REKLAM




+ Konuyu Cevapla

Ishal Yapan Yiyecekler

  1. Yazan: Şayeste
    Şayeste - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    REKLAM


    sıcaklarda zararlı yiyecekler - ishal yapan meyveler - hangi yiyecekler ishale neden olabilir




    DAYANIKSIZ BESİNLER İSHALE NEDEN OLUYOR
    Yaz aylarında ishallerin fazla görülmesinin nedenlerinin başında yiyecekler geliyor. Sıcağa çok dayanıklı olmayan yiyecekler daha kolay bozuluyor. Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elif Hakko, dünyada kalp hastalıklarından sonra en fazla ishalin ölüme neden olduğuna işaret ediyor. Özellikle gelişmemiş ülkelerde olmak üzere, Asya ve Afrika`da her yıl ishal nedeniyle 6 milyona yakın çocuk hayatını kaybediyor ki bu da dakikada 7 çocuğa denk geliyor. Dr. Hakko, ülkemizde de insanların bilinçlenmiş olmalarının ishale bağlı ölüm oranlarının düşmesinde etkin olduğunu ancak özellikle gelişmemiş bölgelerinde tablonun gelişmemiş ülkelerdekine benzediğini söylüyor.

    İshalden ölümlerin nedenine bakıldığında ise, kaybedilen su ile birlikte, sodyum ve potasyumun yerine konulmaması dikkat çekiyor. Özellikle çocuklar, kaybedilen sıvıyı kendi başlarına yerine koyamadıklarından, anne ve babaları bu durumu fark edinceye kadar kayıp artıyor. İshalde ilk müdahalenin 24 saat içinde yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Hakko, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda bu sürenin çok daha kısa olduğunu ve bu süre zarfında evde müdahalenin bile kurtarıcı olabileceğine değiniyor.

    SIVI KAYBINDA ACİL MÜDAHALE ŞART
    İshallerin ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabileceğinin ebeveynlere öğretilmesi gerektiğine işaret eden Anadolu Sağlık Merkezi Suadiye Kliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, çocuklarda akut sıvı kayıplarında son derece dikkatli olunması gerektiğini hatırlatıyor. Dr. Sokullu, bunun nedeniyle ilgili şu bilgileri aktarıyor;
    "Çocuk ne kadar küçük olursa, vücudun sıvı oranı o kadar yüksektir. Bu nedenle yetişkinlerde yaşanan yüzde 10`luk sıvı kaybı genel durum üzerinde çok etki yaratmasa da, çocuğun aynı oranda sıvı kaybında ciddi bir sıvı kaybından söz ediliyor demektir. O yüzden sıvı kaybı çocukları önce halsizleştiriyor, sonra hareketsizleştiriyor ve bilinç kaybına kadar gidebilen durumlar olabiliyor. Sonuç olarak şok ve koma haliyle hayatlarını kaybedilebiliyorlar. Geç getirilen çocuklarda sıvı kaybı yerine konmasına karşın kaybedilen elektrolitler nedeniyle bazı bozukluklar kalabiliyor."

    ORTAK ALANLAR VE EL TEMİZLİĞİ
    İshallerin bulaşıcı olduğunun altını önemle çizen Dr. Ayşe Sokullu, özellikle ortak yaşam alanlarında ve tuvaletlerde el temizliği ve hijyen kurallarında hassas olmak gerektiğini vurguluyor. Yazın özellikle ortak yaşam alanlarının kullanımlarının artması, havuzlar, buralardaki tuvaletlerin kullanımı, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmesi gibi etkenlerin hepsi mikrobik durumun yayılmasını kolaylaştırıcı etkenler olarak sıralanıyor. Yazın çok tüketilen bir besin maddesi olan dondurmanın tüketiminde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu söyleyen Dr. Sokullu, bu unsurları şöyle sıralıyor;
    "Öncelikle açıkta satılan dondurmaları mümkün olduğunca tüketmemekte fayda var. Kapalı olarak satılan dondurmaların da bulunduğu dolapların sürekli çalışır konumda olması gerekiyor. Süt ürünleri sıcak havada kolayca bozulabildiğinden, bir dondurmanın eriyip sonradan dondurulmuş gibi bir görüntüsü varsa tüketmemek gerekiyor."

    LABORATUVARIN ÖNEMİ
    Tanının belirlenmesi ve tedavinin de buna göre şekillenmesinde laboratuvar testlerinin önemli bir yeri bulunuyor. ASM bünyesinde bu anlamda klinisyenlerle aralarında çok iyi bir iletişimin bulunduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Melda Özdamar, laboratuvar incelemelerinde uygulanan prosedür hakkında şu bilgileri aktarıyor:
    "İshalli hastada, sebep olan etkeni bulma ihtimali iyi bir klinik ve laboratuvar işbirliği ile artmaktadır. Öncelikle dışkıyı makroskobik ve mikroskobik olarak inceliyoruz. Bu bize en başta ishalin bakteriyel, viral veya paraziter kaynaklı olduğunu tahmin etmemizi sağlıyor. Böylelikle tedavinin viral bir etkene göre mi yoksa bakteriyel bir etkene göre mi planlanacağını tespit ediyoruz. Dışkı kültüründe, ilk aşamada Salmonella ve Shigella, Escherichia coli O 157: H7 adı verilen üç bakteriye bakıyoruz. Bu bakterilerden Salmonellalar, tifo ve paratifo, Shigellalar ise dizanteri (basilli dizanteri) diye bildiğimiz hastalığa yol açıyorlar ve tedavi edilmedikleri taktirde kişide odak olarak kalıp toplumu infekte etmeye devam ediyorlar. Bu yüzden saptanmaları ve tedavi edilmeleri önem taşıyor. Bunların dışında çok çeşitli bakteriyel etkenleri laboratuvarımızda saptama imkanımız var. Bunlar için klinisyen arkadaşlarımızın bizi uyarıp bazı bilgiler vermeleri de gerekiyor tabii."

    Prof. Dr. Salih Türkoğlu, ASM bünyesinde çok iyi mikroskobi yaptıklarının altını çizerek, standart bakteri kültürü ve immunolojik yöntemleri (antijen veya antikor arama) kullandıklarını belirterek, farklılıkları konusunda şunları söylüyor;
    "Çok özenli mikroskobi yapıyoruz ve burada fark yaratmaya çalışıyoruz. Doğru tanı koymaya çalışıyoruz. Çünkü farkındayız ki, sektörde çok fazla yanlış konulmuş amipli dizanteri tanısı var. Lokositlerle amipler benzedikleri için karıştırılıyor. İşte bu noktada tecrübe önem taşıyor. Biz laboratuvar, klinisyen işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Israrcı oluyoruz, herhangi bir şüphe duyduğumuz konu varsa, birkaç kez örnek isteyip tekrarlıyoruz. Enfeksiyon ve mikrobiyolojide, onkoloji ve kadın doğumda olduğu gibi fark yaratacağız. Çok iyi bir ekibimiz var, hastanenin özel düzenlenmiş fizik alt yapısı ile birleşince de hastane enfeksiyonlarını çok sıkı takip edip belirleyerek kontrol etme şansımız birçok yerden daha yüksek oluyor."

    TEDAVİYE YAKLAŞIM
    Özellikle bazı bakteriyel nedenli ishallerde antibiyotik tedavisi de gerekebiliyor. Ancak ishallerin çok küçük bir kısmında antibiyotik tedavisi zorunlu. Dr. Elif Hakko, antibiyotik kullanımını tercih etmediklerini belirterek bunun nedenlerine ilişkin şöyle konuşuyor:
    "İshal tedavisi seçimi nedene yönelik yapılıyor. Hastanın hikayesinden son dönemde ne yediğine bakıyoruz. Sorun oluşturacak besinleri yiyip yemediği sorgulanıyor. Çoğu kez kaybedilen sıvının alımıyla kendiliğinden geçebiliyor. Ancak 4- 5 gündür devam eden ve ateşle seyreden ishallerde dışkı incelemesinden sonra uygun tedavi yapılıyor. Tedaviyi zorlaştıracak en önemli unsur ise, hastanın bulantısının olması. Kusuyorsa damardan tedavi uygulanıyor. Sıvı alımı ishal kesilene kadar devam eder, antibiyotik tedavisi ise 3 günde tamamlanır. Biz antibiyotiği oldukça az vermeye çalışıyoruz. Çünkü ishallerde antibiyotiklerin yan etkileri de çok fazla. Dirençli patojenleri ortaya çıkabiliyor, taşıyıcılığı artırabiliyor. Özellikle kanlı ishallerde, ishal ateşle devam ediyor ve sıvı alımına rağmen iyileşme gözlenmiyorsa tercih ediyoruz. Bir de parazitlerin neden olduğu ishallerde de ilaç tedavisini tercih ediyoruz. Burada da hasta kendi kendine iyileşmeyeceği için mutlaka tedavi gerekiyor."

    AİLE EĞİTİLİYOR
    ASM olarak çocuklara dünya genelinde belirlenen yaklaşımları uyguladıklarını söyleyen Dr. Ayşe Sokullu, uyguladıkları tedavi prosedürü hakkında şunları söylüyor:
    "Öncelikle sıvı dengesini yerine koyabilmek için aileyi çok iyi eğitmemiz gerekiyor. Sıvı dengesi aşırı bozulmamış vakalarda önce diyeti değiştiriyoruz. Daha az yağlı, fazla lif içermeyen, pirinç, patates gibi barsakları az çalıştırmaya yönlendirici bir diyet öneriyoruz. İshalde öncelikli amacımız sıvı dengesini koruyucu önlemleri erkenden almak ve kayıpları ağız yoluyla yerine koyma tedavileri uygulamak olmalıdır. Hastaneye yatış ve serumla tedavi aşamasına ne kadar az mecbur kalırsak o kadar iyi olur. Bu nedenle çocuklarda DSÖ`nün de önerdiği rehidratasyon sıvılarını kullanıyoruz. Kusmalar için yine ailenin eğitilmesi önemli. Beslenme şeklindeki düzeltmeyle de ilaçsız kusmayı önleyebiliyoruz. Kusması olmayan çocuklarda tedavi biraz daha kolay oluyor. Ancak sıvı kaybı çok fazla olan, yani yüzde 10`un üzerine çıkan çocuklarda bu tip uygulamalarla zaman kaybetmeyip damar yolu ile sıvı tedavisine başlamak gerekiyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken nokta çocuk halsizleşmeye başlamışsa ve ağızdan sıvı alımı sağlanamıyorsa hızla doktora başvurmak olmalıdır."

    Dikkat edilmesi gereken noktalar

    * Dışarıda yiyecek bulundurmamaya çalışın.
    * Hijyen koşullarından emin olmağınız yerlerde yemek yemeyin.
    * El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın.
    * Süt ve süt ürünlerini tüketirken çok daha dikkatli davranın. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına bakın.
    * Çocuklarda ishal başlar başlamaz sıvı takviyesine başlayın.



    Kavun, karpuz ve üzüm üçlüsünü birlikte yemeyin!
    Sıcak ortamda mikroplar daha çok çoğalıyor, sıcak ortamda besinleri serin yerlerde saklamak daha bir zorlaşıyor
    Register


    Meyveleri karıştırıp yemek ishal yapıyor

    Yaz mevsiminde ısı artmasıyla birlikte yiyecekler daha çabuk bozuluyor. Sıcak ortamda mikroplar daha çok çoğalıyor, sıcak ortamda besinleri serin yerlerde saklamak daha bir zorlaşıyor. Bu bozulmaya bağlı olarak besin zehirlenmesi ortaya çıkıyor. Yazın besin zehirlenmeleri ve ishaller sık görülüyor.

    International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal, yazın kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak soğuk şekilde tüketmenin, meyvelerin yanında soğuk içecekler içmenin mide ve barsak hareketlerini bozarak ishale neden olduğunu söyledi.

    Tıpta “gastroenterit” olarak adlandırılan besin zehirlenmesinde ise, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı görülüyor. Gastroenteritte, mide ve barsak hareketleri bozuluyor, ağızdan alınan yiyeceklerinin sindirim sistemini hızlı ve erimemiş terketmeleri sonucunda ishal ortaya çıkıyor.

    Yazın yumurta içeren besinlere daha çok dikkat!

    Yumurta içeren unlu mamuller, yaş pasta, tavuk eti (kırmızı ete göre daha kolay bozuluyor) tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Tavuk eti bozulunca “salmonella” gibi mikroplar kısa sürede aşırı miktarda ürüyor. Bu mikropların toksinleri de ishale yol açabiliyor. Mikrobik olmayanlar ise karışık meyvelerin yenmesinden kaynaklanıyor.

    Bu yiyecekler ishal yapar!

    Bazı yiyecekleri az miktarda tüketmek sorun yaratmasa da, fazla miktarda yemek ishale neden oluyor. İşte bu yiyeceklerden bazıları:
     Taze kayısı (kayısı suyu)
     Üzüm (üzüm suyu)
     Erik
     Kiraz
     Kavun
     Karpuz







    Facebook




    Üyelik



  1. Yazan:
    no avatar


    REKLAM



Benzer Konular

  1. Erkeklerde Kas Yapan Yiyecekler
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Erkek Sağlığı.
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 19.07.2014, 11:34
  2. Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Hamilelik Ve Çocuk Bakımı.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 08.01.2012, 16:53
  3. Kalori Yapan Yiyecekler
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Diyet.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 30.05.2011, 02:12
  4. ishal Kesen Yiyecekler
    Konuyu Açan: BiR-DOST, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 13.09.2010, 17:42
  5. Kan Yapan Yiyecekler
    Konuyu Açan: AYIŞIĞI, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 04.11.2009, 10:39

copyright

Soru Cevap

grafimx