REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Hamsinin Faydaları Nelerdir

  1. Yazan: MaRaBoGLu61
    MaRaBoGLu61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    Hamsinin yararları nelerdir - Hamsi neye faydalıdır - hamsi neye yararlıdır

    Uzmanlar İyot Açısından Son Derece Zengin Olan Hamsinin Zeka Gelişimine Çok Büyük Faydaları Olduğunu Söyledi.

    kendisi Küçük Faydaları Büyük, 'denizlerin Kralı, Sofraların Tacı' Hamsi, Zengin Bir Protein Deposu Olmaktan Başka Bol Miktarda İyot İçermesi Dolayısıyla Zeka Gelişimi Açısından Da Faydalı Bir Besin Olarak Gösteriliyor.

    ekmeğinden Pilavına, Buğulamasından Izgarasına, Unundan Yağına Kadar Çok Geniş Bir Kullanım Pörtföyü Bulunan Ve Fıkralara Konu Olan Hamsi, Karadeniz Yöresinin Ve Kültürünün Sembolü Haline Gelirken Kış Mevsiminin Yaklaşmasıyla Yolları Gözleniyor Ve Yılda 3-4 Ay Boyunca Bolca Tüketiliyor.

    yöre Ekonomisine Önemli Katkıları Bulunan Ve Çok Sayıda Kişinin 'ekmek Kapısı' Olan Hamsinin Faydaları Saymakla Bitmezken, Uzmanlar Hamsinin Beklenen Faydaları Sağlaması İçin Tüketilmesinde Bazı Hususlara Dikkat Edilmesi Gerektiğine Dikkat Çekiyor.

    hamsinin İnsan Sağlığı Açısından Faydalarını Sıralarken Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Şunslar:

    genel Olarak Bütün Balıkların Özellikle De Deniz Balıklarının İnsan Sağlığı Açısından Çok Faydalı Olduğunu Belirtilirken, Bir Protein Deposu Olan Balığın Bilhassa Hamsinin Çıkmasıyla Çok Ucuz Elde Edilen Bir Besin Türü Olduğu Söylenildi


    hamsi Bir Protein Deposu
    yağı, Omega 3 Asitleri Açısından Çok Faydalı Olan Hamsi, İnsanları Kalp Ve Damar Hastalıklarından Koruyor. Bir Takım Yağlar Damar Kireçlenmesi Ve Kalp Hastalıklarına Yol Açarken, Balıklarda Tam Tersine Bu Yağların Tüketilmesi Kişiyi Kalp Hastalıklarından Koruyor.

    yapılan Bir Araştırmada Omega 3 Kapsüllerinin Kullanımının Taze Balık Tüketimi Kadar Faydalı Olmadığını Da Ortaya Koydu. Biz, Bol Miktarda Balık Tüketen Ülkelerde Kalp Hastalıklarının Daha Az Görüldüğünü Biliyoruz. Balık Yiyen İnsan Daha Sağlıklı Oluyor Ve Kardiyovasküler Hastalıklara Da Yakalanma Riski Azalıyor."

    hamsi Nasıl Tüketilmeli
    hamsinin Çok Faydalı Ama Sağlıklı Bir Biçimde Tüketilmesi Gerektiğini Belirten Uzmanlar, Şunları Söyledi:

    "hamsiyi Kızartırsanız Faydasını Büyük Ölçüde Kaybeder. Mümkün Olduğu Kadar Kızartma Dışındaki Yolları Tercih Etmek Lazım. Buğulama Veya Fırın Tarzı Çok Faydalı. Ayrıca Hamsiyi Yıl İçine Yayarak Sürekli Tüketmek Lazım.

    balık Yiyen İnsan Kolay Kolay Şişmanlamaz. Ama Kızartma Olarak Ve Olmadık Zamanlarda Tüketilirse Şişmanlığa Yol Açar."

    hamsinin Mevsimi Dışında Da Tüketilmesi İçin Tercih Edilen Yollardan Biri Olan Tuzlama Yönteminin De Sağlık Açısından Tehlikeli Olduğu Ve "tuzlama Sadece Bizim Ülkemizde Değil Birçok Ülkede Tercih Edilen Bir Yöntem Oldugu İçin, Özellikle Uzakdoğu'da Tütsü Ve Tuzlama Yöntemi Çok Tercih Ediliyor. Bu Tür Tüketimde Kanserojen Maddeler Fazla Bulunduğundan Mide Kanseri Sık Görülüyor.

    bu Nedenle Mümkün Olduğu Kadar Tuzlamadan Uzak Durmak Lazım. Hamsiyi Kızartma Ve Sağlıksız Izgara Olarak Değil Buğulama Ve Fırın Tarzı Pişirerek Tüketmek Çok Daha Faydalıdır.

    Hamsinin Bilinmeyen Özellikleri

    Kendisi küçük faydaları büyük, ‘denizlerin kralı, sofraların tacı’ hamsi, zengin bir protein deposu olmaktan başka bol miktarda iyot içermesi dolayısıyla zeka gelişimi açısından da faydalı bir besin olarak gösteriliyor.

    Ekmeğinden pilavına, buğulamasından ızgarasına, unundan yağına kadar çok geniş bir kullanım pörtföyü bulunan ve fıkralara konu olan hamsi, Karadeniz yöresinin ve kültürünün sembolü haline gelirken kış mevsiminin yaklaşmasıyla yolları gözleniyor ve yılda 3-4 ay boyunca bolca tüketiliyor.

    Yöre ekonomisine önemli katkıları bulunan ve çok sayıda kişinin ‘ekmek kapısı’ olan hamsinin faydaları saymakla bitmezken, uzmanlar hamsinin beklenen faydaları sağlaması için tüketilmesinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

    Hamsinin insan sağlığı açısından faydalarını sıralarken tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar:

    Genel olarak bütün balıkların özellikle de deniz balıklarının insan sağlığı açısından çok faydalı olduğunu belirtilirken, bir protein deposu olan balığın bilhassa hamsinin çıkmasıyla çok ucuz elde edilen bir besin türü olduğu söylenildi
    HAMSİ BİR PROTEİN DEPOSUYapılan bir araştırmada Omega 3 kapsüllerinin kullanımının taze balık tüketimi kadar faydalı olmadığını da ortaya koydu. Biz, bol miktarda balık tüketen ülkelerde kalp hastalıklarının daha az görüldüğünü biliyoruz. Balık yiyen insan daha sağlıklı oluyor ve kardiyovasküler hastalıklara da yakalanma riski azalıyor.”

    HAMSİ NASIL TÜKETİLMELİ


    Hamsinin çok faydalı ama sağlıklı bir biçimde tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, şunları söyledi:

    “Hamsiyi kızartırsanız faydasını büyük ölçüde kaybeder. Mümkün olduğu kadar kızartma dışındaki yolları tercih etmek lazım. Buğulama veya fırın tarzı çok faydalı. Ayrıca hamsiyi yıl içine yayarak sürekli tüketmek lazım.

    Balık yiyen insan kolay kolay şişmanlamaz. Ama kızartma olarak ve olmadık zamanlarda tüketilirse şişmanlığa yol açar.”

    Hamsinin mevsimi dışında da tüketilmesi için tercih edilen yollardan biri olan tuzlama yönteminin de sağlık açısından tehlikeli olduğu ve “Tuzlama sadece bizim ülkemizde değil birçok ülkede tercih edilen bir yöntem oldugu için, özellikle Uzakdoğu’da tütsü ve tuzlama yöntemi çok tercih ediliyor. Bu tür tüketimde kanserojen maddeler fazla bulunduğundan mide kanseri sık görülüyor.

    Bu nedenle mümkün olduğu kadar tuzlamadan uzak durmak lazım. Hamsiyi kızartma ve sağlıksız ızgara olarak değil buğulama ve fırın tarzı pişirerek tüketmek çok daha faydalıdır.

    HAMSİ TAZE OLMALIDIR

    Hamsinin taze olması gerektiğini de belirten Müdür Özdemir, “Taze hamsi şu özelliklere sahip olmalı; Öncelikle gözler saydam, parlak ve içeriye çökmemiş, solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalı, balık suya bırakıldığında dibe çökmemeli, pulları parlak ve gergin olmalı. Elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalı, parmakla bastırdığınızda bir çukur oluşmamalı. Hamsiyi Plastik bidonlarda Tuzlu salamurada saklamak da sakıncalıdır. Plastik bidonlar petrolden yapılmıştır. Tuzla tepkimeye girerek hamsilere zararlı maddelerin geçmesine neden olur. Hamsi muhafaza etmenin en ideal yolu, içerisini temizledikten sonra derin dondurucuda muhafaza etmektir. Hamsi buğulama, fırınlama yöntemiyle pişirilmelidir. Fakat halkımızın büyük çoğunluğu hamsiyi yağda kızartarak yer. Hamsi tava yapacaksak, yağ olarak da Zeytin yağ veya tereyağı tercih edilmelidir. Çünkü ayçiçeği gibi yağlar daha fazla Omega-6 yağ asitlerini içerir. Bu yağ hamsiye geçerek Omega-6 miktarının artmasına neden olabilir. Omega-6 yağ asitlerine de vücudumuzun ihtiyacı vardır. Omega-6 yağ asitleri daha ziyade kanın pıhtılaşmasına etki eder (yediğimiz besinlerde Omega-6/Omega-3 oranı 1/7 civarında olmalıdır). Hamsiyi Limon sıkarak yiyin. Çünkü C vitamini demir, kalsiyum gibi Minerallerin kana karışmasını artırır. Zaten hamsi genelde salata ile birlikte yendiğinden hem lezzet artışı ve hem de Sağlık açısından daha faydalı duruma geçmesi sağlanır” şeklinde konuştu.


    Facebook




    Üyelik

  2. Yazan: KuvvetmiraTR
    KuvvetmiraTR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    teşekkürler ustam...
  3. Yazan: ömür_cezalı
    No Avatar
    kaç aydan beri istiyor canım hamsi zaten yine ağzım sulandı Register


  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Böğürtlenin Faydaları Nelerdir
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 01.11.2012, 00:21
  2. Kayısının Faydaları Nelerdir
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 01.11.2012, 00:16
  3. Ağacın Faydaları Nelerdir
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Bitkiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.04.2012, 23:38
  4. Hamsinin Tarihi
    Konuyu Açan: ultimatom, Forum: Bunları Biliyormuydunuz.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.07.2009, 21:41
  5. Hamsinin Erdemi
    Konuyu Açan: _şeytan_, Forum: Fıkralar.
    Cevaplar: 11
    Son Mesaj : 18.12.2007, 02:02

copyright

Soru Cevap

izmit düğün salonları - grafimx