Evde Kaymak Nasıl Yapılır

kaymak nasıl yapılır - sütten kaymak yapımı - süt kaymağı - kaymak tarifiMalzemeler
5 kg. taze manda sütü (yoksa yağlı süt)



Yapılışı

Dibi düz, kenarları yüksek tencere bulacaksınız.

Tencerenin dibi dar, kenarları yüksek olacak (büyük su bardağı benzeri).

Tencereye 5 kg. taze manda sütü koyacaksınız.

Tencereyi çok kısık ateşe oturtacak, hiç karıştırmadan 5 saat dolayında (taşmadan) kaynamaya bırakacaksınız.

Bu uzun sürede, tencerenin üzerinde kaymak oluşur.

Tencereyi ateşten indirip soğuttuktan sonra buzdolabına koyarak iki gün dinlendireceksiniz.

Bu sürede kaymak kalınlaşır ve sertleşir.

Tarif 2

Lezzet bakımından en güzel kaymak inek sütünden yapılandır. Miktarı, manda ve koyun sütlerine oranla az olduğundan, genellikle kaymak, manda ve koyun sütlerinden yapılır; ortalama olarak 5 - 6 kilo sütten 1 kilo kaymak alınır.

Kaymak yapılacak sütü büyük bir tencerede devamlı karıştırarak ve sallayarak kaynatıp büyük kenarlı tepsiye doldurup çok hafif ateşe oturtunuz.
Biraz sonra tepsiyi örterek 5 - 6 saat bırakınız. Kaymak bağlayınca ateşten indirip soğuyunca lüle şekli veriniz.

Not: Evlerde kaymak yapmak için bu yöntem pek kolaydır. Sütevlerinde yapılış şekli çok değişiktir. Kaymak tavaları vardır ve bu tavalara özgü ocaklar yapılmıştır. Fakat yapılış şekli çok zahmetlidir, sütevlerinde bulunmadıkça, araç ve gereçleri görmedikçe tarifle anlatılamaz.



alıntı

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 53810
favori
like
share
MAIN-BOARD Tarih: 24.07.2016 15:06
Tebrikler!
Paylaşımınız haftanın en popüler içerikleri arasında.
Ödüllü Paylaşımlar
hasanmahmut Tarih: 20.06.2012 15:51
Sevgili dostlar bir eski Türkmenden kaymak tarifi:
Süt "inek koyun tercihen manda sütü" bir ocakta karıştırılarak kaynatılır. Bu kaynatma südün miktarına göre degişir. Kaynamış süt ocaktan alınarak serin bir yerde düz dipli legende üzeri ince bir bezle yada tüllbentle örtülür. Yaklaşık iki gün bekletilir. Kaymak sütün yüzüne birikir bir katman oluşturur. Sizlere afiyet olsun
Türkmen bey oglu balaban hasan KAYSERİ SEVGİ SAYGILARIMLA
AYIŞIĞI Tarih: 26.08.2011 23:00
Ellerine sağlık , teşekkürler ablacım
BiR-DOST Tarih: 02.11.2010 15:02
Afyonkarahisar KaymağıKaymak, sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen bir süt ürünüdür.

Sütü hafif ateşte çalkalayarak veya belli bir soğuklukta bırakarak elde edilen koyu ve yağlı özdür.

Ayrıca bol protein ve kalsiyum içerir.

Süt önce bir tencerede karıştırılıp, savrularak pişirilir.

Sonra ince kenerlı bir tepsiyle çok hafif ateş üzerine bırakılır.

Bir süre sonra üstü örtülerek 5-6 saat bekletilir.

Kaymak bağlayınca ateşten alınır.

Bu işin gerçek tadını Afyonkarahisar’ın Merkez Köyü olan Akçin’de ve Bolvadin ilçesinde bulabilirsiniz.

Balıkesir’in Yakupköy’ünde de bulabilirsiniz.


alıntı