Azeri mutfağı XƏMİR XÖRƏKLƏRİ

  1. XƏMİR XÖRƏKLƏRİ

    Düşbərə

    Qoyun əti - 108q, buğda unu - 40q, yumurta - 1/4 əd, baş soğan - 18q, şərab sirkəsi - 10q, keşniş - 15q, nanə qurusu - 10q, istiot, duz.
    Düşbərə hazırlamaq üçün sümüklərdən bulyon bişirilir, qoyun ətin in yumşaq hissəsindən soğan və ədviyyat qatmaqla qiymə hazırlanır. Mayasış yoğrulmuş bərk xəmir 1 mm qalınlığında yayılığ kiçik kvadratlar şəklində doğranır. Hər kvadratın ortasına 2-3 qram qiymə qoyulur. Kvatlartla ortadan və ya üçkünğ qatlanığ küncləri geriyə dartılır. Düşbərəni bulyonda 5 dəqiqə bişirirlər. Ev şəraitində düşbərəni elə xırda hazırlayılar ki, bir qaşığa 4-5 ədəd yerləşir. Süfrəyə verilən zaman yanına sarmısaqla sirkə qoyulur, üstünə isə keşniş və ya quru nanə səpilir.

    Sulu xingal
    Qoyun əti - 163q, 1-ci nö buğda unu - 40q, yumurta - 1/5 əd., noxud - 25q, baş soğan - 25q, şərab sirkəsi - 10q, keşniş və şüyüd - 10q, quru nanə - 10q, duz, istiot.
    Ətin döş, kürək və ya bel hissəsi götürülüb bişirilir və sümükdən ayrılır. Ayrıca olaraq əvvəlcədən 3-4 saat isladılmış noxud bişirilib bulyona qatılır. Un, yumurta və sudan xəmir yoğrulur, 1 mm qalınlığında yayılır və 2x3 sm ölçüdə kəsilib qaynar bulyonda bişirilir. Hazır olana yaxın üzərinə yağda qızardılmış göyərti qatılır. Süfrəyə verilən zaman üstünə quru nanə səpilir, yanına ayrıca sirkə qoyulur.

    Xəmiraşı

    Qoyun əti - 163q, buğda unu - 35q, yumurta -1/4 əd., ərinmiş yağ - 10q, ağ lobya - 20q, şərab sirkəsi - 10q, baş soğan - 20q, keşniş - 20q, quru nanə - 1q, istiot, duz.
    Qoyun əti qiyməsindən hər pay üçün 5-6 ədəd xırda küftəciklər hazırlanır. Lobya ayrıca bişirilir. Mayasız xəmir 1 mm qalınlığında yayılır, üstünə un töküb 5 sm enində nazin lentlər kəsilib əriştə doğranır. Bulyona əvvəlcə ət küftəcikləri salınıb bişirilir, sonra əriştə və bişmiş lobya qatılıb hazır vəziyyətə gətirilir. Hazır xörəyə doğranmış göyərti, süfrəyə verdikdə isə quru nanə səpilir. Şərab sirkəsi ayrıca verilir.

    Gürzə
    Qoyun əti - 217q, baş soğan - 30q, un - 80q, ərinmiş yağ - 25qr, qatıq - 50q, sarımsaq - 2q, darçın - 0,1q, istiot - 0,1q, duz.
    Ətlə soğandan hazırlanmış qiyməyə istiot duz vurulub qızardılır. Undan bərk xəmir yoğrulub 1mm qalınlığında yayılır və bundan diametri 5sm ölçüdə dairələr kəsilir. Xəmir dairələrinin ortasına qiymə qoyulub tikiş yuxarı və bir ucu açıq qalmaq şərtilə bükülür. Hazırlanmış gürzə suda bişirilir, aşsüzəndən süzülür və süfrəyə verildikdə üstünə darçın səpilir yanına sarımsaqlı qatıq qoyulur.

    Naxçıvansayağı gürzə


    Xammalların miqdarı və hazırlanması qaydası adi gürzədə olduğu kimidir. Ət qiyməsi xəmirin içinə çiy halda qoyulur.

     

     

    CADIKIZ - 27.08.2009 - 00:39



Benzer Konular

  1. Azeri mutfağı.DOLMALAR
    Konuyu Açan: CADIKIZ, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 27.08.2009, 00:37
  2. Azeri mutfağı BALIQ YEMƏKLƏRİ
    Konuyu Açan: CADIKIZ, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 27.08.2009, 00:35
  3. Azeri mutfağı ...QUTABLAR
    Konuyu Açan: CADIKIZ, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 27.08.2009, 00:25
  4. Azeri mutfağı ...QƏLYANALTILAR
    Konuyu Açan: CADIKIZ, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 27.08.2009, 00:23
  5. Azeri mutfağı...MÜRƏBBƏLƏR
    Konuyu Açan: CADIKIZ, Forum: Azərbaycan Mətbəxi.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 27.08.2009, 00:21

copyright

Soru Cevap