Garipname – Aşık Paşa
    IV. Hüsn ü Aşk – Seyh Galip
    V. Şikayetname – Fuzuli
    Yukarıdaki eser- şair eşleştirmelerinden hangileri yanlıştır?
    A)III ve V B) I. ve IV C) I ve II D) II ve V E) I ve IIII

    03.
    I. Şarkı
    II. Murabba
    III.Müstezat
    IV. Kaside
    V. Rubai
    Yukarıdakilerden hangileri divan edebiyatında dörtlüklerle kurulan nazım biçimlerinden değildir?
    A) II. ve V B) III. ve IV C) III ve V D) I ve IV E) II. ve IIII

    04.
    I. Her beyitin dizeleri kendi arasında uyaklıdır.
    II. Din, tasavvuf, kahramanlık, aşk… gibi konular işlenir.
    III. Beyit sayısı sınırlı değildir. Uzun ve manzum öyküdür.
    IV.Aruz ölçüsünün kısa kalıplarıyla yazılır.
    Yukarıda bahsedilen divan edebiyatı nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gazel B) Müstezat C) Mesnevi D) Kaside E) Müsemmen

    05. Ölüm veya eleştiri konularında yazılır. Bu nazım türünde bent sayısı 7 ile 12 arasında değişir.Her bent 7 ile 10 beyit arasında değişebilir. Baki’nin, Kanuni’nin ölümü üzerine yazdığı “Kanuni Mersiyesi” bu türde yazılmıştır.Ziya Paşa’nın bu nazım şekliyle yazdığı şiirleri edebiyatımızda çok ünlüdür.
    Yukarıda bahsedilen divan edebiyatı nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Murabba B) Müstezat C) Tuyuğ D) Terkib-i Bent E) Şarkı

    06.
    Bent sayısı 2 ile 5 arasında değişir. Aşk ve güzellik konusunda özel bir ezgiyle söylenir. Türklere ait bu türü Nedim geliştirmiştir. Bentlerin sonunda nakarat adı verilen dize tekrarlanır.
    Yukarıda bahsedilen divan edebiyatı nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Şarkı B) Murabba C) Mesnevi D) Kaside E) Gazel

    07.
    I. Hece ölçüsü kullanılması.
    II. İlk iki dizenin doldurma olması.
    III. Hep tunç uyak kullanılması.
    IV. Tek dörtlükten oluşması
    V. Anonim olması
    Yukarıda verilen cümlelerden hangisi ya da hangileri “mani” ile “rubai”nin ortak özelliğidir?
    A)II ve V B) Yalnız I C) Yalnız IV D) III ve V E) I ve III

    08.
    I. Nedim
    II. Baki
    III. Şeyh Galip
    IV. Evliya Çelebi
    V. Katip Çelebi
    Yukarıda verilen sanatçılardan hangisi ya da hangileri şiir türünde eserleriyle tanınmamıştır?
    A)IV ve V B) Yalnız I C) Yalnız II D) II ve V E) I ve IV

    09. (I) Divan şiirinde müstezat, gazelin dizelerine yarım dize eklenerek oluşturulan nazım biçimidir. (II) Nazire, usta kabul edilen bir şairin beğenilen bir şiirine benzetilerek yazılan şiirdir. (III) Hamse, bir şairin beş kasidesinin bir araya getirilmesiyle oluşan eserlere denir. (IV) Gazelin ilk beyitine matla, son beyitine makta denir. (V) Gazelin en güzel beyitine “beytü’l-gazel” denir.
    Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi yanlıştır?
    A) I B) II C) III D) IV E) V

    10.
    I. Tevhid
    II. Fahriye
    III. Hicviye
    IV. Mersiye
    V. Girizgah
    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri konusuna göre kaside çeşitlerinden değildir?
    A)I ve V B) Yalnız II C) Yalnız V D) II ve V E) II ve III


    CEVAP ANAHTARI

    01. A 02. C 03. B 04. C 05. D 06. A 07. C 08. A 09. C 10. D

     

     

    MiSS-FENER - 28.01.2010 - 02:03



Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 28.03.2010, 00:27
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 28.03.2010, 00:17
  3. Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Test Soruları 2
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Edebiyat.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 02.02.2010, 04:31
  4. Halk Edebiyatı Nazım Şekilleri Test Soruları 1
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Edebiyat.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 02.02.2010, 03:53
  5. Divan Edebiyatı Nazım Şekilleri İle İlgili Test Soruları 1
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Edebiyat.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 28.01.2010, 02:01

copyright

Soru Cevap