Toplumsal Değişme Test Soruları - Aöf Sosyoloji Dersleri

  1. ÖSYM 2005-2006 test soruları ve cevapları - toplumsal değişme sınav soruları

    1. Aşağıdakilerden hangisi azgelişmişliği belirleyen ölçütlerden değildir?

    A) Doğum ve ölüm oranlarının yüksek olması
    B) Okur – yazar oranının düşük olması
    C) Uluslaşma oluşumunun tamamlanmış olması
    D) Üretimde daha çok insan ve hayvan gücü kullanılması
    E) Kişi başına düşen ulusal gelirin düşük olması

    (1977)



    2. Köyden kente göçün en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tarımsal ürün fiyatlarının sanayi ürün fiyatlarına göre düşük olması
    B) Sanayileşme ve makineli tarımın gelişmesi
    C) Sağlık ve eğitim gibi hizmet yatırımlarının kentlerde yoğunlaşması
    D) Kitle iletişim (haberleşme) araçlarının yaygınlaşması
    E) Ulaşım ve taşımacılığın kolaylaşması

    (1977)



    3. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’deki kentleşme olgusunun bir özelliğidir?

    A) Kentlere göçün temel nedeninin toprak anlaşmazlıkları ve kan davaları olması
    B) Kentlerin ticari ve siyasi merkezler olmaktan çıkması
    C) Kentleşme hızının sanayileşme hızından yüksek olması
    D) Çevre denetiminin zayıflamasıyla göç edenler arasında suça yönelmenin azalması
    E) Göç edenlerin kısa zamanda kent yaşamına uyum sağlayabilmesi

    (1979)



    4. “Kültür, toplumsal etkileşimin ürünüdür.”
    “Kültür, çevremizin insan eseri olan kısmıdır.”
    Yukarıdaki tanımların her ikisinde de kültürün hangi özelliği üzerinde durulmuştur?

    A) Toplumlar arasındaki ilişkilerden etkilenme
    B) Toplumdan topluma değişiklik gösterme
    C) Toplumsal birliği sağlayıcı olma
    D) İnsan tarafından yaratılmış olma
    E) İnsan gereksinimlerine cevap verme

    (1982/ÖSS)



    5. “Çağımız toplumlarının bazılarında gözlemlenen değişme, tüm toplumsal öğelerde aynı zamanda ve hızda olmamaktadır. Bu da, geleneksel ve çağdaş toplumsal yapıya ilişkin bazı özelliklerin bir arada bulunmasına yol açmaktadır. Geçiş dönemindeki bu toplumlarda geleneksel değerler bir ölçüde anlamını yitirmiş. Çağdaş değerler ise henüz tümüyle özümsenememiştir.”
    ‘Kültürel çözülme olarak adlandırılan bu durumu, toplum nasıl bir yol izleyerek daha az bir sarsıntıyla geçirebilir?

    A) Değişmeyi, yalnızca bilin ve teknoloji alanlarına sınırlayarak
    B) Geleneksel değerleri, değişmelerin etkisinden koruyarak
    C) Bir yenilik benimsenmeden, başka bir yenilik yapmayarak
    D) Yeniliklerin tartışılmasını önleyerek
    E) Farklı alanlardaki değişmeyi, dengeli ve uyumlu tutmaya çalışarak

    (1982/ÖYS)



    6. Aşağıdakilerden hangisi kültürün bir niteliği değildir?

    A) Gelişmiş toplumlara özgü olma
    B) Bir toplumda kuşaktan kuşağa aktarılma
    C) Toplumdaki bireyleri birbirine yaklaştırma
    D) Toplumların ayırt edici özelliği olma
    E) Zamanla değişikliğe uğrayabilme

    (1981/ÖYS)



    7. “Kültürel öğeler, insanın biyolojik, psikolojik ve toplumsal nitelikteki temel gereksinimlerini gidermeye yöneliktir. Psikoloji bilimi doyumla sonuçlanan davranışların giderek alışkanlığa dönüştüğünü göstermiştir. Kültürel öğelerin de, zaman içinde varlıklarını sürdürebilmeleri bireylere sağladıkları doyumla açıklanabilir.”
    Bu görüşe dayanarak aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılabilir?

    A) Kültürü zenginleştirmek için bireylerde yeni gereksinimler yaratılmalıdır.
    B) Gereksinimleri karşılamada yetersiz olan kültürel öğeler zamanla varlığını yitirebilir.
    C) Bireylerin her türlü gereksinimlerinin karşılandığı toplumlarda kültürel gerileme başlar.
    D) Aynı gereksinim, değişik kültürlerde değişik yollarla karşılanmakta olabilir.
    E) Kültür alışverişi, gereksinimleri birbirinden farklı toplumlar arasında gerçekleşebilir.

    (1982/ÖSS)



    8. Buhar makinesi James Watt'tan yüzyıl kadar önce icat edildiği halde bu makinenin sanayide kullanılması hemen gerçekleşmedi. Çünkü XVll. yüzyılda sanayi henüz gelişmemişti. Sanayinin gelişmesini hazırlayıcı koşullar XVlll. yüzyılda olgunlaştı. Buhar makinesi de ancak bundan sonra sanayide kullanılmaya başlandı.”
    Bu bilgilere dayanarak, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

    A) Yenilikler elverişli ortamlarda benimsenip yaygınlaşır.
    B) Yenilikler, toplumsal sorunlar yaratabilir.
    C) Olumsuz tepkiler, yeniliklerin yaygınlaşmasını önler.
    D) Teknolojik yenilikler, toplumsal yaşamı değiştirir.
    E) Yeniliğe açıklık bakımından toplumlar arasında fark vardır.

    (1983/ÖSS)



    9. Geleneksel toplumlarda görülen geniş aile tipi endüstrileşme ile birlikte yerini çekirdek aile tipine bırakmaya başlamıştır.
    Bu gözlem, aşağıdakilerden hangisinin bir kanıtı olabilir?

    A) Sosyal değişme
    B) Sosyal dayanışma
    C) Sosyal tabakalaşma
    D) Sosyal etkileşim
    E) Sosyal çözülme

    (1984/ÖYS)



    10. “Durkheim, toplumsal kuralların gücünün azalması veya yetersizliği sonucunda bireylerin davranışlarıyla değer sistemleri arasındaki uyumun bozulmasına ve toplumsal dayanışmanın zayıflamasına ‘kuralsızlık’ (anomi) adını vermektedir.”
    “Kuralsızlık”ın yaygınlaştığı bir toplumda aşağıdakilerden hangisinin görülmesi beklenmez?

    A) Sorumluluk duygusunun zayıflaması
    B) Toplumsal ilişkilerin biçim değiştirmesi
    C) Toplumsal görüş ayrılıklarının azalması
    D) Yönetime karşı güvenin sarsılması
    E) Toplumsal değerlere bağlılığın azalması

    (1985/ÖYS )



    11. – Gece vakti tırnak kesmek uğursuzluk getirir.
    – Yatan çocuğun üstünden atlanırsa boyu kısa kalır.
    – Eşiğe oturanın rızkı kesilir.
    Batıl olduğu bilinse bile bu tür inançların toplumsal hayatta etkili olmaya devam etmesini sağlayan temel etken aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Toplumsal değişmeyi yönlendirmesi
    B) İstenmeyen davranışları engellemesi
    C) Açıklanamayan konulara ışık tutması
    D) Düşünce ayrılıklarını gidermesi
    E) Bireylere güven duygusu vermesi

    (1989/ÖSS)



    12. İlk daktilo makinesi 18. yüzyıl başında yapılmış, ancak yüz elli yıl kadar sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Oysa 19. yüzyılın sonlarında ilk denemeleri yapılan televizyon, hızla tüm toplum kesimlerine yayılmıştır.
    Bu örnek aşağıdaki genellemelerden hangisini destekler?

    A) İnsan ihtiyaçları çeşitlenmiştir.
    B) Belli süre içinde gerçekleşen buluşların sayısı artmıştır.
    C) Bilimsel bilgi birikimi artmıştır.
    D) Buluştan, yaygın bir şekilde yararlanma süresi kısalmıştır.
    E) Üretimde, beklenmeyen ölçüde bir verim artışı olmuştur.

    (1986/ÖSS)



    13. Asya bozkırlarında zaman zaman görülen kuraklığın yol açtığı göçler, katı bir hiyerarşiye ve güçlü geleneklere dayanan geniş aile yapısını ortaya çıkarmıştır. İnsanları ayrı ayrı yerleşmeye zorlayan Norveç fiyortları ise bireyciliğe yol açmıştır.
    Bu görüşe dayanarak, aşağıdaki genellemelerden hangisine ulaşılabilir?

    A) Doğa koşulları değişmese de toplumsal yapı zamanla değişir
    B) Aile yapısı değiştikçe toplumsal yapı da değişir.
    C) Doğa koşulları toplumun yapısını etkiler
    D) İnsanlar toplu halde yaşadıkları zaman, doğa üzerinde daha etkili olurlar
    E) Toplumla doğa koşulları arasında ilişki kurmak zordur

    (1987/ÖSS)



    14. Uçak icat edildikten sonra hava ulaştırmacılığı gelişti. Bu alanda ortaya çıkan sorunları çözümlemek, ilişkileri düzenlemek için yeni hukuk kuralları oluşturuldu.
    Bu durum, aşağıdaki genellemelerden hangisine bir örnek olabilir?

    A) Hukuk kuralları ülkelere göre değişir.
    B) Hukuk sisteminin çağdaşlaştırılması toplumsal gelişmeyi hızlandırır.
    C) Hukuk kurallarının değişmesi zaman alır.
    D) Yeni sorunlar, hukuk sisteminde yeni düzenlemeler gerektirir.
    E) Yeni yaptırımlar hukuk kurallarını güçlendirir.

    (1987/ÖYS)



    15. Kitle iletişim araçlarındaki gelişmeler, dünyanın ‘çeşitli bölgelerinde yaşayan, farklı kültürlere sahip insanların birbirleriyle tanışmasını ve karşılıklı anlayış içinde yakınlaşmalarını sağlamaktadır.
    Bu parçada, kitle iletişim araçlarının özellikle hangi işlevi üzerinde durulmaktadır?

    A) Belirli bir kültürün etkisini yayma
    B) Kültür birikimini kuşaktan kuşağa aktarma
    C) Kişilerin ilgi alanlarını genişletme
    D) Kültür alışverişini kolaylaştırma
    E) İnsanlarda öğrenme merakı uyandırma

    (1989/ÖSS)



    16. Son arkeolojik bulgular, tarım devriminin Ortadoğu, Çin Hindi, Orta ve Güney Amerika’da büyük ırmakların kıyısında, birbirinden bağımsız olarak başladığını göstermiştir. Oysa daha önceleri, tarım devriminin Mezopotamya’da başladığı ve suya atılan bir taşın halkaları gibi işleyerek ülkeden ülkeye geçtiği sanılıyordu.
    Buna göre, son arkeolojik bulgular aşağıdaki görüşlerden hangisinin yanlışlığını ortaya çıkarmıştır?

    A) Benzer doğa koşulları benzer üretim biçimleri yaratır
    B) Her yenilik tek bir kaynaktan doğup dünyaya yayılır
    C) Her toplumun kültürü kendine özgüdür
    D) Her toplum evrim basamaklarını farklı sürelerde geçer
    E) Bireysel yaratıcılık uygarlığın gelişmesinde etkili olur

    (1992/ÖSS)


    17. “Ulusumuzun son yıllarda karşılaştığı yoğun olaylar, dönemimizin gençlerini eski dönemlerin yaşlıları kadar deneyim sahibi yaptı. Gençlerimiz belki de büyüklerinden üç kat fazla olaya tanık oldukları için, onları kendi yaşlarından üç kat yaşlı sayabiliriz. Gençlerimizin, geçirdikleri bu deneyimlerden yararlanıp ülkeye hizmet edeceklerine, dirençle ve inançla donanmış olarak görevlerini hakkıyla yerine getireceklerine inanıyorum.”
    Günümüz Türkçesine çevrilmiş olan bu sözleriyle Atatürk’ün Türk toplumuna vermek istediği temel mesaj aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ulusa düşen ilk iş, gençlerin kendilerine güvenmelerini sağlamaktır
    B) Gençlere, ulusal tarih çok iyi öğretilmelidir
    C) Gençlere güvenilmeli ve ülke kalkınmasında görevler verilmelidir
    D) Toplumsal sorunların çözümünde geleneksel yöntemlere başvurulmalıdır
    E) Deneyimli büyükler gençlere yol göstermelidir

    (1993/ÖSS )



    18. Gerçeklerin durmadan değiştiği, değişmeyen toplumsal düzen ve düzenlemelerden söz edilemeyeceği bir dünyada yaşıyoruz. Kurumları, kuralları, inanç ve kanıları kutsal, dokunulmaz ve değişmez şeyler saymak artık mümkün değildir. Bu nedenle toplumda tek değişmez kural, her yurttaşı eğitmek ve onların yaşamın her yönünü özgürce tartışabilecekleri bir ortam sağlamak olmalıdır.
    Buna göre, günümüz toplumunun gerektirdiği niteliklerde insanlar yetiştirebilmek için, Atatürk’ün aşağıdaki sözlerinden hangisinin toplumda ilke olarak benimsenip uygulanması gerekir?

    A) Yurtta sulh, cihanda sulh.
    B) Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür.
    C) Denebilir ki, hiçbir şeye muhtaç değiliz, yalnız tek bir şeye çok ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak.
    D) Cumhuriyet, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.
    E) Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.

    (1993/ÖYS)



    19. Sanayileşmiş toplumlarda, kadınların statü ve rollerinde, ev dışında çalışmaya başlamalarıyla birlikte önemli değişmeler olmuştur. Kadınlar bir yandan toplumda erkeklere özgü kabul edilen, iş, statü ve rollere sahip olurken, diğer yandan ailede alınan kararlara da aktif olarak katılmakta, ev işlerinde ve çocuk bakımında babanın da sorumluluk almasını istemektedirler. Bu durum erkek egemenliğinin giderek azalmasına yol açmaktadır.
    Sanayileşmeyle birlikte ailenin otorite yapısında görülen bu değişmenin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kadının ekonomik bağımsızlık kazanması
    B) Ailenin, bazı görevlerini diğer kurumlara devretmesi
    C) Eşlerin benzer sosyokültürel etkinliklere yönelmeleri
    D) Kadının daha az çocuk sahibi olması
    E) Eşler arasındaki duygusal bağın güçlenmesi

    (1993/ÖYS)



    20. Eskiden, aşıklar diyar diyar gezerek halkın dertlerinin duyurulmasına aracılık ederlerdi. Kars yöresinden bir aşık, köyündeki yoksulluğu şiirlerine, türküsüne döküp diğer insanlara ulaştırırdı. Bugün basın ve televizyon var. Bu nedenle, ülkemizde aşık geleneği sona eriyor.
    Bu parçada, aşık geleneğinin son bulması aşağıdakilerden hangisine bağlanmaktadır?

    A) Toplumsal gereksinimlere
    B) Teknolojik değişmelere
    C) İşbölümündeki farklılaşmalara
    D) Bilgi birikimindeki çeşitlenmelere
    E) Bireyler arası dayanışmanın azalmasına

    (1997/ÖSS)



    21. Aşağıda, bazı durumlar ve bunlarla ilgili atasözleri verilmiştir.
    — Acısı yeni olan birinin üzüntüsünü artıracak söz ya da davranışlardan kaçınmak gerektiğini belirtmek için “Açık yaraya tuz ekilmez.” denir.
    — Yetersiz koşullarda yapılacak işin verimli olamayacağını anlatmak için “Ay ışığında ceviz silkelenmez.” denir.
    — Bir işi sonuçlarıyla birlikte tekrar tekrar düşünüp, dikkatle planladıktan sonra yapmak gerektiğini anlatmak için “Dokuz ölç, bir biç.” denir.
    Bunlar, atasözlerinin hangi işlevini örneklendirmektedir?

    A) Toplumsal bir olayı değişik yönleriyle açıklama
    B) Toplumda, önyargılı davranışların yaygınlaşmasını önleme
    C) Toplumun deneyim ve gözlemlerini aktarma
    D) Toplumdaki ortak özlemleri yansıtma
    E) Toplumsal değerleri, günün koşullarına uygun hale getirme

    (1995/ÖYS)



    22. Salı gününün uğursuz olduğuna inanan bir kişi, perşembe günü düşmüş ve ayağını burkmuştur. Kendisine “Salı gününe uğursuz derken, perşembe günü düşüp ayağını burktun” diyen yakınına; “Salı düşseydim ayağım burkulmakla kalmaz, kırılırdı“ cevabını vermiştir.
    Ayağını burkan kişinin bu cevabı aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?

    A) Bireyin farklı rollerinin birbiriyle çatışabileceği
    B) Bireysel davranışların normlardan sapabileceğini
    C) Bazı yerleşmiş inançların değişmeye dirençli olduğunu
    D) Toplumsal rollerin statülere dayalı olduğunu
    E) Her türlü davranışın öğrenme yoluyla kazanılabileceğini

    (1996/ÖYS)



    23. Havada bulut yok bu ne dumandır
    Mahlede ölüm yok bu ne figandır
    Şu Yemen elleri ne de yamandır
    Ano Yemen’dir, gülü çemendir
    Giden gelmiyor acep nedendir.

    Sözleriyle başlayan “Yemen Türküsü” sadece 5/8Iik basit bir melodi değildir. Bu türkünün içinde Osmanlı toplumunun savaştan çektiği acılar, sevgiliye ve çocuklara duyulan özler yabancı bir ülkede ölümün acısı da vardır.
    Bu parçada, türkülere ait özelliklerin hangisi üzerinde durulmuştur?

    A) Başka toplumların kültürel değerlerini etkilemesi
    B) Halk diliyle söylenmiş olması
    C) Geleneksel değerleri etkilemesi
    D) Toplumsal ilişkilere yön vermesi
    E) Duygu ve düşüncelerin iletilmesinde bir araç olması

    (1996/ÖYS)



    24. Otomobil icat edildikten sonra, trafik akışını sağlayacak yeterli genişlikte yollar yapılmasaydı, otomobil - yaya ilişkisini düzenleyecek kurallar konmasaydı belki de otomobil insanlar tarafından kabul görmeyecek, bu denli yaygınlaşmayacaktı.

    Buna göre, teknolojik gelişmelerin kabul görmesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

    A) Çevrenin ve toplu yaşamın yeniliklerle uyumlu hale getirilmesine
    B) Sorun yaratabilecek teknolojik değişmelerin engellenmesine
    C) Çevrenin düzenlenmesinde ekonomik olanaklardan yararlanılmasına
    D) Değişmeye neden olan etkenlerin açıklanmasına
    E) Sorunların çözümünde önceki deneyimlerden yararlanılmasına

    (1995/ÖYS)



    25. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin belirli kentlerinde görülen konut açığının temel nedenidir?

    A) Nüfuslarının hızlı artması
    B) Yerleşim alanlarının yetersiz olması
    C) İnşaat sektörünün gelişmemiş olması
    D) Çok katlı konutlara öncelik verilmesi
    E) Yapıların iklim koşullarına uymaması

    (1988/ÖSS)



    26. Dünyamızda 6000 farklı dil konuşuluyor. Dilbilimciler bu dillerden birçoğunun güvencede olmadığını, bunları konuşanların giderek azaldığını söylüyorlar. Örneğin, en az 90 değişik dilin konuşulduğunu Etiyopya’da bugün, Ongota dilini yalnızca 90 kişi, Elmolo dilini 6 kişi konuşuyor. Alaska’daki 20 dilden iki tanesi çocuklara öğretiliyor. Bir veya iki kuşak sonra, bu dilleri konuşanlar kalmayınca, yüzyıllardır süren iletişim ve öğrenme biçimleri, deneyimler yok olacak.
    Parçaya göre, bir dilin ortadan kalkması, daha çok aşağıdakilerden hangisine yol açar?

    A) Evrensel değerlerin bozulmasına
    B) Kültürel alışverişlerin bozulmasına
    C) Kültürel birikimin kaybolmasına
    D) İnsani özelliklerin yozlaşmasına
    E) Toplumsal kurumların bölünmesine

    (1997/ÖSS)

    Cevaplar:

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    C A C D E A B A A C

    11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    B D C D D B C D A B

    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
    C C E A A C


    alıntı

     

     

    BiR-DOST - 18.10.2011 - 14:31



Benzer Konular

  1. Toplumsal Değişme - Aöf Sosyoloji Dersleri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: AÖF Açık Öğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 18.10.2011, 14:17
  2. Toplumsal Değişme - Aöf Sosyoloji Dersleri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: AÖF Açık Öğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 16.10.2011, 00:59
  3. Kitle Davranışı Test Soruları - Aöf Sosyoloji Dersleri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: AÖF Açık Öğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 14.06.2011, 00:26
  4. Girişimcilik Test Soruları - Aöf Sosyoloji bölümü Dersleri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: AÖF Açık Öğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 07.06.2011, 14:32
  5. İstatistik Dersi Test Soruları - Aöf Sosyoloji Dersleri
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: AÖF Açık Öğretim.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 19.05.2011, 23:43

copyright

Soru Cevap

grafimx