REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Milli mətbəximiz

  1. Yazan: Leyl-i Lal
    Leyl-i Lal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    Milli mətbəximiz Haqqinda - azerbaycan metbexi haqqda



    Register

    Azerbaycan Sherqin zengin tarixe malik en qedim olkelerinden biridir. Azerbaycan milli metbexinin tarixi de ele xalqin tarixi qeder qedimdir. Azerbaycan yemekleri yuksek dad-tam keyfiyyetleri ile dunyada meshhurdur. Onlari bashqalari ile qarishiq salmaq olmaz. Azerbaycan metbexinde salatlarin xususi yeri vardir. Bunlardan "Xezer","Bahar","Azerbaycan","Sheki salati", "toyuq salati", "qara gavali salati" misal gostermek olar. Azerbaycanin shah yemeyi plovdur. Plovun hazirlanmasinin 40-a qeder resepti melumdur. meselen: Dosheme plov, shah plov,qovurma plov,sebzi-qovurma plov, shirin plov,sudlu plov , cigirtma plov ve bir cox plov novleri vardir. Azerbaycan oz dadli kabablari ile de meshhurdur. Azerbaycan kabablari esasen quzu, qush ve baliq etinden bishirilir. basdirma kabab, lule kabab, tike kabab,can etinden kabab, qaraciyer kababi, heveskar kababi,baliq kababi ve s. Bundan bashka Azerbaycan metbexi dolma,(yarpaq dolmasi, kelem dolmasi, badimcan pomidor biber dolmasi) Sheki pitisi, levengi, bozbash, xemirden hazirlanmish yemekler(dushbere, sulu xingal, yarpaq xingal, qutab- et, goyerti ve borani ile hazirlanmish) , sudden ve qatiqdan hazirlanmish yemekler (dovga,sudlu siyiq, ovdux )ve bashqa yemekleri ile de zenginleshmishdir. Azerbaycan yemeklerinin hazirlanmasinda edviyyelerden cox istifade olunur ki bu da yemeklerin daha da dadli olmasini temin edir. Edviyyelerden zeferan, cire, razyana,defne yarpagi, nane, keshnish toxumu, reyhan ,shuyud, ceferi, keklikotu xususile istifade olunur. Azerbaycanda yemeklerin sufreye verilme qaydasinin ozune mexsus xususiyyetleri var: adeten evvelce sufreye cay verilir. Bu gozel adetin ustunluyu orasindadir ki,cay yemek verilene qeder medeni hezme hazirlayir ve xususi ile boyuk qonaqliqlarda adamlar arasinda derhal qarshiliqli unsiyyetin yaranmasina imkan yaradir. Azerbaycanlilar esasen qara-mexmeri cay icirler. Bezen ise caya xususi otlar ve ya edviyyeler qatilir ki, bunlarda caya xususi etir verir.Daha sonra ise sufreye gozel yemekler verilir. Cox zaman nahardan sonra dovga verilir.Bu qidanin yaxshi hezm olunmasina komek edir. Adetimize gore nahar ve sham yemeyi shirniyyatla qurtarmalidir. Azerbaycan shirniyyatlari icerisinde shekerbura, paxlava, Sheki shirniyyatlari, (Sheki paxlavasi,peshveng, tel, qirmabadam) Naxcivan paxlavasi ,Baki qorabiyyesi , Qarabag ketesi, Quba tixmasi, Lenkeran kulcesi, Ordubad ruleti-durmeyi Shamaxi mutekkesi ve bir cox shirniyyatlar oz dadlari ile secilir. Azerbaycan nadir mineral sularla da zengindir."Turshsu","Istisu", "Sirab", "Badamli" ve bashqalari xususi mualicevi ehemiyyetli sufre sulari hesab edilir. Tekce Naxcivanda 140-a qeder mineral su menbeyi vardir. Azerbaycan milli kulinariyasi nesilden- nesle kecerek formalashmish ve zenginleshmishdir. Umid edirem ki, teqdim etdiyim bu yazi oxucularimizda Azerbaycan milli metbexi haqda etrafli tesevvur yaradacaq.


    Facebook




    Üyelik

  2. Yazan: misilsiz
    No Avatar
    tesekkur edirikRegister


  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Mətbəximiz Kabablar
    Konuyu Açan: Gül_yarasi, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 08.04.2010, 17:51
  2. Milli Mücadele Döneminde Milli Egemenlik Düşüncesinin Gelişimi
    Konuyu Açan: Leyl-i Lal, Forum: Cumhuriyet Tarihi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 17.11.2009, 11:19
  3. Milli mətbəximiz, tarixi, səciyyəvi xüsusiyyətləri
    Konuyu Açan: YoRGun-ŞaiR, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 02.10.2009, 09:21
  4. Milli Kültür Nedir? Milli Kültürün Önem ve Unsurları Nelerdir
    Konuyu Açan: TÜRKOĞLU, Forum: Tarih Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.04.2009, 18:43
  5. Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 07.01.2008, 19:41

copyright

Soru Cevap

izmit düğün salonları - grafimx