REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Hellim Peyniri Nasıl Pişirilir

  1. Yazan: ZELAL
    ZELAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    Hellim peyniri hakkında - Hellim peynirinin pişirilmesi - Hellim peyniri - Hellim peyniri nerelerde kullanılır - Hellim peyniri nasıl yapılır


    Hellim Peyniri Nasıl Pişirilir?

    Hellim peyniri Kıbrıs’a has bir tattır. Kıbrıslıların “karpuz ile hellim bulsam her gün yerim” diyecek kadar sevdikleri hellim peynirinin içerisine taze nane yaprağı konulan çeşidi de vardır ve hellim peynirinin en önemli özelliklerinden biri de kızartılıp yendiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır.

    Hellim peyniri Kıbrıs’a has bir peynir çeşididir. Kıbrıs Rumlarının “halloumi” dedikleri hellim peyniri, Türkiye de Akdeniz yöresinde özellikle Mersin ve Silifke’de de yapılmaktadır.

    Orta sert, hafif uzayan, biraz tuzlu bir peynir olan hellim peynirinin tavası da çok güzel olmaktadır. Yaklaşık 250 gr.lık topaklar şeklinde hazırlanır veya dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamura yapılır. Bu sebeple uzun ömürlü bir peynirdir.

    Hellim peyniri çiğ sütten yapılır…

    Hellim peyniri geleneksel yöntemlerle çiğ inek, koyun veya keçi sütü ile yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30 derecede mayalanır.

    Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, ardından baş parmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33 derece dolayında ısıtılır, karıştırılır, ardından kalıplara alınarak yarım saat baskıdan geçirilip, süzülür.

    Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere bölünür. Bu sırrada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95 derece civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır.

    Tuzlanan kalıplar ikiye katlanıp sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte veya tenekede salamuraya konur. Tüketiciye vakumlanmış ambalaj ile sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılmaktadır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlar içinde satışa sunulmaktadır.

    Nerelerde kullanılır ?

    Hellim peyniri Kıbrıs mutfağında kahvaltıdan et yemeklerine kadar pek çok yerde kullanılmaktadır. Mesela küçük küp şeklinde doğranarak ızgarası yapılır. Rendelenip köftenin içine katılır. Hellim pe
    ynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Bunların dışında doğrandıktan sonra lavaş ekmeğin içine konulan hellim peyniri, fırında pişirilip börek gibi tüketilmektedir
    alıntıdır


    Facebook




    Üyelik



  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Hellim Peyniri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 30.01.2011, 14:26
  2. Köz Biber Yatağında Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.12.2010, 14:16
  3. Hellim Peyniri
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.12.2010, 14:12
  4. Hellim Peyniri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Genel Bilgiler Ve Püf Noktaları.
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 31.01.2010, 21:34
  5. Hellim Peyniri
    Konuyu Açan: LEVIS-501, Forum: Salatalar Mezeler.
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj : 12.02.2009, 18:28

copyright

Soru Cevap

grafimx