Şevketi Bostan

  1. Şevketi Bostan Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Şevketi Bostan Yetiştiriciliği - Şevketi Bostan Hakkında



    ŞEVKETİ BOSTAN

    (Scolynus hispanicus)

    Papatyagiller familyasındandır.Diğer adları İspanya altın dikeni,kızılgöz dikeni,sarıdiken,akız ,çetmidikeni,akça kız,sarıcakız.

    20-80 cm boylarında dipten başlayarak sık ve dikenli dallı;derin dişli,iğne gibi batıcı,yüreksi ve parlak yeşil yaprakları olan ;haziran-eylül aylarında yaprak koltuklarında tek yada 2-4 ‘ü bir sapa sıralanmış sarı kömeçli çiçekler açan iki yada çok yıllık otsu bir bitkidir.

    Anayurdu Güney Avrupa ve Türkiye’dir.

    İspanya’da mutfakta kullanılan kökleri ve taze dalları için tarımı yapılır.Tazeyken toprak üstü kısımları ve kalın kökleri pişirilip yenir.İlkbaharda, başta izmir olmak üzere Ege pazarında sebze olarak satılır.

    Bitkinin bileşiminde acı madde ,uçucu yağ,tanen,reçine,oleanolik asit,frukoz ve galaktoz bulunur.

    İdrar söktürücü ve taş düşürücü etkiler gösterir.

    Bu sonuçları almak için 20-50 gram bitki 1 litre kaynar suda demlenip günde 2-3 kez birer bardak içilir.

    Şevketi bostan , kişisel olarak ,lezzetini özlediğim ve kolay bulamadığım yemeklik bitkilerin başında gelir.

     

     

    Nerissa-Su - 21.01.2012 - 12:10



Benzer Konular

  1. Bostan
    Konuyu Açan: MiSS-FENER, Forum: Bitkiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 07.12.2011, 19:22
  2. Bostan salatı
    Konuyu Açan: Sarsın, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 06.12.2011, 22:55
  3. Kuzu Etli Terbiyeli Şevketi Bostan
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Et Yemekleri.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 24.11.2009, 17:51
  4. Şevketi Bostan
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Et Yemekleri.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 21.06.2009, 18:14
  5. Şevketi Bostan
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Et Yemekleri.
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj : 19.03.2006, 10:47

copyright

Soru Cevap