REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Hangi Ayda Ne Yenilmeli

  1. Yazan: Nerissa-Su
    Nerissa-Su - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    OCAK
    Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, strongilos, levrek, morina, yengeç, yılanbalığı, karides
    Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, karaturp, kırmızı turp
    Meyve: Elma,nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.

    ŞUBAT
    Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı, midye, istakoz, somon, dil balığı.
    Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, hindibağ, ıspanak, pırasa, pancar, defneyaprağı, havuç, frenk soğanı, turp.
    Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havu ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

    MART
    Balık: Levrek, kalkan, kefal, tekir, midye.
    Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.
    Meyve: Elma, muz
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

    NİSAN
    Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya, mercan, kayabalığı, midye.
    Sebze: Taze soğan, tazesarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.
    Meyve: Can erik
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sütlü hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak süt için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

    MAYIS
    Balık: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya, karides.
    Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık.
    Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Çilek kısa ömürlü bir meyve. İçeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

    HAZİRAN
    Balık: Mercan, levrek, barbunya, tekir, pavurya, ıstakoz.
    Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, tazesarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
    Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kısa ömürlü dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.

    TEMMUZ
    Balık: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya.
    Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
    Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekili.

    AĞUSTOS
    Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye, izmarit, ıstakoz.
    Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.
    Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlüköğünlerinize paylaştırın.

    EYLÜL
    Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç.
    Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
    Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

    EKİM
    Balık: Pamatu, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye, torik.
    Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
    Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefisyemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

    KASIM
    Balık: Mezgit, ringa
    Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yeralması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.
    Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, Trabzon hurması.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

    ARALIK
    Balık: Yengeç, pavurya, levrek.
    Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
    Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
    Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
    Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.



    Facebook




    Üyelik



  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Hızlı Kilo Vermek İçin Ara Öğün Yenilmeli mi
    Konuyu Açan: AĞRAZ, Forum: Diyet.
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj : 15.08.2013, 23:26
  2. Hangi Ayda Başlamalı
    Konuyu Açan: Ay Kız, Forum: Hamilelik Ve Çocuk Bakımı.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.04.2012, 23:14
  3. Hangi Gıda Hangi Ayda
    Konuyu Açan: Ay Kız, Forum: Hamilelik Ve Çocuk Bakımı.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.04.2012, 22:56
  4. Kurban Bayramı Hicri Takvime Göre Hangi Ayda Kutlanır
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: İslam Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 11.01.2011, 20:57
  5. Hangi Balık Hangi Ayda Yenir
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Deniz Ürünleri.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 29.11.2009, 22:55

copyright

Soru Cevap

grafimx