Deveci Armudu Nasıl Yetişir

  1. Deveci armudu yetiştirmek - armut üretimi - armut ekimi




    Kökeni Anadolu olup, ağaçları orta kuvvete yarı yayvan gelişen bir çeşittir. Meyveleri, iri, iyi bakım koşullarında çok iri, basık, alt kısmı geniş, boyunsuz, çiçek çukuru derindir. Erwinia (ateş yanıklığı)bakteriyel hastalığına duyarlıdır. Kabuk rengi sarı-yeşil zemin üzerine al yanaklıdır. Meyve eti beyaz, gevrek, sulu ve lezzetlidir. Mükemmel yeme kalitesine sahip olup soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilir. Ekim ayını 2.haftası olgunlaşır. Dölleyicileri; Akça Passe Crassane, P. Precoce Morettini, June Gold ve Williams dölleyici çeşitleridir.

    Armut Yetiştiricliği

    Üretim Miktarı;


    Ülkemiz yaklaşık 360.000 tonla dünya armut üretiminde 10.sırada, dikim alanı olarak ise; 4. sırada yer almaktadır. Ülkemizde son yıllarda klon anaçları üzerine aşılı fidanlarla kapama sık dikim bahçe tesisleri yaygınlaşmaktadır. Yetiştiricilikte yaygın olarak kullanılan armut çeşitleri Williams,Santa Maria,Hacı Hamza,June Beauty,Akça ve Deveci armudu çeşitleridir

    Toprak ve İklim İstekleri;

    Geniş adaptasyon kabiliyeti nedeniyle armut ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur. Armut elmaya göre soğuklara daha az dayanıklı, sıcaklık isteği daha fazla olan bir türdür. Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez. Derin. organik maddece zengin, geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Armutların 7,2 ºC’nin altında toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre 800- 2100 saat arasında bulunmaktadır. Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve Akdeniz bölgelerinin 300- 800 m rakımlı yerlerinde, diğer çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir.

    Anaç Kullanımı;

    Son yıllarda geliştirilen BA -29, OHF-333, MC, Quince-A, Sydo, Farold 40, Farold 69 ve Pyro- Dwarf gibi bodur ve yarı bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı toprak ve ekolojik yapılara sahip olan arazilerde sık dikim armut yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır. Kullanılacak anacın ve yetiştirilecek çeşidin seçiminde arazinin toprak analiz verileri ile o bölgenin iklim verilerinin göz önüne alınması gereklidir. Bodur anaçlar üzerinde 4x1,2m ile 4x1,5m, yarı bodur anaçlarda 5x2,5-5x3m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, ayva çöğürleri üzerinde 4x3 m aralık ve mesafelerinde bahçe tesisi mümkündür.

    Önemli Çeşitler ve Çeşit Seçimi; Akça, Etruska, June Beauty, Santa Maria, Williams, Kiefer, Abate Fetel, Comice, Conference, Beurre Hardy, Passe Cressane, Ankara ve Deveci önemli armut çeşitleridir.

    Bahçe tesisinde erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin belirli bir oranda bulundurulması, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde tutulması gereklidir. Armut çeşitlerinin kendi ile uyuşmazlığı nedeniyle % 10-15 oranlarında dölleyici çeşide ait fidanların dikilmesi zorunludur.

    Terbiye Sistemi;


    Armut yetiştiriciliğinde doruk dallı, modifiye lider, kordon terbiye sistemleri kullanılmaktadır. Yarı bodur anaçlar üzerinde sıralar arası 4-4,5m, sıra üzeri ise 1,2-1,5m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon terbiye sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri yapılmaktadır.

    Hastalık ve Zararlılar;

    Ateş yanıklığı, külleme, memeli pas önemli armut hastalıklarıdır. Ervinia Amylovor adlı bakterinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli etmendir. Bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde dayanıklı, yada kısmen dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların seçilmesi gerekir. Önemli armut zararlıları ise; armut iç kurdu, armut yaprak piresi, armut sülüğü ve kabuklu bitleridir.

     

     

    Nehir - 30.03.2010 - 13:22
  2. armutu belırlı bır zamandan sonra kurtlanıyor neyapmamlazım

     

     

    sultanonur - 12.08.2010 - 14:24
  3. tam bodur deveci armut ağacında tozlayıcı wıllmys,akca ,junegold,ankara olduğu tozlamada birinci kuralın çiçek açma ve hasatta özellikleri birbirine un uyumlu fidanlardan seçilmesi bütün fidan sitelerinde yazılmış oysa tozlayıcılardan karekteristik özelliği en yakın ankara armudu olmasına rağmen neden tozlayıcısı olarak diğer armut cinsleride yazıyor.

     

     

    ahmetkumral - 10.12.2010 - 00:58



Benzer Konular

  1. Gül Nasıl Yetişir
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Bitkiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 26.09.2012, 15:09
  2. Altın Çilek Nasıl Yetişir
    Konuyu Açan: SU-PERISI, Forum: Bitkiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 02.09.2011, 13:58
  3. Buğday Çimi Nasıl Yetişir
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj : 02.08.2010, 15:26
  4. Siyahı İncir Nasıl Yetişir
    Konuyu Açan: Nehir, Forum: Bitkiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 30.03.2010, 13:19
  5. Deveci armudu
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Bitkiler.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 08.12.2009, 00:45

copyright

Soru Cevap