Çemenin Faydaları

  1. Çemenin Faydaları nelerdir



    Bilgi :
    Baklagiller familyasındandır. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çokyıllık otsu bitkidir. Yarım metreye kadar boylanabilen çemenotu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kültürü de yapılmaktadır. Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir. Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür. Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemenotu, tohumlarıyla çoğaltılır. Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır. Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu “çemen” adlı macunun içine ana madde olarak katılır. Bazı yerlerde çemenotunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir.

    Bilinen Birleşimi :

    Çok keskin kokulu olan çemenotu tohumları, % 30′a varan oranda yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir.

    Faydaları

    Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarım söktürür. Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.

    Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahat halindeki hastalara iyi gelir.

    Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.

    Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.

    Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.

    Çemenotu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur. Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.

    Kullanım Şekli

    Çay Hazırlama :


    Çemenotunun tohumları sonbaharda olgunlaştıkları zaman toplanır. 1,5 tatlı kasığı tohum l bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.


    Diğer İsimleri:
    Boy Otu , ARAPÇA: HULBE

    İNGİLİZCE:
    FENUGREEK

    ALMANCA:
    BOCKSHORNSAMEN

    Kullanılan Kısımları: Tohumu

    Kullanıldığı Yerler:


    Dahilen: Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, kuvvet verici, cinsi arzuyu artırıcı ve müshildir, şeker hastalığına karşı kullanılır. Öksürüğü keser, anne sütünü artırır, kalp çarpıntısını önler, kansız lıkta, raşitizmde faydalıdır. Vücuttaki iltihabı kurutur, romatizmada faydalıdır. Ateş ve solucan düşürücü, iştah açıcı, hamileliği önleyici, uyarıcı ve besleyicidir.

    Kollestrolü düşürür, zayıflatıcıdır veremde faydalıdır.

    Çemen toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir. Balla yenilir.

    Şeker hastalığında toz çemenden sabah, akşam aç karna 2 çay kaşığı 1 bardak su ile içilir.

    Çemen bal ve hurma ile pişirilir süzülür, bol miktarda bal ile ve edilerek hafif ateşte tekrar kaynatılır. Yemeklerden evvel 1 kaşık, uzun müddet yenirse sesi açar ve güzelleştirir, göğsü ve boğazı yumuşatır, öksürüğü keser.

    Çemen tozu yemekten evvel yenirse bağırsakları yumuşatır. Bağırsakta olan her türlü rahatsızlığı giderir, içerdeki yaraları geçirir, balla yemek daha faydalı olur.

    Çekilmiş çemen pişirilip yenilirse sırt, ciğer ve dalak ağrılarına iyi gelir, kaynatılıp suyu içilirse idrar söktürür, rahim ve mesane ağrılarına iyi gelir. Nefes darlığında faydalı olur, cinsiyet organlarım kuvvetlendirir. Böbrek ve mesane taşlarını parçalayıp düşürür.

    Hamileler çemen yememelidir. Düşüğe sebep olabilir.

    Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr çemen tohumu konur, 10 dk kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilir.

    Haricen: Çemen tozu incir ile birlikte lapa haline getirilip urların üzerine konulursa uru açar. Çemen tozu yaraya serpildiğinde yarayı iyileştirir.

    Kel olan kimsenin başına çemen tozu yakı gibi konulursa faydalı olur, çemen tozu lapası basura iyi gelir.

    Çemen tohumu tereyağı ile pişirilir, damarlara, sinirlere ve mafsallara sürülürse sertliklerini giderir yumuşaklık verir.

    Çemen kaynatılır, suyu ile baş yıkanırsa gonağı giderir, saç dökülmesini önler, kelliği giderir, cerahati temizler.

    Romatizma, gut, siyatikte, iltihap ve çıbanlar için çemen tozu lapa haline getirilir, bir tülbent arasına konulup hastalıklı bölgeye bağlanır.

     

     

    Nerqish - 15.05.2009 - 20:22
  2. Çemen Otu - Çemen Otunun Faydaları ve Etkileri - Çemen Otu Nasıl Kullanılır


    Çemen Otu (Trigonella foenum-graecum): Sarıya yakın beyaz renkte çiçekler açan, meyveleri fasulyeye benzeyen, 35-40 cm boylarında, otsu bir bitkidir. Boyotu olarak da bilinen Çemen Otunun tohumlarından Çemen baharatı elde edilir. İçerisinde sabit ve uçucu yağ, kolin, saponin, diosgenin, müsilaj ve alkaloitler bulunur.

    Çemen Otunun Faydaları ve Etkileri: Göğsü yumuşatır, balgam söktürür ve öksürüğü keser. Vücuda kuvvet ve rahatlık verir. Kansızlık, gelişim bozukluğu ve şeker hastalığında faydalıdır. Cinsel isteği ve gücü arttırır. Cesaret verici olarak da kullanılır. Saçları besler ve saç çıkmasını arttırır. Sivilcelere ve romatizmaya karşı da etkilidir. Anne sütünü arttırır. Adet dönemi şikayetlerini azaltır.

    Çemen Otu Nasıl Kullanılır? Tohumları kurutulup toz halinde ya da lapa yapılarak kullanılabilir. Ayrıca, yağı çıkarılır. Çemen, et yemeklerinde, çorba ve soslarda da yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Çemen yağı saçlara sürülürse saçları besler. Çemen kaynatılıp suyu doğum yapan kadınlara içirilirse doğumu kolaylaştırır. Sivilcelere pansuman yapılırsa faydası görülür

     

     

    Nehir - 26.03.2010 - 00:40
  3. birde kokusu olmasa
    emeğine sağlık ,bilgiler için teşekkürler nehir

     

     

    DİDEM - 26.03.2010 - 01:17
  4. yumurtalı harika oluyor olsada yesek

     

     

    Nehir - 26.03.2010 - 10:15



Benzer Konular

  1. Zeytun Südü Faydaları - Burun Yağı Faydaları
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Sağlamliq.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 09.12.2011, 16:13
  2. Çemenin Faydaları
    Konuyu Açan: Nehir, Forum: Sağlık Genel.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 07.03.2011, 17:38
  3. Çemenin Faydaları
    Konuyu Açan: ZELAL, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 03.02.2011, 18:43
  4. Çemenin Faydaları
    Konuyu Açan: Nerissa-Su, Forum: Alternatif Tıp.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 22.11.2010, 12:54
  5. Zeytin Sütü Faydaları- Burun Yağı Faydaları
    Konuyu Açan: Gül_yarasi, Forum: Kulak Burun Boğaz.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 13.06.2010, 02:30

copyright

Soru Cevap