Çifte Vatandaşlık İşlemleri

  1. Çifte Vatandaşlık Doğacak Çocuğun Çifte Vatandaş Olması İçin Ne Yapılmalı - Çifte Vatandaşlık - Doğacak Çocuğun Çifte Vatandaşlık İçin Gerekli Belgeler - Çifte Vatandaşlık İşlemleri



    ÇİFTE VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ

    Soru ve cevapların içerisinde çifte vatandaşlık için aranan şartları, gerekli evrakları ve ne yapılması gerektiğini bulacaksınız. Lütfen hepsini okuyunuz. Her cevap önemlidir.Aşağıdaki bilgiler konsolosluklarımızdan alınıp düzenlenmiştir.
    "Başkonsolosluğumuz" olarak geçen birim, bulunduğunuz ülkedeki dış temsilciliğimizdir.

    Soru: Çifte Vatandaşlık nedir?

    Cevap:Türk vatandaşlığına ilave olarak, gerekli şartların yerine getirilmesi koşuluyla başka bir ülkenin vatandaşlığını kazanmaktır.

    Soru: Türk vatandaşlığına ek olarak başka bir ülke vatandaşlığına geçmek isteyenlerin yapması gereken işlemler nelerdir?
    Cevap: Başka bir devletin, örneğin İngiltere'nin vatandaşlığını kazanma hakkı elde etmiş olan vatandaşlarımızın, İngiliz vatandaşlık belgelerini almadan önce Başkonsolosluğumuza başvurarak “izin belgesi” talep etmesi gerekir. Vatandaşlarımızın başvuruları İçişleri Bakanlığımıza iletilmekte ve ilgili makamlarımızca “izin belgesi” düzenlenmektedir. İzin belgesini alan vatandaşımızın, vatandaşlığını aldıktan sonra, en geç üç yıl içinde hangi ülke vatandaşlığını kazandığını belgelemesi ve izin belgesini Başkonsolosluğumuza iade etmesi gerekir.

    Soru: Yabancı bir ülke vatandaşlığını kazandım. Ancak önceden izin almam gerektiğini bilmiyordum. Ne yapmam gerekir?

    Cevap: 403 sayılı “Türk Vatandaşlığı Kanunu”nda değişiklik yapan 13.02.1981 tarih ve 2383 sayılı Kanunla değişik 22. maddesi uyarınca, izin almaksızın kendi istekleri ile yabancı bir devlet vatandaşlığına geçen vatandaşlarımızın bu durumu kendiliklerinden bildirmeleri durumunda, Türk vatandaşlığını da korumalarına, yani çifte vatandaş olmalarına izin verilmektedir.

    Soru: Başkonsolosluğa gelip bu işlemi yaptırmamın o ülkedeki haklarım açısından herhangi bir sakıncası var mı?
    Cevap: Bulunduğunuz kanunları çifte vatandaşlığa izin verdiği için, bu işlemi yaptırmanız menfaatinizedir.

    Soru: Bu işlemi yaptırmam şart mıdır? Yaptırmazsam ne olur?

    Cevap: Bu işlemi yaptırmanız yasal bir zorunluluktur. Yaptırmazsanız, Türk vatandaşlığını kaybetmeniz sözkonusu olabilir.

    Soru: Bu işlemi yaptırmak için belli bir süre var mıdır?

    Cevap: İlgili Kanun'da belirli bir süre öngörülmemiştir. Ancak, mümkün olan en erken zamanda bu işlemi yaptırmanız önemle tavsiye olunur.

    Soru: Türk vatandaşlarının başka bir ülke vatandaşlığını kazanması konusunda Başkonsolosluğumuzun görüşü nedir?

    Cevap:Vatandaşlarımızın, Türk vatandaşlığını korumak üzere çifte vatandaşlık işlemlerini de yaptırmak kaydıyla, yabancı bir ülke vatandaşlığına geçmesi ve bunun sağladığı imkân ve kolaylıklardan yararlanması Başkonsolosluğumuzca da teşvik edilmektedir.

    Soru: Çifte vatandaşlık işlemini yaptırmak için ne yapmam gerekiyor?

    Cevap:
    I. Henüz yabanc ülkenin vatandaşlığına geçmemişseniz, aşağıdaki belgelerle birlikte “izin belgesi” için Başkonsolosluğumuza müracaat etmeniz gerekir:
    Doldurulmuş ve imzalanmış iki nüsha başvuru formu (FORM-B). Bu formu, isteğinizi belirten kısa bir mektup ekinde, üzerinde adresiniz yazılı ve pul yapıştırılmış bir zarf göndermek suretiyle Başkonsolosluğumuzdan temin edebilirsiniz.

    Yemin Belgesi'nin (Affirmation of Allegiance) iki adet fotokopisi
    Nüfus cüzdanının aynı sayfada arkalı-önlü fotokopisi
    4 adet fotoğraf
    Harç bedeli (posta ile başvuranlardan ayrıca posta ücreti alınmaktadır)
    II. Eğer yabancı bir ülkenin vatandaşlığını kazanmışsanız ve Türk vatandaşlığını korumak için başvuruyorsanız, aşağıdaki belgelerle birlikte Başkonsolosluğumuza müracaat etmeniz gerekir:
    Doldurulmuş ve imzalanmış iki nüsha başvuru formu (FORM-C). Bu formu, isteğinizi belirten kısa bir mektup ekinde, üzerinde adresiniz yazılı ve pul yapıştırılmış bir zarf göndermek suretiyle Başkonsolosluğumuzdan temin edebilirsiniz.
    İlgili ülke vatandaşlık Belgesinin (Certificate of Naturalisation) iki adet fotokopisi
    Nüfus cüzdanının aynı sayfada arkalı-önlü fotokopisi
    4 adet fotoğraf
    Harç bedeli (posta ile başvuranlardan ayrıca posta ücreti alınmaktadır)

    Soru: Bu işlem için Başkonsolosluğa şahsen gelmem yada önceden randevu almam şart mıdır?


    Cevap:Hayır, şahsen gelmeniz şart değildir. İsteyen vatandaşlarımız yukarıdaki belgelerle birlikte posta ile de başvurabilirler. Şahsen başvurmak isteyen vatandaşlarımızın önceden randevu almalarına gerek yoktur. Hafta içi 09.00-13.00 saatleri arasında (“bank holiday” ve resmi tatil günleri hariç) gerekli belgelerle birlikte Başkonsolosluğumuza gelmeleri yeterlidir.

    Soru:Bu işlem için ne kadar harç bedeli alınmaktadır?

    Cevap:Ülkeden ülkeye değişmektedir. Lütfen başkonsolosluğumuzla irtibata geçiniz.

    Soru:Aile bireyleri ayrı ayrı mı, yoksa topluca mı başvurmaktadır?
    Cevap:Yukarıda belirtilen belgelerin, aile içinde yabancı ülke vatandaşlığını kazanan her bir şahıs için ayrı bir takım durumunda teslim edilmesi gerekir.

    Soru:18 yaşından küçüklerin çifte vatandaşlık işlemleri nasıl yapılmaktadır?


    Cevap:Başvuru sırasında, 18 yaşından küçük çocukların ilgili ülkedeki vatandaşlık belgelerinin yada doğumdan dolayı vatandaşlık kazananların büyük boy bulunduğunuz yabancı ülkedeki doğum belgelerinin iki adet fotokopisi ile T.C. Nüfus cüzdanlarının iki adet fotokopisi sunulmalıdır. Bu çocuklara ait belgelerin tasdik harçları tutarı da kişi başına 28 Sterlindir (posta ucreti dahil).

    Soru: Başkonsolosluğa müracaat ettikten sonra ne yapmalıyım? Gerekenler nelerdir?


    Cevap:Vatandaşlarımızın başvuruları, değerlendirilmek üzere T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmektedir. Reşit olmayan çocukların başvuruları ise ilgili nüfus müdürlüklerine gönderilmektedir. Başvurusu uygun görülenler, daha sonra şahsen Başkonsolosluğumuza davet edilmekte ve çifte vatandaşlık işlemleri tamamlanmaktadır. Bu sebeple, başvurduktan sonra adresiniz değişirse bu durumu zamanında Başkonsolosluğumuza bildirmeniz önemle rica olunur. Bunun dışında ayrıca yapmanız gereken bir işlem yoktur.

    Soru: Çifte vatandaşlık işleminin sonuçlanması ortalama ne kadar sürmektedir?

    Cevap: Çifte vatandaşlık işlemleri, ortalama 6 ay içinde tamamlanmaktadır. Reşit olmayan çocukların işlemleri doğrudan ilgili nüfus müdürlüklerince yapıldığı için daha kısa süre içinde yapılabilmektedir. Başvurunuzdan itibaren 6-8 ay içinde cevap alamazsanız Başkonsolosluğumuzla yeniden temas kurabilirsiniz.

    Soru: Doğumdan yabancı ülke vatandaşlığını kazanan çocukların doğum kayıt işlemlerini yaptırırken, çifte vatandaşlık başvurusunda da bulunabilir miyim?

    Cevapoğumdan yabancı ülke vatandaşlığını kazanan çocukları Başkonsolosluğumuza kayıt ettirirken çifte vatandaşlık başvurusunda da bulunmanız, hem işlemlerin daha süratli yapılmasını sağlayacak, hem de gereksiz yazışmaları önleyecektir.

    alıntı



     

     

    Nerissa-Su - 30.06.2010 - 19:15



Benzer Konular

  1. Vatandaşlık
    Konuyu Açan: ENGİN ALBAYRAK, Forum: Soru - Cevap.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 06.12.2010, 23:49
  2. Vatandaşlık
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: AÖF Açık Öğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 11.04.2010, 16:22
  3. Çifte Pudingli Çifte Kurabiyeli Tatlı
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Tatlılar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 10.12.2009, 14:04
  4. Almanyada Çifte Vatandaşlık
    Konuyu Açan: MaRaBoGLu61, Forum: Gurbetçiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 05.07.2009, 13:10
  5. Çifte Vatandaşların Askerlik İşlemleri
    Konuyu Açan: LEVIS-501, Forum: O Şimdi Asker.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 15.12.2008, 14:16

copyright

Soru Cevap